Nieuws Actueel

De beste buitenlandse kaasspecialist komt uit Den Haag

De Kaasspeciaalzaak aan de Fahrenheitstraat in Den Haag is maandag verkozen tot 'Beste Buitenlandse Kaasspecialist van Nederland'. Eigenaar Ed Boele verdiept zich al ruim 23 jaar in Nederlands favoriete broodbeleg, aldus het AD.

Ismay Gossen 10 maart 2016

Parmezaanse kaas

Is dit een belangrijke prijs onder de kaasspecialisten?"Ja, het is een tweejaarlijkse landelijke competitie voor de gecertificeerde kaaswinkels. Dus deelnemers moeten al voldoen aan normen als hygiëne en versheid."

Hoe kan je winnen?"Tijdens de halve finale krijg je twee keer een bezoek van de vakjury en komt er een mysteryshopper langs. In de finale weer. Zij kijken naar de basisprincipes als hygiëne, versheid, kennis van het personeel, presentatie (liggen de juiste kazen bij elkaar) en het assortiment."

Op welk onderdeel hebben jullie het best gescoord?"Ik denk dat ons specialisme doorslaggevend is geweest. We hebben een affinageruimte die onze klanten ook kunnen bekijken. Het is een ruimte om kazen af te rijpen. We kopen jong in en laten de kazen rijpen tot het juiste moment om ze te verkopen. Daar heb ik nu zo'n acht jaar ervaring in. We gooien niks klakkeloos de winkel in."

Zit daar een verschil in met supermarktkazen?"Zeker weten. Onze Nederlandse kazen komen van boeren uit het Groene Hart. Onze buitenlandse kazen zijn van lokale, ambachtelijke boertjes. Vorige week was ik nog in Parijs en heb ik vijf geitenkazen van een boer uit de Franse Jura meegenomen. Deze boer maakt twee kazen per dag van melk van eigen vee. Hij rijpt de kazen af in een grot, waardoor ze een zanderige korst krijgen."

Proeft een leek dit verschil?"Ja, de buitenlandse kaas die momenteel het meest verkocht wordt is de Comté. Een Franse boerenbergkaas die twee jaar is afgerijpt in een oud-militair fort. Goed pittig."