Nieuws Actueel

De diepe val van multimiljardair Eike Batista

De Braziliaanse zakenman Eike Batista is maandag onmiddellijk na terugkeer in Brazilië op het vliegveld van Rio gearresteerd. De zestigjarige Batista was vijf jaar geleden de rijkste man van het land en waarschijnlijk de op zes na rijkste persoon ter wereld.

Van onze redactie 30 januari 2017

Eike batista corruptie schandaal miljardair 1

Batista bezat in 2012 nog een geschat vermogen van 35 miljard dollar. Hij zette verschillende bedrijven op, waaronder veel mijnen. In 2013 verdampte 90 procent van zijn vermogen bij het bijna-faillissement van zijn bedrijf OGX. Batista wordt verdacht van het witwassen van geld en omkoping. In 2015 verwierf Batista zelfs de bijnaam ,,miljardair in de min'', omdat hij al een miljard dollar schuld zou hebben.

Verantwoorden

Batista is kort voor zijn beoogde aanhouding afgelopen week in zijn villa in het zuiden van Rio naar de Verenigde Staten gegaan. Maar hij liet daar in het weekeinde weten dat hij terugkeert om zich voor de rechter te verantwoorden en om ,,de boel op te ruimen en op te lossen''.

Corruptieschandaal

Justitie is erg geïnteresseerd in wat Batista te vertellen heeft in het kader van het onderzoek naar een enorm corruptieschandaal dat 'lava jato' (autowasserij) heet. Batista wordt er onder meer van beschuldigd toenmalig gouverneur van de deelstaat Rio de Janeiro, Sergio Cabral, omgerekend 15,5 miljoen euro smeergeld te hebben betaald. Cabral zit sinds november vast al gevolg van het onderzoek naar 'lava jato'.

(Tekst gaat verder na foto)

Smeergeld

Het lopende onderzoek toont dat er vanaf het begin van deze eeuw circa tien jaar lang op grote schaal door staatsoliemaatschappij Petrobras en door grote aannemersbedrijven, vooral de multinational Odebrecht, stelselmatig met smeergeld is gestrooid.

Betere omstandigheden

Veel onthullingen in deze zaak komen van gearresteerde verdachten die verklaringen afleggen in ruil voor strafvermindering en betere omstandigheden in de gevangenis. Cabral zit bijvoorbeeld vast in een speciale afdeling voor afgestudeerden.

Gerelateerde artikelen:Overzicht: dit zijn de 8 rijkste mensen ter wereld