Nieuws Actueel

Creatieve studenten tappen uit een nieuw biervaatje

Studenten Avans bedenken de SimpleTap, waarmee iedereen een perfect glaasje bier kan tappen en afrekenen. Dat schrijft BN DeStem.

John Nijssen | Foto: John Nijssen 26 januari 2017

Simple Tap

De beste ideeën worden geboren in de kroeg, zo blijkt maar weer eens. Remco Snoeren (21) uit Oosterhout en zijn studievriend annex zakenpartner Ivy Kithom (20) uit Dordrecht hopen in ieder geval de (horeca)markt te gaan veroveren met hun SimpleTap: een mobiele bar waaraan iedereen zelf een perfect glaasje bier kan tappen, met een volledig geautomatiseerd besteld- en afrekensysteem.

SimpleTap

De klant voert het aantal pilsjes in dat hij wil tappen, betaalt contactloos met zijn pinpas en vervolgens kun je de tapkraan opendraaien totdat de bestelde hoeveelheid eruit is gestroomd. Ook zonder enige ervaring, want de SimpleTap is nauwkeurig ingesteld op een twee vingers dikke schuimkraag. Ideaal als het druk is aan de reguliere bar en zowel geschikt voor cafés als voor festivals en evenementen. ,,Maar hij leent zich ook prima voor privéfeestjes, want we kunnen de betaalcomponent uitschakelen.''

Student-company

Remco en Ivy volgen de opleiding small business en retailmanagement aan Avans Hogeschool in Breda en moesten hiervoor in hun tweede jaar een zogeheten student-company oprichten. Met als voorwaarde dat je een product moet verzinnen, dat nog niet op de markt is.

Zelfbedieningstap

Het groepje van vijf studenten waarvan de twee deel uitmaakten, zat op het spoor van een kapstokhaak met zuignap, die het mogelijk maakt om overal je jas op te hangen. Na een avondje stappen, kwam Remco echter met een alternatief plan op de proppen, wat zou uitmonden in de Simple Tap. ,,Ik rookte toen nog en kwam in de rookruimte van een café veel bekenden tegen, waardoor ik haast geen tijd had om een biertje te halen. Zodoende bedacht ik dat er eigenlijk zoiets als een zelfbedieningstap zou moeten zijn.''

Zijn 'collega's' op school reageerden niet allemaal even enthousiast, maar de leerkrachten zagen meer potentie in deze vinding dan in het kapstophaakje.

Zelfstandig ondernemerschap

Uiteindelijk waren Remco en Ivy de enige twee die zich bereid toonden om daadwerkelijk te investeren in de ontwikkeling van de SimpleTap en daarmee hun eerste stap te zetten richting het zelfstandig ondernemerschap. ,,Ik heb altijd tegen mijn ouders gezegd dat ik wel een eigen kroeg zou willen beginnen'', stelt Remco. En Ivy was in zijn dromen al met een 3D-printer bezig, om schoenen te pimpen. Nu zitten ze in hun derde leerjaar en geloven ze heilig in de toekomst van SimpleTap. ,,De reacties zijn louter positief. In het begin denk je nog even dat mensen misschien niet kritisch zijn vanwege onze jonge leeftijd, maar ondertussen weten we wel beter.''

Starterslift

Het tweetal zocht en vond namelijk steun bij Starterslift in Breda (voor ondernemers en studenten met een goed idee), waar onder meer de haalbaarheid van de SimpleTap nader werd getoetst en de bedenkers een begeleider kregen toegewezen. Ook mogen zij gebruik maken van een kantoor van de organisatie, die samenwerkt met Avans.

Proef

Voor de benodigde financiering wendden Remco en Ivy zich vervolgens tot de Rabobank en ook daar werd het lef dat zij toonden gewaardeerd. Eerder al werd uitgedokterd of er bij kasteleins en het publiek behoefte is aan zo'n zelfbedieningsbar. Dat gebeurde als eerste bij café 't Slik in Bergen op Zoom. Eigenaar Marijn Withagen en zijn klanten reageerden positief op de SimpleTap, die toen nog niet geautomatiseerd was.

Vervolmaakt concept

Inmiddels is het concept vervolmaakt, voorzien van een speciaal voor de SimpleTap ontwikkeld computerprogramma, en klaar voor een échte test: op zaterdagavond 4 februari bij 't Slik en zondag 5 februari - tijdens de Klûntocht - bij de Bruine Pij in Breda.

Carnaval

Als het allemaal goed gaat, is de SimpleTap alle zaterdagen in aanloop naar carnaval én gedurende heel het carnavalsweekeinde te vinden bij 't Slik. ,,We hebben nogal wat aanvragen lopen, dus we hopen dat voor carnaval onze tweede tap ook beschikbaar is'', aldus Remco en Ivy, die zich bewust niet aan een biermerk hebben gebonden. ,,En we zien de SimpleTap niet als de vervanging van een bemande bar, maar als een toevoeging op het bestaande assortiment.''

Hoewel hun vinding op zichzelf kan opereren, zijn ze voorlopig bovendien van harte bereid om erbij te blijven, onder andere voor de leeftijdcheck van de gebruikers, maar ook om tekst en uitleg te geven.

www.simpletap.nl

Gerelateerde artikelen

Toch biertap op het terrasDorpshuis redden met de biertapMoet dat pilsje wel zo duur zijn?