Nieuws Actueel

De 5 waanzinnige succesprincipes van Elon Musk

Elon Musk, de man achter Tesla, PayPal en SpaceX, is de ultieme wavemaker: een leider die niet alleen meesurft op de golven van vernieuwing, maar ze het liefst zelf veroorzaakt. In het boek 'Musk Mania' ontrafelen Hans van der Loo en Patrick Davidson de magie van Musk en laten ze je zien hoe ook jij waanzinnige prestaties kunt realiseren. Aan de hand van vijf succesprincipes geeft het boek je een kijkje in de mindset en drijfveren van een wereldveranderaar. Een voorpublicatie van het kleinste boekje over ’s werelds grootste presteerder!

De Ondernemer 16 september 2016

Elon Musk 1

Elon Musk, de ultieme Wavemaker

1 april 2016: wereldwijd staan tienduizenden mensen in de rij om een auto te kopen die alleen nog op papier bestaat. Voor duizend dollar mogen ze zich de virtuele eigenaar noemen van een elektrische auto die over een tot twee jaar leverbaar is: de Tesla Model 3.

Een paar dagen daarna neemt Tesla de Gigafactory in gebruik. Deze gigantische batterijfabriek produceert innovatieve batterijen die drie keer sterker en beter zijn dan tot nu toe mogelijk was. Draait de fabriek straks op volle toeren, dan moet dat verschil nóg groter worden. En is Tesla in één klap de grootste batterijenproducent ter wereld. Maar dat is vooral een leuke bijkomstigheid. De fabriek is namelijk meer dan een winstmachine. De droom van een duurzame wereld staat voorop. Tesla maakt zelfs de blauwdrukken van de fabriek openbaar, zodat ook anderen kunnen meewerken aan de duurzaamheidsdroom.

Weer een paar dagen later slaagt het Amerikaanse bedrijf SpaceX erin voor het eerst in de geschiedenis een raket te laten landen op een klein, onbemand platform dat in zee drijft. Volgens een deskundige een prestatie die vergelijkbaar is met het ‘tijdens stormachtig weer schieten van een potlood over het Empire State, om het vervolgens te laten landen op een schoenendoos’. Op de videobeelden lijkt het alsof je een ‘gewone’ raketlancering ziet, maar dan achteruit afgespeeld. Midden op zee wordt de torenhoge ranke raket feilloos geparkeerd op het dek van een schip. Klaar voor het volgende retourtje. Want daar is het allemaal om te doen: het hergebruik van een raket moet net zo makkelijk worden als het starten van je auto.

De ultieme Wavemaker: dromer, denker en doener

Drie waanzinnige prestaties binnen één week. Met steeds dezelfde man als drijvende kracht: de in Zuid-Afrika geboren Canadees-Amerikaanse Elon Musk. Uitvinder, ondernemer, investeerder en wereldverbeteraar. De man die hermetisch gesloten werelden binnenstormt en daar vervolgens iedereen met zijn prestaties omverblaast. Weinigen lukt het om als nieuwkomer in de auto-industrie voet aan de grond te krijgen. Musk ontketende met zijn Tesla’s binnen no-time een revolutie op het gebied van elektrisch rijden. Zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX neemt het met recyclebare, betaalbare raketten succesvol op tegen het behoorlijk gesloten bolwerk van NASA, Boeing, Lockheed Martin en de Russen.

Tijdens onze intensieve speurtocht naar Wavemakers (lees vooral verder om te weten wat we daarmee bedoelen), stuitten we steeds weer op Musk. Voor ons is hij zowel de belichaming als uitvergroting van een Wavemaker. Musk is veel meer dan alleen uitvinder, ondernemer en investeerder. Hij gedijt niet alleen op golven van verandering, hij slaagt er in zelf golven te veroorzaken. Hoe waanzinnig zijn ideeën ook klinken, hij ziet kans ze te verwezenlijken. Hoe? Door zijn hart te volgen en te doen wat hij écht wil. Nu zijn er meer die dat doen. Maar Musk heeft daarbij een fenomenale denk- en verbeeldingskracht, waardoor hij ziet waar anderen aan voorbijlopen. Tel daarbij op de durf om uit te komen voor zijn torenhoge ambities, het vermogen om zijn dromen voor zich te laten werken, de daadkracht om voor tien of misschien wel voor honderd te werken én het talent om zelf de beste talenten aan te trekken. Want Musk laat de uitwerking van die plannen over aan mensen die er minstens zo sterk in geloven als hij. Hij laat zien hoe je in je eentje de wereld kunt veranderen. Door zelf een golf van vernieuwing op gang te brengen en anderen daarin mee te nemen.

Je houdt van hem of je haat hem

Sommigen vinden Musks plannen een tikkeltje over the top. Anderen noemen ze zelfs megalomaan en verwerpelijk. Zoals wel vaker bij uitgesproken persoonlijkheden: je houdt van hem of je haat hem. Die eerste groep groeit het hardst. Overal waar hij komt, stromen mensen toe: hoogwaardigheidsbekleders die hem beschouwen als een nieuwe bron van werkgelegenheid, managers die zich laven aan zijn toekomstvoorspellingen, en het grote publiek dat geen genoeg lijkt te krijgen van zijn wijsheden en inspirerende verhalen. Want Musk vuurt in moordend tempo allerlei revolutionaire ideeën op ons af, van een supersnel transportmiddel tot een wereldomspannend netwerk van satellieten om op elke plek op aarde internet te verzorgen. En meer: hij maakt het ook nog eens waar.

In de huid van Elon Musk

In dit boek leggen we de vijf leidende principes bloot van het succes van Wavemakers in het algemeen en van Elon Musk in het bijzonder. Nu is Elon Musk bepaald geen onbeschreven blad. In 2015 verscheen een uitgebreide biografie. Op internet circuleren duizenden blogs en honderden videofilmpjes. Honderden artikelen zijn er al over hem geschreven. En toch komen we nog geregeld mensen tegen die nooit van hem hebben gehoord of die hooguit een paar oppervlakkige dingen van hem weten: ‘O, dat is die man van die elektrische auto’s’ of ‘Is dat niet die mafkees die naar Mars wil?’

Naast een snelle en makkelijke toegang tot de wondere wereld van Musk, krijg je de kans om in zijn huid te kruipen. Leer van hem. Denk groots. Durf. Zet door. Wees een Wavemaker. Op jouw eigen manier. Er zijn maar weinig mensen die kunnen of durven wat Musk doet. Dat hoeft ook niet. Maar in een tijd waarin de golven van vernieuwing op elkaar botsen en klotsen, is het zaak het vernieuwingsvuur in jezelf te laten ontbranden.

Desgevraagd zegt twintig procent van de Nederlandse werknemers zichzelf te beschouwen als een gangmaker van verandering. Tachtig procent doet dat dus niet. Wij hopen dat het lezen van dit boek je daarvoor wel de juiste vonk geeft. Laat met Musk als voorbeeld de Wavemaker-principes je fantasie prikkelen. En maak vervolgens vooral de stap van dromen en denken naar doen: zet de principes in om je eigen handelingsruimte te vergroten en het voor jou ondenkbare te presteren.

De vijf principes om golven te maken

1. Bied hoop in bange dagen 2. Neem waanzinnig goed waar 3. Mik op Mars 4. Speel om te winnen 5. Breng mensen in beweging

Voor een echte wereldveranderende golf gaat het ook altijd om je eigen persoonlijke touch. Bij Elon Musk zijn dat zijn bijzondere persoonlijkheidsprofiel en de unieke combinatie van dromer (visie), denker (wetenschappelijke onderbouwing) en doener (ondernemer). Minstens zo belangrijk is het feit dat hij wordt gedreven door een soort oerkracht. Dat is ook wat we bedoelen met ‘manie’.

Maak kennis met Elon Musk en leer hoe hij de vijf principes van de Wavemaker op onnavolgbare wijze toepast.

Musk Mania Hans van der Loo, Patrick Davidson Vakmedianet €11,95