Nieuws Actueel

De groenste sauna van Nederland

Xandra van Baarle | Foto's: Mark Verheijden 6 januari 2016

Groenstesauna1065

Buurtgenoten verkopen penen en piepers vanuit van kratten geknutselde kraampjes langs de weg. Vanaf de weide van de overbuurman staart een stel paarden al kauwend naar de buitenlui die het parkeerterrein oprijden van De Waterlelie in Zevenhuizen. Buiten ruikt het naar mest en vochtig gras. Binnen nemen eucalyptus en lavendel het over. Op dit drielandenpunt tussen Friesland, Groningen en Drenthe staat 'de groenste sauna van Nederland'. Die claim heeft niks te maken met de landelijke ligging van De Waterlelie, omringd door weilanden, eindeloze akkers en boerderijen. Ook niet met dat het bedrijf ooit een boerderij is geweest. Nee, dit wellnesscomplex mag zich zo noemen omdat er bijzonder slim wordt omgesprongen met energie. Saunabezoekers hoeven zich geen zorgen te maken dat ze alleen nog maar kunnen zwemmen in koud water of dat de temperatuur in de sauna's een paar graden lager wordt gezet. Green Key Certificaat"Welnee," zegt directeur en eigenaar Cees de Vries (51) in de PZC. "Wij zijn de eerste sauna in Nederland met een Green Key Certificaat, maar het comfort van onze gasten staat natuurlijk bovenaan. Mede-eigenaar Albert Kuipers en ik hebben van alles bedacht en uitgevoerd om energie te besparen. Zo staan er zonnecollectoren naast de zwembaden buiten en is het terras voorzien van een soort omgekeerde vloerverwarming. 's Zomers halen we genoeg warmte uit het terras - er ligt 6 kilometer aan buizen onder - en uit die zonnecollectoren om de twee buiten-baden op 31 en 21 graden te houden. En 's winters dekken we de baden af met zo'n 65.000 holle balletjes die als een isolatielaag op het water drijven. Daarmee besparen we 60 procent energie. Of mensen dat vervelend vinden, die balletjes? Een paar maar. De meesten vinden het prachtig. Ze worden er vaak speels van. Gaan ze een beetje klieren met de balletjes. Het is alleen lastig bij storm. Dan vliegen de ballen het bad uit en moeten we ze overal vandaan vissen."

Eeuwenoude paleispoortHet is in ieder geval een apart gezicht. Als je zwemt, gaan ze keurig aan de kant. En ze zijn ook zo groot dat niemand ze per ongeluk kan inslikken. Verrassend is het ook binnen. Om van de hamam een echte 'beleving' te maken, hebben de heren een bijna vier eeuwen oude paleispoort uit India laten overkomen en het hele decor van het oosterse badhuis hierop aangepast. Tijdens het ondergaan van hamambehandelingen als scrubben en massage, verdwijnen associaties met 'platteland' en 'boerderij' volledig uit het hoofd. Ook de ruimte voor het Arabische ritueel, de Rasul, is prachtig. Het verblijf in de stoomgrot krijgt een speciaal karakter want liefhebbers krijgen een bakje klei om het lijf mee in te smeren. Het Groningse Zevenhuizen lijkt dan helemaal op een andere planeet te liggen.

BabbelsaunaAan iedereen is gedacht. De Vries: "Praten kan in de babbelsauna. Vriendinnen komen hier samen een dagje naartoe en die willen bijkletsen. Anderen willen juist stilte. En soms voelen mensen zich opgesloten in een sauna. Daarom hebben we nu ook een hoog gelegen panoramasauna met grote ramen. Dan is hier nog een zoutsteensauna, infrarood sauna, een tylarium - dat is een vochtige sauna - en een zeer hete, houtgestookte Finse sauna."

CryosaunaEen cryosauna, de nieuwe hype, staat niet in het rijtje van De Waterlelie. Het is een 'sauna' waarin de bovenste laag van de huid in zeer korte tijd wordt afgekoeld tot min 180 graden. Dit zou zorgen voor een betere doorbloeding, werkt tegen ontstekingen en is goed voor de vetverbranding. "Collega's zoeken steeds iets nieuws," zegt De Vries. "Ook behandelingen met zuurstofmaskers. Maar hoever rek je het op als sauna? Zo ga je van een wellnesscomplex naar een gezondheidscentrum. Wij blijven ons richten op wellness, genieten. Maar omdat de mensen best verwend zijn op dit gebied, moet je je gasten blijven verrassen. De mensen willen beleving, ontspanning. De nieuwe opgietsauna past beter bij ons. Daarbij hoort een heel ceremonieel dat geleid wordt door een 'opgietmeester' die in een aantal sessies water met een geurtje opgiet. Hij werkt afwisselend met zo'n veertig geuren zoals lavendel, dennen, honing, koffie."

KlankschaalsessiesKlankschaalsessies staan ook op het programma. Ook weer een heel ceremonieel, dat bestaat uit het produceren van klanken - vooral boventonen - met instrumenten uit het Himalayagebied die de aandacht van denken naar luisteren verleggen. Met tussendoor een kopje oriëntaalse thee.

Hoewel steeds meer saunaliefhebbers - vooral uit de drie noordelijke provincies - de weg naar De Waterlelie weten te vinden, zoeken De Vries en Kuipers het in vernieuwingen. Niet in groter worden. De Vries: "Wij zijn en blijven een middelgroot bedrijf. Niet iedereen vindt het prettig als er vijfhonderd man op één dag komt. Hier komen maximaal 250 gasten per dag. Stel dat je er tien extra binnenlaat, dat lijkt misschien goed voor het bedrijf en dan zijn die tien misschien blij. Maar die 250 anderen gaan klagen. Dat doen we dus niet."