Nieuws Actueel

Fietsenmaker ruilt winkel in voor mobiele fietstruck

Als het aan Tim Koster uit (28) Amersfoort ligt zijn de dagen dat fietsers met hun kapotte fiets naar de fietsenmaker moeten sjouwen voorbij. Met zijn Fietstruck maakt hij fietsen aan huis. Dat schrijft het AD.

Rachel van Kommer | Foto: Saskia Berdenis van Berlekom 6 oktober 2016

Fietsenmaker 1065

De mobiele fietsenmaker is volgens Koster in de toekomst dé manier waarop fietsers hun stalen ros laten repareren. Net als de trend dat mensen boodschappen thuis laten bezorgen, willen fietsers niet meer met de kapotte fiets naar een winkel toe. Afgelopen juli stopte hij na drie jaar met zijn fietsenwinkel De Fietsenzaak in de wijk Liendert.

Hij kocht een grote bus van een oude sleutelmaker die met pensioen ging en toverde die om tot rijdende fietsenwinkel. De kleine ruimte was voor Koster geen probleem. Hij trekt de laatjes van een kast in de bus open. Binnenbanden, fietslampen, sloten, spaken, fietszadels, reflectoren en daar bovenop een stapel nieuwe buitenbanden. Hij klapt nog een kastje open, daar is de compressor in opgeborgen. ,,Alles wat je in een fietsenwinkel zou vinden, heb ik in deze bus'', zegt hij trots.

FietsenmakersopleidingAan het plafond van de bus heeft hij een takel gebouwd om de fiets aan op te hangen, zodat hij die beter en sneller kan repareren. Op de buitenkant prijkt een vintage afbeelding. Sinds 1988. ,,Mijn geboortedatum'', zegt Koster glimlachend.

Op 16-jarige leeftijd gaf Koster de voorkeur aan skateboarden in plaats van studeren. Hij werd dan ook van school gestuurd en zat thuis. ,,Mijn moeder zag dat niet zitten en zei: ga maar werken. Ik was bij fietsenmaker Blom in Hoogland om mijn scooter te repareren. Ik dacht, als ik dan toch een baantje moet vinden, kan ik het hier ook vragen. Twee weken later kon ik beginnen.'' De fietsenmakersopleiding stelde volgens Koster niets voor: fietsen maken leer je door het te doen. ,,Ik heb van hun alles geleerd. Uiteindelijk hebben ze me mijn eerste gereedschap gegeven om mijn eigen zaak te beginnen.''

DroomNa drie jaar kwam Koster met het idee van de rijdende fietsenmaker aan huis. ,,Met de bus ben ik veel mobieler. Ik kan de fiets bij mensen op de oprit maken, op hun werk terwijl zij een lunchpauze hebben of als ze boven op de Amersfoortse berg staan en hun ketting eraf ligt. Als het een moeilijke klus is, kan ik de fiets zelfs meenemen en later terugbrengen. Vaak denken mensen dat als iemand bij je thuis komt, je duurder uit bent. Maar ik reken geen voorrijkosten.'' Zijn droom is het om meerdere fietsbussen te hebben rondrijden.

Wat hij leuk vindt aan fietsen? Hij lacht. ,,Ik ben waarschijnlijk de enige fietsenmaker in de wereld die zelf bijna nooit fietst. Misschien omdat ik er dagelijks mee bezig ben. Maar ik ga liever op de skateboard of met de auto. Maar de fiets hoort bij Nederland. Daarom denk ik wel dat fietsenmaker een beroep is dat in dit land nooit zal verdwijnen.''