Nieuws Actueel

De nieuwe BZV-boeren hebben 'bedrijven die we niet eerder zagen'

Zondag 28 augustus wordt bekend welke boeren meedoen aan een nieuwe editie van Boer Zoekt Vrouw Internationaal. Presentatrice Yvon Jaspers vertelt over de vijf geëmigreerde agrarische ondernemers en hun bedrijven.

DeOndernemer | Foto: Linelle Deunk 18 augustus 2016

Groepsfoto boeren onherkenbaar Yvon

Waarom komt er weer een serie van Boer zoekt Vrouw Internationaal en niet een serie in Nederland?"Veel Nederlandse boeren hebben gekozen om hun leven op te bouwen in het buitenland. In landen als Canada en in Oost-Europa liggen al jarenlang fantastische agrarische mogelijkheden. Veel van die boeren hebben zich gestort op het opbouwen van een boerderij en de liefde is erbij ingeschoten. De taal en het cultuurverschil maken het niet altijd gemakkelijk om een liefde te vinden in het buitenland. En daar komt bij dat veel Hollandse mannen ook een Nederlandse dame willen. Er waren naar aanleiding van de vorige internationale serie zoveel aanmeldingen dat we met trots vijf nieuwe boeren kunnen presenteren!"

Zie je verschillen tussen deze boeren en boeren in Nederland?"In Nederland kan het gebeuren dat iemand een beetje toevallig boer wordt. Omdat je vader of je opa ook boer is, ben jij de opvolger. Voor de boeren uit deze serie is dat anders. Zij hebben heel bewust gekozen voor een bedrijf in het buitenland. Dat kan alleen als je een ondernemer bent, als je van avontuur houdt. Maar in hun hart verschillen deze boeren niet van de Nederlandse. Ze hebben zin om verliefd te worden, hun land en bedrijf te delen met een vrouw. En of je nou in Appelscha woont of in Toronto, dat doet er niet toe."

Waarin verschillen deze boeren van de boeren uit de eerste Internationale serie?"Ze verschillen niet alleen van de eerste internationale serie, ze verschillen van al die 75 boeren die al ooit mee hebben gedaan aan Boer zoekt Vrouw. Ze hebben bedrijven die we niet eerder zagen, dat maakt het voor onze boerenkijkers ook extra interessant. Maar daarnaast zijn het mannen met lef, dat is zeker. Ze hebben het aangedurfd om, soms zelfs in hun eentje, alles achter zich te laten en hun grote boerendroom te verwezenlijken. Ze hebben ook het lef om zich open en eerlijk te laten zien. Ze willen niet langer alleen, ze willen samen. Daarin zal bijna iedereen zich herkennen."

Je bent weer in korte tijd de wereld overgevlogen. Hoe was het?"Het was bijzonder afwisselend! We gingen van arm naar rijk en van storm naar hitte. Wat zo mooi is, is dat we natuurlijk naar de plekken gaan waar het voor boeren paradijselijk is. Niet naar de grote steden, zeker niet naar de toeristische plaatsen, maar juist naar de ruimte en naar de vrijheid. Het is alsof we in elk land De Achterhoek of Brabant opzoeken. Je ziet van alle landen het boerenleven. Ook al vlieg ik naar de andere kant van de wereld, uiteindelijk zit ik bij een Nederlandse boer aan de keukentafel en voelt het heel erg vertrouwd."

Waarom willen deze boeren een Nederlandse partner en niet iemand uit het land waar ze wonen?"Wat ik van veel boeren hoor, is dat ze een vrouw willen die een Nederlandse mentaliteit heeft. Niet lullen maar poetsen. Iemand die van aanpakken weet en die het woord ‘gezellig’ kent. Iemand die weet wie Jip en Janneke zijn en pannenkoeken kan bakken. Leg dat maar eens uit aan een Oost-Europese! Natuurlijk speelt de taal ook een grote rol en misschien versterkt de liefde voor Nederland als je zo ver weg bent."

Gerelateerde artikelenYvon Jaspers stelt nieuwe boeren Boer Zoekt Vrouw voorTouringcars blijven komen voor boer Geert