Nieuws Actueel

'De mix van docent en coach klopt'

Van onze redactie 31 mei 2016

'De mix van docent en coach klopt'

Een nieuw begin

Caroline Nuijts (46) uit Heeze werkte jarenlang als docente drama en Nederlands. Uiteindelijk werd ze coach. Sinds drie jaar heeft ze haar eigen praktijk. Maar ook het onderwijs laat ze niet los. De mix staat haar aan.

YOLANDA NEIJTS

'Ik heb Nederlands gestudeerd op de Fontys Lerarenopleiding in Tilburg en ben afgestudeerd in de richting drama. Dat mocht bij wijze van uitzondering, omdat ik tijdens een stage dramalessen gaf aan gedetineerden in de toenmalige penitentiaire inrichting Nieuw Vossenveld in Vught. Een geweldige kans! De stage werd een baan, maar uiteindelijk wilde ik toch terug naar het reguliere onderwijs en op een middelbare school lesgeven. Dertien jaar in het voortgezet onderwijs volgden, waarbij ik ook weleens een collega coachte. Dat werkte niet in een uurtje tussendoor en dan weer hup, terug naar je klas. Ik ben de opleiding tot docentencoach gaan doen, dat leek me een mooie aanvulling.

Een interessante studie, maar ik vond de stappen in dat programma te traag. Ik ontdekte dat ik iets wilde dat sneller ging en bovendien meer effect had. Zo kwam ik vijf jaar geleden bij neurolinguïstisch programmeren (NLP) terecht. Mega-interessant! Ondertussen gaf ik nog les, maar ik kreeg meer behoefte aan vrijheid om te kunnen studeren. Ik zegde mijn baan op en werd invalkracht."

Rinkelende bel

,,Het idee groeide om een eigen praktijk te beginnen, vooral toen ik voor mijn opleiding tot NLP-coach met veel mensen oefende. Het idee om docenten te begeleiden, had ik inmiddels allang losgelaten. Ik wil mensen kunnen coachen zonder een rinkelende bel die waarschuwt dat het tijd is voor de volgende.

Drie jaar geleden heb ik '2concern' opgezet. Met die praktijk had ik vanaf het begin een aantal zaken helder voor ogen. Ik wilde het op mijn eigen manier doen, ik wilde dat mensen met een glimlach naar huis zouden gaan en ik wilde blijven lesgeven. NLP heeft immers alles te maken met nieuwe leerstrategieën, geweldig natuurlijk als je voor de klas staat.

Mijn eigen praktijk beginnen is een belangrijke stap geweest. Ik ben nu ondernemer en daar leer ik enorm veel van. Ik ben er beslist rijker van geworden. Ik werk het liefst met mensen die kampen met angsten. Faalangst of examenstress bijvoorbeeld. Daarbij gebruik ik ook hypnose. Het stelt me in staat om in gesprek te gaan met het onbewuste deel van iemand. Zo kom ik er achter hoe ik zo'n cliënt andere patronen kan aanleren. Voorwaarde daarbij is dat ze wel willen veranderen. Daarom krijgen ze ook huiswerk of opdrachten mee.

Deze mix klopt helemaal voor mij. Net als taal gaan NLP en hypnose voor honderd procent over communicatie. In die zin zie ik het werk in mijn praktijk dan ook als een toe- gevoegde waarde voor het vak Nederlands."

Caroline NuijtsWas docent NederlandsIs nu NLP-coach en docent