Nieuws Actueel

Eerste kattencafé van Rotterdam gaat bijna open

Tyson en Pixel liggen in de startblokken, net als de zusjes Giny en Roffa. Nog even en het eerste kattencafé van Rotterdam opent de deuren. Alhoewel: pas op, dicht die deur! Het AD nam een kijkje.

Sandra de Vliegh | Foto: Jan de Groen 14 september 2016

Kattencafe 1065 2

Je hoeft niet lang te zoeken naar Pebbles Kitty Cat Café. Let in de Hoogstraat op mensen die opvallend lang stilstaan bij een etalage en tegen het raak tikken en je weet: daar moet je zijn. Kijk ze lekker liggen, de eerste katten van het kattencafé, languit in de vensterbank. Als er iemand voor het raam stopt, springt Roffa op. Leuk, publiek! Ze tikt met haar pootje tegen de ruit alsof ze wil zeggen: kom binnen! Hop , weer een paar vlekken erbij.

Friederike Haumann (25) kan er wel om lachen. "Dat wordt inderdaad heel veel poetsen, zowel binnen als buiten.'' Begin van dit jaar begon het bij de Rotterdamse it-specialiste te kriebelen. Wat zou het leuk zijn als ook in Rotterdam een kattencafé heeft. Ofwel: koffie drinken tussen Minoes en Moortje.

Van het een kwam het ander. Ze begon een crowdfundingsactie om geld op te halen, zocht contact met de gemeente en voilà, een kleine negen maanden later, inclusief drie weken keihard klussen, is het zover: op 24 september opent op nummer 30 - tussen de hippe sneakerzaken en lunchrooms - Pebbles Kitty Cat Café.

WalhallaHet voormalige winkelpand is veranderd in een kattenwalhalla. Super-de-luxe krabbomen, overal aan de muur riante ligplanken, bakjes vol eten, balletjes, speelmuizen (kijk uit waar je loopt!) en o ja, tafels en stoelen voor de gasten. Vijf katten schooieren er al rond. De laatste drie uit het asiel in Sliedrecht arriveren deze week.

De snormansen lijken het prima naar hun zin te hebben. De dierenarts is net langs geweest voor een controle en alles is tiptop in orde. Kater Tyson, de 2-jarige Bengaal, ligt voor het raam en laat zich rustig over zijn kop aaien. "Maar verder naar z'n rug moet je niet gaan hoor, dat wil hij niet'', waarschuwt Friederike. De spierwitte Pixel zit als een prinsesje hoog op een plateau en de gezusters Giny en Roffa, net drie maanden oud, stelen met druk gespring de show. Een nog naamloos zwartje bekijkt het bezoek van gepaste afstand.

De Rotterdamse geniet zichtbaar. "Ik ben echt heel blij dat het is gelukt. Al die mensen en bedrijven die ons hebben gesteund, ik ben heel dankbaar.'' Ze heeft wel een probleempje. "Ik dacht dat ik de katten van het café anders zou zien dan mijn drie katten thuis. Maar dat is niet zo. Het gevoel is hetzelfde, ik vind deze hier net zo lief.''

De dieren zijn 's avonds en 's nachts alleen in het goed afgesloten en bewaakte pand. Wat er dan gebeurt, geen idee. "Elke ochtend moeten we opruimen. Stoelen liggen om, overal kussens. Alsof ze een feestje hebben gehad. Ik denk dat het tijd wordt voor een webcam.''

ProefdraaienVanaf zaterdag gaat Pebbles voorzichtig proefdraaien. Pruimen de katten al die gasten wel en werkt de sluis goed? "We zullen heel goed moeten oppassen dat de deuren dicht zijn.'' Zomaar een kat op schoot zetten mag niet. Je moet geduldig wachten tot ze zelf zin hebben in een kroelpartij. Want ja, het blijven wel katten, hè?

Pebbles is open van woensdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. De entree is 3,50 euro. Reserveren via de site is gewenst.

Gerelateerde artikelen:

Eerste kattencaf;e in regio Twente

Een heus kattencafé in Hengelo

Kattencafé opent deuren in Den Haag

Vierde kattencafé van Nederland geopend in Den Bosch

Lenny Popelier: we geven geen katgarantie