Nieuws Actueel
De Hallen: succesproject voor buitenlui én buurt

Cultuurcentrum De Hallen bestaat een jaar. De vroegere tramremise moest de huiskamer van de buurt worden. In het begin waren er veel klachten, maar bij evaluaties geeft de buurt het complex nu een acht. Dat bericht het Parool dit weekend.
Aan het begin was niet iedereen positief over De Hallen. "We kregen klachten. Ik begrijp het ook: als je hier als buurtbewoner al decennia woont, is het lastig om te zien dat de wijk verandert", zegt Johan Valster, directeur van De Hallen. Iedere zes weken wordt er echter met de buurt gepraat en bij de evaluaties krijgt De Hallen nu een acht. "Wij wilden de huiskamer voor de buurt zijn."
Een jaar geleden opende De Hallen officieel zijn deuren en nu is het complex niet meer weg te denken uit de Kinkerbuurt. Vandaag wordt het éénjarig bestaan gevierd. Buurtverenigingen dragen hun steentje bij. Het Muziekpakhuis geeft een optreden, er is een voorstelling van toneelgroep Kees & Co en nog veel meer.
Dooie plekDe voormalige tramremise stond al twintig jaar leeg. Er waren zelfs plannen om een deel van het rijksmonument te slopen. "Het was een dooie plek in de buurt", zegt Valster. Maar dat kan nu niet meer gezegd geworden. De Hallen trekt ongeveer 2,5 miljoen bezoekers per jaar en de rest van de buurt lift mee op het succes.
De Hallen had een doel voor ogen - commercieel en sociaal zijn. Eerder had Harry de Winter megalomane plannen, zoals grootschalige woningbouw en hoge woontorens, maar daar heeft de buurt zich succesvol tegen verzet. Enerzijds is er nu een horecagedeelte, een hotel en een bioscoop te vinden. Anderzijds hebben in De Hallen vele sociale ondernemingen hun plekje gevonden.
FietswerkplaatsEen voorbeeld van die sociale ondernemingen is Recycle, een fietswinkel en -werkplaats. Hier kunnen mensen die een psychiatrische achtergrond of een verslavingsverleden hebben aan de slag. "In plaats van fietsen te stelen, kunnen ze nu hier fietsen maken", zegt eigenaar Emile Hoogenboom.
Het is een groot succes. "Twee mensen volgen nu aan het roc de opleiding tot fietsenmaker." In totaal werken er vijftig mensen bij Recycle. "Maar niet allemaal fulltime, maximaal vijf dagdelen per week." De winkel kan de kosten via de verkoop voor vijftig procent terugverdienen. "Volgend jaar is het doel kostendekkend te zijn", aldus Hoogenboom.
Japans fastfoodIn de Foodhallen, het horecadeel van De Hallen, heet een van de stands Meneer Temaki. Hier wordt, zoals eigenaar Querijn Hollemans het noemt, 'gezond Japans fastfood' verkocht. Eerst was het spannend om aan de Foodhallen mee te werken. "Je weet niet of het een succes wordt, maar we hadden wel gezien dat in het buitenland foodcourts werken."
Het liep meteen storm. "De eerste weken waren gigantisch druk." Wel is er veel veranderd sinds het begin. Hij merkte vooral op dat de afgelopen maanden het publiek anders is. "Eerst kwamen er vooral hippe Amsterdammers, toen dagjesmensen en nu toeristen. Ik denk dat De Hallen internationaal bekend zijn geworden," aldus Hollemans.
LeescaféIs het dan wel gelukt om een huiskamer van de buurt te zijn? De Openbare Bibliotheek in De Hallen lijkt in elk geval die functie te kunnen vervullen. Het is de tweede drukst bezochte bibliotheek in de stad en het leescafé is razend populair; er worden bijvoorbeeld voorleessessies aan kinderen gehouden. "Maar we willen komend jaar wel nog meer ons sociale gezicht naar buiten brengen," aldus Valster.