Actueel

Dag van de Ondernemer 2017: ondernemers zijn de motor van de economie

 
beeld deondernemer
 
Geschreven door:
Leestijd 5 minuten

Til ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf één dag op het schild en zet ze in de schijnwerpers. Zij zijn de hoeksteen van de Nederlandse economie en geven werk aan meer dan 3,2 miljoen mensen. Daarom vraagt premier Mark Rutte (VVD) vandaag op de Dag van de Ondernemer extra aandacht voor hun inspanningen.

Lees verder onder de advertentie

Bijdrage

Uit de werkkamer in het beroemde torentje is de stem van Rutte al hoorbaar. ,,Kom binnen, kom binnen,’’ zegt hij met een ontwapenende lach als Yvonne van der Hulst, Peter van der Wal en Anita Veenendaal nog in de wachtkamer staan. Hij stelt de drie mkb-ondernemers op hun gemak. Met een ongekende soepelheid is het ijs snel gebroken, en het eerste compliment gaat richting bakker Van der Wal. De eigenaar van Bakkerij van der Wal Jolink uit Apeldoorn heeft via een Haagse collega subliem gebak laten afleveren voor bij de thee bij Rutte.

De ondernemers en directeur Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland ontmoeten Rutte in het kader van de Dag van de Ondernemer op zijn werkkamer. Voor het tweede jaar ondersteunt de premier het initiatief van MKB-Nederland, dat vandaag groots door heel Nederland wordt gevierd. Kamerleden, gemeenten en vele anderen bedanken op eigen wijze ondernemers voor hun bijdrage aan economie, werkgelegenheid en welzijn.

Lees ook: Regeerakkoord kabinet-Rutte 3: dit verandert er voor ondernemers

Lees verder onder de advertentie

1.031.475 mkb-bedrijven

Zo ontbijten nu tientallen Rotterdamse mkb’ers op het stadhuis van Rotterdam samen met het gemeentebestuur. Het beeld dat de grote multinationals de banen- en innovatiemotoren van de Nederlandse economie zijn, wordt op deze wijze gecorrigeerd. Er zijn 1.031.475 mkb-bedrijven in Nederland.

Voordat ze bij Rutte langsgaan ontvangt Visser van MKB-Nederland hen voor de lunch. Met de Dag van de Ondernemer hamert deze ondernemersorganisatie op het belang van een goed en sterk mkb. Het is vandaag niet de dag van de standpunten, zegt Visser, maar hij is in grote lijnen tevreden over het regeerakkoord, omdat het goed oog toont voor de positie van het mkb. Zo wil het kabinet juist voor kleinere bedrijven iets doen aan de loondoorbetaling bij ziekte.

Werknemers vinden

Anita Veenendaal van het familiebedrijf Lightweight Containers benadrukt dat het hoofdkantoor in Nederland staat en wel in Den Helder. Rutte luistert en vraagt of het snel groeiende mondiaal werkende bedrijf makkelijk aan personeel kan komen. Het is een probleem waar de twee andere ondernemers ook mee kampen in een economie die langzaam oververhit begint te geraken.

Lees verder onder de advertentie

Het is een uitdaging om met name TU-afgestudeerden naar het puntje van West-Friesland te krijgen, vertelt Veenendaal. ,,We stoppen veel energie in R&D. Ik lok ze niet met de schoonste lucht van Nederland, maar met de wijze hoe er leiding wordt gegeven. Wij zijn holacratisch georganiseerd; iedereen is bij ons senior business creator. Daardoor ontstaat grote vrijheid van werken. Dit en het geven van vertrouwen resulteert in een ziekteverzuim van slecht 0,84 procent.”

Focus boven synergie

Rutte is nog uitstekend ingevoerd in het mbo-onderwijs, zo blijkt als hij met superbakker Van der Wal discussieert over de opleidingen tot (banket)bakker. Hij was van 2004 tot 2006 als staatssecretaris belast met het hoger onderwijs en het mbo. Van der Wal vindt dat de opleiding te theoretisch is geworden. Er mag meer praktijk in. Rutte valt hem daarin bij: ,,Focus boven synergie.”

Hij daagt hem uit leermeester – de oude gildemeester - te worden, wat Van der Wal toezegt. Later zegt hij dit rond 2019 te gaan doen, omdat hij eerst zijn opvolging goed moet regelen. Als tegenprestatie regelt de premier een gesprek over de bakkersopleiding met de minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven (D66).

Lees verder onder de advertentie

Duurzaam ondernemen

Duurzaamheid loopt als een rode draad door het gesprek tussen Rutte en de drie ondernemers. Het is niet alleen een speerpunt van zijn kabinet, maar al helemaal van Van der Hulst. Zij is directeur/eigenaar van Bouwbedrijf GJ van der Hulst. Met circa 25 medewerkers op de loonlijst richt zij zich op het zelf ontwikkelen en bouwen van woningen die uiterst duurzaam zijn. Rutte luistert aandachtig als zij vertelt over de Active House-principes en het feit dat het hoofdkantoor wordt verwarmd met een op pallet gestookte kachel en niet met gas.

,,Bij een Active House wordt naar meer aspecten dan alleen energiegebruik gekeken. Duurzaamheid wordt beoordeeld op drie onderdelen: comfort, energie en milieu,” legt ze uit. ,,We hebben na de eerste ervaringen besloten alleen nog maar nieuwbouw te realiseren die gasloos is.” Rutte glimt bij dit verhaal. Het is een kolfje naar zijn hand. Zijn ambitie is dat aan het eind van de Rutte III circa vijftigduizend nieuwbouwwoningen per jaar aardgasloos worden opgeleverd.

Lees verder onder de advertentie

Premier Rutte bedankt ondernemers voor hun bijdrage. Wat verwachten zij van het nieuwe kabinet?

beeld deondernemer

Anita Veenendaal

Lightweight Containers uit Den Helder Aantal medewerkers: 80

,,Wij werken volgens holacratische uitgangsprincipes en dat botst met hoe een arbeidsovereenkomst wettelijk moet worden vastgelegd. Dit mag wel wat flexibeler.”

Lees verder onder de advertentie

Samen met broer Jan-Dirk veranderde Anita Veenendaal het automotive bedrijf van haar vader in een mondiale ontwikkelaar, producent en verkoper van lichtgewicht kunststoffusten voor bier, wijn of andere vloeistoffen. In 12 jaar hebben ze Lightweight Containers op de kaart gezet. Jaarlijks groeit de productie met 40 procent, mede omdat bierproducenten af willen van de loodzware stalen fusten.

beeld deondernemer

Peter van der Wal

Bakkerij Wal Jolink uit Apeldoorn Aantal medewerkers: 72

Lees verder onder de advertentie

,,Het grote plaatje mag dan wel kloppen, maar de btw-verhoging op voedsel merk ik als kwaliteitsbakker onmiddellijk. Het mkb wordt door zo’n maatregel getroffen.”

Peter van der Wal– 4e generatie – nam het bedrijf in 1999 van zijn oom en tante over. Bakkerij van der Wal Jolink is sinds 2011 hofleverancier met elf winkels en één centrale bakkerij waar ‘s nachts 400 broden per uur worden gebakken. Elk jaar komt er een winkel bij en in de pijplijn zit een tweede Yesterday waar brood verkocht wordt van de vorige dag zodat er niets hoeft te worden weggegooid.

beeld deondernemer
Lees verder onder de advertentie

Yvonne van der Hulst

Bouwbedrijf GJ van der Hulst uitLisse Aantal medewerkers: 25

,,Zorg eens voor lange termijnpolitiek en wissel niet bij elke regering van uitgangspunt. Stabiliteit is voor mij als ondernemer beter. Daar kan ik beleid op maken.”

Yvonne van der Hulst nam in 2005 het bouwbedrijf GJ van der Hulst van haar ouders over en veranderde het tot een aannemer die ook eigen woningen ontwikkelt, maar dan wel energiezuinig. Ze wist 28 Nul-op-de-meter-woningen te verkopen en dat was voor haar de reden om alleen nog woningen te realiseren die geen gas gebruiken. Op die manier draagtze bij aan de milieudoelstellingen van Parijs.

Lees verder onder de advertentie