Nieuws Actueel

De eerste rijstteler van Nederland wil doorstart maken

In Oudenbosch kan de eerste rijstteler van het land zijn oost gaan binnenhalen. Hij rekent op ongeveer 100 kilo. Dat schrijft BN De Stem.

Wim van den Broek | Foto: Marcel Otterspeer/ Pix4Profs 12 oktober 2016

Rijst 1065

Oktober oogstmaand? De meeste boeren hebben de gewassen al lang binnengehaald. Jan Veerhuis begint nu pas, maar hij is dan ook geen normale boer. De 51-jarige inwoner uit Bosschenhoofd mag zich de eerste rijstteler van Nederland noemen. Na ijsheiligen (half mei) zette hij samen met zijn hindoestaanse zwager Soerinder Sewnandan op twee waterbergingen bij Albano in Oudenbosch de kiemen uit. Vijf maanden later, is de rijstkorrel rijp voor de oogst. Veerhuis verwacht zo'n honderd kilo rijst te kunnen wegsnijden. "Steel en blad gooi ik niet weg. Met de plaatselijke bloemist is afgesproken het als snijbloem in de markt te zetten. Er zijn meer toepassingen denkbaar. De biobased industrie heeft ook interesse, zo rollen we van het ene in het andere idee."

BevlogenDe initiatiefnemer leidt iedere nieuwsgierige bezoeker daarom joviaal rond op de sawa's rondom Oudenbosch. Gisteren was dat een groep medewerkers van de gemeente, die de week van de duurzaamheid aangreep voor een mini-excursie door de rijstvelden. Op zijn bevlogen wijze laat Veerhuis de twee hectare met acht rijstsoorten zien. De Basmati en Bomba hebben het goed gedaan, maar de zaairijst op de derde retentievijver is ten prooi gevallen aan de eenden en vogels. Ook een stukje sawa langs de bomenrij heeft achteraf te weinig zonlicht gezien. "It's all in the game", stelt hij vast. "Dat is het leuke van pionieren. Je weet nooit of het lukt."

Het natte voorjaar deed zijn gewas aanvankelijk geen goed. De mooie nazomer compenseerde het leed deels. Per saldo verwacht hij zo'n 100 kilo rijst uit de Nederlandse kleibodem te kunnen trekken. "Streekrestaurants De Reiskoffer en Le Jardin hebben al gevraagd of de Albanorijst op de menukaart mag. Daar kunnen we deels in voorzien al is het allemaal wel op kleine schaal."

DoorstartHoewel Veerhuis een vergunning tot eind dit jaar heeft voor de verbouw op de Albanovelden, wil hij graag een doorstart maken. "Om de teelt rendabeler te maken, en ook de wetenschap kijkt graag over een langere termijn mee."