Nieuws Actueel
Creative Lab koppelt bedrijven aan ontwerpers

Het nieuwe initiatief Creative Lab Brainport (CLB) gaat studenten inzetten voor het oplossen van designproblemen van bedrijven. Doel is om de studenten praktijkkennis mee te geven en de maakindustrie verder te helpen. In september gaat het CLB van start. Dat bericht het Eindhovens Dagblad vrijdg.
Bedrijven die met ontwerpvraagstukken kampen, kunnen die melden bij CLB. De bedoeling is dat die straks online komen te staan. Studenten van diverse disciplines en niveaus kunnen solliciteren op die projecten, waar ze in teams aan gaan werken. Ze krijgen drie tot zes maanden voor ieder project.
"Tot nu zijn Summa, SintLucas, Fontys en Avans aan ons initiatief verbonden", zegt projectmanager Hans van Oers. Hij werkt voor Brainport Development, dat samen met de creatieve mbo-opleiding Sint Lucas en Baltan Laboratories initiatiefnemer is. "Bedrijven die instappen, tekenen een contract voor vier jaar. Ze moeten zelf tachtig uur inzet per jaar garanderen en betalen naar omvang. Een bedrijf tot tien medewerkers legt jaarlijks 1000 euro bij, tussen tien en 250 medewerkers wordt dat 2500 euro en een onderneming met meer dan 250 medewerkers betaalt jaarlijks 5000 euro."
Subsidie-aanvraagEigenlijk wilden de initiatiefnemers vorig jaar starten, maar de subsidie-aanvraag werd niet goedgekeurd door het ministerie van OCW. En daar moest toch eenderde deel van het budget vandaan komen. "Het ministerie vond het wel een goed plan en heeft ons gevraagd het verder uit te werken, en de aanvraag opnieuw in te dienen. Deze keer voorzien van handtekeningen van bedrijven die gebruik gaan maken van het nieuwe centrum", vertelt Van Oers. Inmiddels hebben veertien bedrijven een handtekening gezet." De meeste bedrijven komen uit de regio Eindhoven, maar er zijn ook bedrijven bij uit Oss en Tilburg. De vragen lopen uiteen, maar opvallend veel zijn van toegespitst op het verduurzamen van de productie. Zo vroeg het Valkenswaardse bedrijf Levanto hoe ze duurzamer kunnen gaan leveren. "Nu verdwijnt het reclamemateriaal dat ze leveren aan bedrijven op een goed moment in de prullenbak. Daar willen ze verandering in brengen", legt Van Oers uit. "Maar er ligt ook een verzoek van de Vencomatic Group in Eersel. Dat bedrijf maakt diervriendelijke machines rondom kippen en eieren, maar wil met aanpassingen meer maatschappelijke acceptatie verwerven."
Van concurrentie is geen sprake benadrukt Van Oers. "Bedrijven zien juist meer opdrachten naar zich komen, die voortkomen uit de voorstellen van studenten."