Nieuws Actueel
De beste mie die komt uit Enschede
De fabriek Van der Moolen Foodgroup is 50 jaar. Peter van der Moolen is de troste mede- eigenaar. Mie uit Twente volgens Chinees recept.

Dit jaar bestaat het familiebedrijf Van der Moolen Foodgroup een halve eeuw. Ietwat verscholen zit de producent van mie op het bedrijventerrein Josink Es. Maar misschien nog minder bekend is dat het Enschedese bedrijf de mie op een authentieke Chinese wijze produceert.
"Het is een ambachtelijk proces. We gebruiken de walsmethode uit China. Het deeg wordt dubbelgevouwen en daarna gewalst. Hierdoor krijgt de mie meer smaak en is ook luchtiger", vertelt Peter van der Moolen, de mede-eigenaar van het bedrijf. Hij gaat er prat op dat de Van der Moolen Foodgroup de enige in Nederland is die de mie op deze speciale wijze maakt. "En misschien ook wel de enige in Europa."
NaamsbekendheidMie, pasta, noedels, rijst, het zijn enkele voorbeelden van wat zoal over de productielijn gaat. Hoewel het bedrijf al 50 jaar in Enschede mie maakt ontbreekt het volgens Van der Moolen nog wel aan de naamsbekendheid in deze regio. "We zijn een productiebedrijf en geen marketingbedrijf, zoals Honig. We moeten het eerder hebben van mond-tot-mondreclame."
Deels valt volgens Van der Moolen de onbekendheid van zijn bedrijf te wijten aan het feit dat tot de jaren tachtig de focus lag op de productie van mie en niet op het informeren van de consument. Maar wie Tai Ming-mie ('Tai ming' is Chinees voor 'de beste bami') wil kopen kan gewoon naar de supermarkt. Jumbo, Dirk, Emté en Plus verkopen de Enschedese mie. "Albert Heijn heeft ons product niet. Die kiest liever voor producten van Go-Tan of Conimex, want die bieden een complete lijn aan", legt Van der Moolen uit.
De enige echteVan der Moolen benadrukt dat de mie uit zijn fabriek de echte is, dit in tegenstelling tot die mienestjes die de meeste Hollanders in de pan koken. "Het verschil tussen pasta en mie zit in het proces. In de supermarkt koop je bij bijvoorbeeld Conimex pasta in plaats van mie. Zoiets als mienestjes bestaat in China helemaal niet."
Wat de mie ook bijzonder maakt is juist de lengte. Mie van liefst een halve meter lang gaat bij de miefabriek de verpakking in.
MeelwormmieOm mee te gaan in de food trend van een koolhydraatarm dieet ontwikkelde het bedrijf miesoorten die daarbij passen. Met speltnoedels, boekweitnoedels en algennoedels komt Van der Moolen de consument tegemoet. "Algennoedels bevatten antioxidanten. Verder zijn deze noedels door de sportkoepel NOC*NSF goedgekeurd en krijgen de topsporters op het Sportcentrum Papendal de noedels geserveerd." Een opvallende nieuwe noedel is die gemaakt van meelworm... Ook geliefd onder de sporters.
Van der Moolen mag dan wel mie maken, pasta staat het hoogst genoteerd op de productielijst. 24 ton pasta gaat er jaarlijks de fabriek uit. "We produceren twee keer zoveel pasta als mie. Dit komt omdat er voor pasta een grotere afzetmarkt is. Er bestaan daar meer vormen van en het wordt ook meer gegeten."