Nieuws Actueel

Daniel Ropers neemt na 19 jaar afscheid van bol.com

Hij was vanaf de eerste dag betrokken bij dé webshop van Nederland. Nu verlaat Daniel Ropers bol.com na 19 jaar om CEO te worden bij Springer Nature. De huidige COO Huub Vermeulen zal zijn taken bij bol.com overnemen als nieuwe algemeen directeur.

De Ondernemer | Foto's: Bol.com 28 juni 2017

Daniel Ropers

Sinds 2000 had Ropers de dagelijkse leiding van bol.com in handen. Onder zijn leiding groeide bol.com uit van een startende webwinkel voor boeken tot het leidende online winkelplatform voor 7,5 miljoen klanten en 16.000 verkooppartners in Nederland en België.

In het persbericht, waarin zijn vertrek wordt aangekondigd noemt Ropers deze beslissing één van de moeilijkste besluiten in zijn leven.

Waardevol

Toch kon Ropers, opgegroeid in Duitsland en kind van twee wetenschappers de kans om Derk Haank als CEO bij Springer Nature op te volgen niet aan zich voorbij laten gaan. Ropers: “Het is voor mij vanaf mijn jonge jaren al duidelijk hoe waardevol wetenschap en kennisdeling in ons leven is. Ik zie het dan ook als unieke kans om als CEO bij Springer Nature bij te dragen aan kenniscreatie en -verspreiding en dit is voor mij dé reden geweest om nu deze overstap te maken.”

Dat het succes van bol.com ook na zijn vertrek zal blijven doorgroeien, is voor Ropers een feit: “Het is namelijk nooit af zolang er oneindig veel mogelijkheden blijven om het leven van onze miljoenen klanten makkelijker te maken en om de vele andere winkeliers en partners te ondersteunen succesvol te profiteren van de potentie van e-commerce. Ik heb al vaak gezegd dat we nog maar aan het begin staan en dat gaat wat mij betreft iedere dag opnieuw op.”

Lees ook: Daniel Ropers van Bol.com over de 'masochistische' retail

Vertrouwen

Over zijn opvolger Huub Vermeulen, die ook al 16 jaar actief is in het bedrijf zegt Ropers: “Ik ben blij dat mijn directie-collega Huub de rol van algemeen directeur met enthousiasme overneemt. Hij geniet daarbij ook het volste vertrouwen van de bol.com-collega’s en van Ahold Delhaize. Want Huub weet als geen ander wat bol.com bol.com maakt, hoe we onze visie op de toekomst van winkelen met volle snelheid kunnen blijven realiseren en hoe we de samenwerking binnen bol.com en met onze verkooppartners het beste vorm kunnen geven.”

Ook de nieuwe topman zelf kijkt met volste vertrouwen naar de toekomst. Vermeulen: “We hebben nog talloze kansen en ambities en een enthousiast team dat iedere dag het verschil maakt.”

Pensioen

Per 1 oktober zal Ropers aan de slag gaan bij Springer Nature, de wereldwijd leidende wetenschappelijke, educatieve en zakelijke uitgeversgroep met een jaaromzet van 1,5 miljard euro. Tot het eind van het jaar zal hij in zijn nieuwe CEO-rol begeleid worden door de huidige topman Derk Haank, die aan het eind van het jaar met pensioen zal gaan.

In een persverklaring geeft Haank aan blij te zijn met de opvolging van Ropers, waardoor hij de mogelijkheid heeft een stap terug te treden. “I will be leaving Springer Nature in the capable hands of a strong and highly experienced Management Board and in Daniel, a new CEO who will no doubt bring fresh insight and passion to a business that will remain close to my heart.”

Bol.com verlaten is één van de moeilijkste besluiten in mijn leven geweest

Daniel Ropers