Nieuws Actueel

Crowdfunding maakt zonnepark Harlingen mogelijk

De 300.000 euro die nodig is om een zonnepark te realiseren op het industrieterrein aan de Fahrenheitstraat in Harlingen is binnen. Via de crowdfundingsactie is vorige week de laatste 50.000 euro opgehaald, meldt Omrop Fryslân. In totaal hebben ruim 350 deelnemers zich ingeschreven voor het duurzame project door "zonnedelen" te kopen.

Van onze redactie 1 augustus 2016

Zonnepanelen 16

Dat kost de investeerders per deel eenmalig 25 euro. Zij krijgen de komende 16 jaar de waarde van het met het stukje zonnepaneel opgewekte groene stroom uitgekeerd in euro's. Bovendien wordt de inleg na die 16 jaar teruggestort: reden voor een aantal Harlingers om de panelen kopen als duurzaam cadeau voor de kleinkinderen.

3529 panelen

In totaal zijn er straks 3529 zonnepanelen op het terrein te vinden. De opgewekte stroom wordt via het elektriciteitsnet geleverd aan energieleverancier GreenChoice.

Stukje duurzamer

Coöperatie Zonnepark Harlingen U.A. is opgericht om de stad een stukje duurzamer te maken en een alternatief te bieden voor zonnepanelen op daken in de historische binnenstad. De door de coöperatie geïnitieerde crowdfundactie startte 2 juli en loopt 31 augustus ten einde.