Nieuws Actueel

'De ondernemers die straks overeind blijven, zijn degenen die nu het snelste leren'

Trendwatcher Jorus Everaerd schetste afgelopen donderdag zijn publiek van 70 ondernemers een beeld van wat is, wat wordt en wat zou kunnen komen. Het onderwerp: de oorzaken en gevolgen van de versnelling van technologische ontwikkelingen.

Van onze redactie 13 april 2016

Curafin kim hoekstra

Everaerd sprak op een netwerkavond in het Wapen van Delden. Hij was er op uitnodiging van Peter Meirik, oprichter van Curafin en initiatiefnemer van de avond. Meirik: “Curafin zet ondernemers met een vraagstuk op het goede spoor richting hun einddoel. Dat doen we onder meer door bedrijfsprocessen in kaart te brengen. Een van de aandachtspunten daarbij is de maatschappij: trends en ontwikkelingen in het vakgebied van de klant,” verteld Meirik.“Met een netwerkavond zoals deze en een lezing van een techwatcher als Everaerd willen we ondernemers prikkelen. Ze uitdagen nu al na te denken over wat de huidige technologische ontwikkelingen betekenen voor de toekomst van hun eigen onderneming.”

>>>Lees verder onder de foto

Toekomst dichtbijDie toekomst blijkt dichterbij dan we denken. Everaerd: “In de afgelopen jaren deden we vaak lacherig over nieuwe ontwikkelingen. Die zelfrijdende auto, daar hoorden we toch 5 jaar geleden ook al iets over? En nu er eindelijk prototypes rondrijden, gaan ze enorm traag. Wij zijn in ons hoofd al tien stappen verder. Maar vergis je niet. Want dát gaat veranderen. Het is écht tijd om goed na te denken: hoe ga je je onderneming daarop voorbereiden?”

Kennis van buitenafEen eenduidig antwoord is er niet, want voorspellen blijft lastig. Maar volgens Everaerd wordt er wel een richting zichtbaar: ondernemers zouden de kennis van the crowd beter moeten benutten. “Er zit meer kennis buiten je bedrijf dan erbinnen. Dus blijf niet intern met elkaar van gedachten wisselen, maar zoek buitenshuis naar de kennis die nodig is om stappen te kunnen maken. De ondernemers die straks overeind blijven, zijn degenen die nu het snelste leren en gebruik maken van de kennis die voorhanden is. Waar ook ter wereld.”

Foto's: Kim Hoekstra