Nieuws Actueel

Creatieve ondernemers gaan ateliers in Overvecht missen

Een 'gouden plek' en jammer dat ze er weg moeten. Maar het zat er aan te komen, zeggen kunstenaars en creatieve ondernemers over hun aanstaande vertrek van de zogenoemde NPD-strook in Overvecht, waar huizen komen. Dat schrijft het AD.

Wim Langejan | Foto: Angeliek de Jonge 23 maart 2017

NPD strook Overvecht

Het gierende lawaai van een slijpmachine wordt bijna overstemd door knalharde muziek uit een paar enorme luidsprekers. Hier wordt uitbundig gewerkt en muziek gemaakt, maar klagers laten zich niet zien.

Betaalbare prijs

,,Dit is een te gekke plek voor een werkplaats'', zegt beeldend kunstenaar Pascale Pieksma (27) van het Uitvindersgilde. ,,Je hebt geen last van de buren, veel ruimte, kunt samen met anderen werken en voor een betaalbare prijs.''

Slopershamer

Ooit huisde hier, aan de Brailledreef, de Nederlandse Pakket Dienst. Nu zijn de loodsen opgedeeld en worden de ongeveer 25 ruimtes verhuurd door Sophies Kunstprojecten. Dat geldt ook voor het oude kantoor van Uitgeverij Spectrum op de hoek van de Brailledreef en de Zamenhofdreef. Ook dit creatieve bolwerk, waar zeven kunstenaars werken, gaat sneuvelen onder de slopershamer.

Woontoren

Op deze hoek verrijst een woontoren voor zo'n 550 studenten. De loodsen van de pakketdienst maken plaats voor drie nieuwe appartementengebouwen met 180 tot 360 appartementen voor starters en senioren. Op de begane grond hiervan komt plek voor bedrijfjes, horeca, sportvoorzieningen en maatschappelijke voorzieningen. De gemeenteraad gaf op 9 maart groen licht voor de plannen. Utrecht heeft vijf ontwikkelaars gevraagd een plan te maken, de bouw start naar verwachting op z'n vroegst in het najaar van 2018.

Foodtrucks

Nu zwaaien creatieve ondernemers hier nog de scepter. Er worden kunst en muziek gemaakt, maar bijvoorbeeld ook foodtrucks gebouwd.

Hein Lagerweij (33) is motion-designer en maakt animaties. Op de computer of met poppetjes en voorwerpen (stop-motion). ,,Dit is een oase in Overvecht. Die ga ik wel missen'', zegt hij. ,,Maar het zat al heel lang in de pijplijn en ik vind het begrijpelijk dat de gemeente dit wil ontwikkelen.''

Station Zuilen

Pieksma en Lagerweij verwachten dat ze nog wel tot volgend voorjaar op hun huidige plek kunnen blijven. Daarna hebben ze plannen om te verkassen naar de Hof van Cartesius, een nog te bouwen complex voor creatieve ondernemers vlak bij station Zuilen.

Lees ook: Utrechtse bierbroers openen brouwerij in Overvecht

Lekker goedkoop

Yanki Bicakci (24) en Alican Ipek (27), twee Turkse jongens die aan de Utrechtse kunstopleiding HKU een muziekmaster volgen, en aan de Brailledreef een ruimte hebben om muziek te maken, weten nog niet waar ze heen moeten als de boel hier gesloopt gaat worden. ,,Het zal moeilijk worden om weer zo'n plek te vinden. Het is hier lekker goedkoop, zo'n 200 tot 250 euro per maand, en toch dicht bij het winkelcentrum. Maar goed, we wisten dat het tijdelijk was.''

Terugkeer

Toch is niet uitgesloten dat sommige huidige gebruikers terugkeren. Sophies Kunstprojecten is namelijk één van de partijen die meedingen naar de ontwikkelopdracht voor het gebied, meldt directeur Marion Jacobse. Onderdeel van haar plan is vestiging van ateliers in de nieuwbouw. Ze hoopt dan ook dat de gemeente voor Sophies Kunstprojecten kiest. ,,Dan gaan wij zorgen voor een bijzondere ontwikkeling van deze plek.''

Dit is een oase in Overvecht. Die ga ik wel missen

Hein Lagerweij, motion-designer