Nieuws Actueel

De ondernemers achter Driekleur Challenger Zeeland

Waar veel mensen samenkomen, is werk aan de winkel. Op zoek naar de ondernemers achter Driekleur Challenger Zeeland.

Peter Oggel | Foto's: Kelly Thans 24 juni 2016

Tennis zeeland driekleur challenger1065header

Liefhebbers van toptennis moeten van 25 juni tot en met 3 juli in Middelburg zijn. Daar wordt het tennistoernooi Driekleur Challenger Zeeland gespeeld. Een ontmoeting tussen topsport en business.

Voor het zevende jaar wordt het Middelburgse sportpark De Veste getransformeerd tot een professioneel tennisdorp met topspelers in rankings van 150 tot 800 punten. En met een uitgebreid nevenprogramma. Businessdagen, congressen, gastsprekers, viparrangementen en dit jaar als noviteit het De Ondernemercafé.

InternationaalIn een rap tempo heeft Driekleur Challenger Zeeland zich ontwikkeld van regionaal tennistoernooi tot internationaal topsportevenement, met een reikwijdte van ver buiten de provincie. In cijfers uitgedrukt: 125 tennissers uit meer dan veertig landen en een prijzenpot van ruim 40 duizend dollar (ruim 35 duizend euro), waarvan dit jaar 25 duizend dollar (zo’n 22.000 euro) voor het damestoernooi. De lat ligt steeds hoger. "Dat moet ook wel,’’ zegt Gerry Huis in ‘t Veld, directeur van Driekleur verzekeringen.

Het assurantiebemiddelingsbedrijf, met zes vestigingen in Zuidwest-Nederland, is voor het derde jaar hoofdsponsor. Gerry wil voor twee jaar bijtekenen. Dat heeft onder meer te maken met het brede concept van Driekleur Challenger Zeeland. Het evenement koppelt namelijk(top)sport en business-to-business aan maatschappelijke betrokkenheid en verantwoordelijkheid.

SociaalSociale inclusie heet dat, participatie van mensen met een beperking. Zorginstellingen Welzorg en Gors staan daarom ook prominent op het affiche. De eerste als naamgever van het enige internationale outdoor rolstoeltennistoernooi in Nederland, de tweede als ondersteuner van de organisatie. Cliënten met een (verstandelijke) functiebeperking helpen mee in de bediening en bij het opbouwen van de accomodatie. Dit concept betaalt zich in meerdere opzichten uit.

ZakelijkVoor de editie 2016 hebben ongeveer 150 bedrijven, voornamelijk uit Zeeland, zich gemeld als sponsor. Driekleur Challenger Zeeland verwelkomt eind juni 4500 zakelijke bezoekers. Daarnaast komen er nog zo’n 10 duizend tennisliefhebbers naar sportpark De Veste. "Als je van tennis houdt, dan is dit toernooi niet te missen,’’ stelt toernooidirecteur Sander van Buren. "Het is echt van een waanzinnig niveau. Er staan hier topspelers op de gravelbanen, dat realiseert niet iedereen zich.”

Geen verwennerijHet internationale tennistoernooi is van alle markten thuis. Het is een professioneel en recreatief toernooi, maar ook een rolstoeltoernooi. Daarnaast richt het zich op bedrijven. Daarmee kroont Driekleur Challenger Zeeland zich tot veruit het grootste topsport businessevenement in Zuidwest-Nederland. Organisatorisch draait het toernooi bijna volledig op vrijwilligers, in totaal 125. "De optelsom is goodwill, respect en waardering. We zijn één familie. Spelers, begeleiders, organisatie, medewerkers. Die zijn allemaal het DNA van dit toernooi,’’ vertelt Sander.

Lees verder onder de afbeelding

Topsport in ZeelandZeeuwen zijn niet erg verwend met topsport. Met wielrennen misschien. Eens in de zoveel jaar raast voor veel geld de Giro d’Italia of de Tour de France door de provincie. De Ronde van Zeeland ontbreekt dit jaar op de agenda en de toekomst is ongewis. De nationale sportkalender 2016 meldt voor deze provincie twee topsportevenementen. Dat zijn de Kustmarathon in het eerste weekend van oktober en Driekleur Challenger Zeeland. Daarmee is meteen het belang van het tennistoernooi voor Zeeland geduid.

Dat is voor Gerry ook een van de redenen zijn Driekleur verzekeringen aan het toernooi te verbinden. "Ter versterking van onze bekendheid en ons imago.’’ Hij beschouwt de ondersteuning eveneens als de verantwoordelijkheid van een werkgever in Zuidwest-Nederland. "Wij vinden dat je als bedrijf maatschappelijke verantwoordelijkheid moet uitdragen. Het belang van grote sportevenementen voor Zeeland lijkt me duidelijk. Dit toernooi zet Zeeland op de kaart. Het is een prachtig podium.’’

EffectZakelijke overwegingen spelen mee, maar het effect is moeilijk meetbaar. "Dat zijn processen die doorgaans tijd vergen. Driekleur Challenger Zeeland biedt een breed zakelijk netwerk. Voor ons is de ambiance van een topsporttoernooi een voorwaarde voor sponsoring. En de sociale inclusie vinden wij heel belangrijk.’’ De directeur slaat zelf ook een balletje en hij beseft dat sporten als tennis en golf hoog scoren als B2B-event. Daar speelt hij ook extra op in: samen met de Zeeuwse banenmotor Impuls organiseert Driekleur tijdens het toernooi voor relaties een branchemiddag. Thema: ondernemen is topsport.

Grootste talentenDe organisatie van het grote tennisevenement vergt een lange adem. Sander begint doorgaans in september met de voorbereidingen. Elk jaar moet hij in gesprek met alle sponsors. De ITF-spelers (International Tennis Federation) komen als vanzelf, vertelt hij. Het gaat hen vooral om de punten voor een hogere positie op de mondiale ranglijst. Deze rating opent de weg naar deelname aan toernooien op wereldniveau.

"Het is een mix van de grootste talenten van de wereld en spelers die bijvoorbeeld op de terugweg zijn van een blessure.’’ De economische waarde voor Zeeland is helder. Naast publiciteit levert Driekleur Challenger Zeeland ook werkgelegenheid en omzet op; tientallen bedrijven worden ingehuurd - van tent- en tribunebouwers tot keukens voor de catering.

Kijken in de glazen bolIn 2015 won Jesse Huta Galung bij de mannen, Quirine Lemoine bij de dames. Wie maken dit jaar een kans? Daar moet Sander even over nadenken. "In verband met wedstrijdresultaten en mogelijke blessures ben je tot het toernooi nooit helemaal zeker van deelname. Dat geldt met name voor buitenlandse spelers. Als ik naar de Nederlanders kijk, zijn Jesse Huta Galung, Thomas Schoorel en Boy Westerhof potentiële winnaars. Bij de dames maken Lesley Kerkhove, Arantxa Rus en ook weer Quirine Lemoine een goede kans.’’

De bediening

Gors biedt haar cliënten een mooie ervaringBestel je een drankje op Driekleur Challenger Zeeland, dan is de kans groot dat je wordt bediend door een cliënt van Gors. Tijdens het toernooi werken mensen met een beperking in verschillende disciplines.

"We willen zorginstelling Gors op de kaart zetten bij bedrijven en organisaties die vanuit maatschappelijke betrokkenheid worden gedreven,’’ zegt communicatieadviseur Robbin Gilijamse. "Op deze manier kunnen onze cliënten extra werkervaring opdoen en bijdragen aan een groot evenement.’’

Robbin prijst de maatschappelijke betrokkenheid van de toernooiorganisatie: "Er wordt veel waarde gehecht aan gelijkheid, acceptatie en sociale inclusie.Dat sluit aan bij onze missie.’’

De streamer

Delta brengt het toernooi in de huiskamerWie niet naar Middelburg kan, hoeft Driekleur Challenger Zeeland niet te missen. Het toernooi is live te volgen. De Zeeuwse energie- en internetaanbieder Delta streamt het tennistoernooi rechtstreeks via zeelandnet.nl en het interactieve portaal (kanaal 12). Delta werkt hiervoor samen met regionale omroep CTV.

"We willen onze klanten het evenement thuis laten beleven alsof ze er toch bij zijn. Zo brengen we Zeeland in de huiskamer,’’ zegt Timmy Langeveld. Hij is bij Delta markt- en productontwikkelaar.

"Samen met sponsors kijken we naar de mogelijkheden om heel Zeeland vanuit de luie stoel aanwezig te laten zijn. Mooie Zeeuwse content aanbieden voor iedereen, daar doen we het voor.’’

De rolstoeler

Welzorg steunt de sport voor gehandicapten

Welzorg is naamgever van het internationaal rolstoeltennistoernooi Challenger Zeeland. Op de banen heeft Welzorg ook een servicestation om technische mankementen snel te verhelpen. Voor het vierde jaar is rolstoeltennis onderdeel van de Challenger.

"Het toernooi, het enige op gravel in het land, bevordert de naamsbekendheid,’’ vertelt relatiemanager Angelique Geijp. Dat is niet de enige reden voor Welzorg om zich aan het toernooi te verbinden. Sociale inclusie is zeker zo belangrijk, duidt Angelique. 'Ondersteuning van gehandicaptensport. Voor mensen met een beperking is mobiliteit heel belangrijk om te kunnen participeren in de samenleving. Dat past helemaal bij onze bedrijfsfilosofie.’’

De keukenprins

Kees Moekeler kookt Zeeuwse gerechtenVanaf het begin is Kees Moeleker betrokken bij Driekleur Challenger Zeeland. Elk jaar zetten vier medewerkers van zijn bedrijf Moeleker, gespecialiseerd in grootkeukens, op tennispark De Veste in twee werkdagen een professionele en complete werkplek voor koks neer. Ervaren chefs bereiden voor honderden gasten bijzondere gerechten, in samenwerking met horecagroothandel Kreko.

'Bij een Zeeuws evenement hoort een Zeeuwse keuken,’’ vindt Kees. Vandaar dat hij het tennistoernooi voor het zevende jaar op rij ondersteunt. Tennis is niet zijn favoriete sport, maar het b2b-aspect is wel belangrijk voor zijn bedrijf. “We nodigen relaties uit voor een side-event, zoals golfen of zeilen op de Oosterschelde. Dan heb je een prachtige dag.’’

De beveiliger

Tom Elie houdt alles in de gaten'Een prachtige kans voor bedrijven om zich te manifesteren,’’ zegt directeur Tom Elie van het gelijknamige Zeeuwse beveiligingsbedrijf. Tom is vanaf het begin partner van Driekleur Challenger Zeeland. Zijn mensen zijn medeverantwoordelijk voor een vlekkeloos verloop voor, tijdens en na het tennistoernooi. Dat betekent:

ontvangst, bewaking, orde en veiligheid.

Hij prijst het bijzondere en internationale karakter van de tennissport en de betekenis van het evenement voor Zeeland. "Daar zijn wij graag bij betrokken. De bekendheid van Driekleur Challenger Zeeland biedt ook kansen voor ons bedrijf.” Tom vindt het toernooi eenmooie gelegenheid om relaties uit te nodigen en te ontmoeten. "Onze gasten waarderen de uitnodiging. De reacties zijn altijd positief.’’