Nieuws Data

Hier moet je op letten als je in the cloud gaat werken

‘In the cloud’ werken biedt ondernemers eigenlijk alleen maar gebruiksgemak. De nieuwste softwarepakketten worden in een cloud-model aangeboden. Ook grote aanbieders als Microsoft en Adobe richten zich inmiddels op cloud-oplossingen. Systemen die op een pc’tje onder je bureau draaien, raken heel snel uit de tijd.

Tom Schouteden | Foto: Teamleader 13 november 2017

Tom Schouteden Teamleader in the cloud

Het maakt natuurlijk verschil of je software gebruikt die speciaal voor jouw bedrijf is ontwikkeld. Maar als je over enkele jaren toe bent aan een nieuwe server of besturingssysteem, zul je zien dat het allemaal niet compatibel is, dat er allerlei aanpassingen vereist zijn en dat je leverancier van de markt is verdwenen. In de cloud heb je daar minder last van. Je hebt alleen een solide internetverbinding nodig, en apparaten waarmee je op internet kunt, zoals goede pc, laptop, tablet of smartphone.

Makkelijker koppelen

Een voordeel van de cloud is dat je verschillende applicaties gemakkelijker aan elkaar kunt koppelen, zoals je facturatie aan je klantenbestand en je marketing, en aan een back-upsysteem. Natuurlijk kun je elk kwartaal een uitdraai van je facturen naar je boekhouder sturen. Maar het is verstandig om er rekening mee te houden dat je boekhouder over een paar jaar ook in de cloud gaat werken.

Lees ook: Van ict'er in Malta naar beheerder in Nederland

Goed beveiligd

Het spreekt voor zich dat jouw data goed beschermd moeten zijn. Eis van je leverancier een beveiligde verbinding en vraag hoe hij met jouw gegevens om gaat. In mei volgend jaar wordt in Europa een nieuwe wet van kracht, die hem verplicht zorgvuldig om te gaan met persoonsgebonden informatie, maar daar zijn sommige kleine, niet-Europese spelers nog niet op voorbereid. Realiseer je ook dat de grote Amerikaanse aanbieders vooral op Amerika gericht zijn. De extra opties die ze voor specifieke, Europese toepassingen als bijvoorbeeld btw hebben ontwikkeld, behoren niet tot de kern van het systeem.

Exporteren

Let er tenslotte op dat jouw data te exporteren zijn. Als de softwareleverancier na een tijdje niet blijkt te voldoen, moet je je data gemakkelijk naar een andere leverancier kunnen exporteren. Het kan niet de bedoeling zijn dat je alles moet overtypen.

Tom Schouteden is chief technology officer van Teamleader, een Belgische aanbieder van cloud-oplossingen