Nieuws Actueel

Dé tip: open zo gauw mogelijk een noodwinkel

Bij de familie Van Kooten - van de Bommelse Blokker - weten ze als geen ander wat er op je af komt als je winkel uitbrandt en je opnieuw kunt beginnen. Dat schrijft het Brabants Dagblad.

Annemiek Steenbekkers | Foto: ANP 8 december 2016

Kerkdriel brand

"Jeetjemineetje", dacht Bob van Kooten toen hij hoorde van de inbraak met geweld en brand bij The Read Shop in Kerkdriel. "Zoiets roept direct weer allerlei herinneringen op." Met één belangrijk verschil: "Bij ons wat het kortsluiting, dit is puur gedaan door die klootzakken. Sorry, maar ik kan er niks anders van maken."

Rottijd

Eind november 2010 gaat het mis in de sauna van sportschool Fitline, gevestigd boven de Bommelse Blokker en modewinkel Vögele. Er ontstaat een enorme brand die ook beide winkels raakt. "Het is zó anders als het je zelf overkomt. Is het bij een ander, dan lees je erover in de krant en daarna ben je het weer kwijt", stelt Van Kooten, die in 1984 aan de wieg van de winkel stond. Inmiddels zijn zoon Wino en diens echtgenote Audrey alweer jaren het gezicht van de Blokker. "Dit is echt een rottijd voor zo'n brand, net nu met Sinterklaas en de kerstinkopen. Het enige waar je blij mee moet zijn, is dat er geen doden zijn gevallen."

Als de wiedeweer

Dé tip van Van Kooten senior aan onder meer de familie Kollenburg van The Read Shop: probeer als de wiedeweer een noodwinkel op te tuigen. "Dat stellen de mensen erg op prijs. De mogelijkheden moeten er zijn, maar bij ons is dat toen heel snel gegaan."

"Drie weken precies", weet Wino. "Dat was een record. Maar we kregen dan ook alle medewerking van zowel de gemeente als de politie en Blokker. Zelf zijn we meteen boem aan de slag gegaan. Stonden met mondkapjes op de balans op te maken."

Zowel Blokker als Vögele kon, tot de terugkeer in de Gamerschestraat in april 2012, terecht in tijdelijke winkels op het parkeerterrein naast de Albert Heijn. Dat was mede dankzij hulp van buurman Buko, een bedrijf dat in tijdelijke huisvesting doet en voor de chique units zorgde.

Saamhorigheid

Het is het verhaal van de saamhorigheid die op dit soort dagen boven komt drijven en dat de Maasdrielse burgemeester Henny van Kooten zo raakt. "Dat ís ook heel apart", stelt Bob van Kooten, die zijn naamgenoot heeft laten weten beschikbaar te zijn voor ervaringsadvies. "Je wilt niet weten wat er op zo'n moment op gang komt. Ik hoop dat het ook in Kerkdriel weer snel begint te rollen. Ik wens de mensen daar ongelofelijk veel sterkte toe." Wino van Kooten: "De impact van zo'n brand is giga. Eén ding is het zo snel mogelijk inschakelen van een schade-expert. Daar hebben wij veel aan gehad." Het Bossche bureau dat in Zaltbommel actief was, ondersteunt nu ook het meerendeel van de betrokkenen in Kerkdriel. De eerste inschatting is dat de schade in de miljoenen loopt. Gisterochtend zijn de winkelpuien van The Read Shop en Kruidvat dichtgetimmerd. John Kollenburg, die de vier dieven betrapte en met een ingeklapte long en enkele gebroken ribben in het ziekenhuis belandde, is weer thuis.

Gerelateerde artikelen

Grote brand bij Oosterhouts bedrijfWerklui op tijd weg bij brandDirecteur Goes na enorme brand: 'Aan stoppen heb ik nooit gedacht'