Nieuws Actueel

De beste platenzaak van Nederland

Elke week in de Twentsche Courant Tubantia de rubriek 'de speciaalzaak'. Deze week in de rubriek: Johan Dollekamp (60) van platenzaak Popeye uit Hengelo.

Jochem Vreeman | Fot: Christian van der Meij 16 april 2016

Dollekamp christian van der meij

Hij is letterlijk en figuurlijk het gezicht van zijn eigen platenzaak: Johan Dollekamp, de markante man met de markante snor, die van achter de toonbank zijn winkel bestiert. En wat voor winkel: muziekzender 3FM riep Popeye uit tot beste platenzaak van Nederland.Tja, wat wil je ook met een eigenaar met een man een onblusbare, aanstekelijke passie voor goede muziek? Zijn platenwinkel is niet voor niets een begrip in de regio en ver daarbuiten. Bij Popeye koop je niet zomaar een plaat, je wordt er muzikaal opgevoed, krijgt de plaat van je leven aangesmeerd en een paar levenslessen op de koop toe. Dat alles onder het genot van een goede bak koffie.

Nieuwe platenzaak,,Voor mij begon Popeye in 1973," vertelt de trotse eigenaar. ,,Ik studeerde aan de AKI in Enschede en ving op dat er een nieuwe platenzaak kwam in Hengelo. Met wat vrienden stapte ik erop af. De eigenaar zei op zeker moment: 'je weet zoveel van muziek, waarom kom je niet bij me werken?' Zo ben ik in 1975 begonnen als hulp bij Popeye.

Toen ik in 1981 in mijn eindexamenjaar zat, wilde de eigenaar de zaak verkopen. Ik had op dat moment 2,95 gulden op mijn rekening, dus dat was lastig. Maar ik wilde het zo graag, dat mijn schoonvader garant wilde staan. Ik was dolgelukkig. Mijn eindexamenjaar heb ik nooit afgemaakt."Waar bekende en minder bekende muziekzaken de laatste jaren een voor een omvielen, blijft Popeye fier overeind.

HuiskamerJohan heeft in al die jaren maar weinig veranderd aan de formule en dat hoeft ook niet. De authentieke huiskamersfeer in de zaak voel, zie en beleef je zodra je over de drempel stapt. Bovendien is downloaden voor hem niet de duivel en ook over Spotify is hij enthousiast. Daarbij werd ouderwets vinyl zo'n zes jaar geleden een enorme hype.

,,De verkoop loopt de laatste jaren prima. Mensen horen de muziek op Spotify, maar een liefhebber of verzamelaar wil die plaat gewoon in handen hebben. LP's zijn ongekend populair, ook tweedehands en ook onder jongeren.''Van het persoonlijke contact met zijn klanten kan hij echt genieten. ,,Een praatje maken over goede muziek is het leukste wat er is. Of het nou met vaste klanten zijn, wildvreemden of jongeren.''

The BlizzardsMaar Popeye zou Popeye niet zijn zonder bijzondere items. Zoals de plaat van The Blizzards (niet te verwarren met Cuby + Blizzards) die hij in bezit heeft. ,,Een collectors item, dat ergens tussen de 500 en 1000 euro doet. Voor zoiets komen klanten uit het hele land.''Een goede platenzaak moet meer in huis hebben dan een leuke cd van Guus Meeuwis, zegt Johan. ,,Denk aan bijzondere singer-songwriters of waanzinnige blues.

Waar ik zelf warm van word? Ik houd van verschrikkelijk veel muziek. Maar één van mijn toppers is het werk van Daniel Norgren, een Zweedse singer-songwriter. Zijn plaat The Green Stone bezorgt me kippenvel. Ken je die niet? Zoek hem dan maar eens op.''