Nieuws Actueel
De opmars van de halalburger
Moslimondernemers springen dankbaar in het gat dat fastfoodketens als McDonald's en Burger King laten liggen: halalvlees. In Rotterdam schieten de halalburgerzaken als paddestoelen uit de grond, meldt het AD.

Zo opent Chicken Spot de ene na de andere vestiging. En het Amsterdamse Halal Fried Chicken (HFC) opende onlangs zijn vierde vestiging in Rotterdam en is bezig met een vijfde in Overvecht. De vorig jaar geopende The Burger House aan de Nieuwe Binnenweg, die alleen met biologische producten werkt, trekt klanten uit heel Nederland. En de onlangs geopende Family Burger heeft net zoveel succes.
"We zijn hier hartstikke blij mee", zegt de Rotterdamse Warda Botokat, die samen met wat buurmeisjes een hamburger haalt bij Family Burger. "Vroeger konden we alleen een visburger eten bij de McDonald's, nu heb je meer keus. Het is echt ideaal."
Niet-moslimsMede-eigenaar Abdel Ben Addi van Family Burger zegt veel enthousiaste reacties te krijgen. "Er komen zelfs mensen uit Utrecht voor onze burgers. En ze vragen allemaal wanneer we een zaak in hun stad openen", vertelt hij. De fastfoodzaak op de 1ste Middellandstraat trekt klanten uit alle bevolkingsgroepen. "Wij staan open voor iedereen, maar de meeste klanten zijn moslims, omdat ze elders geen halalburgers kunnen krijgen."
Toevallig zijn het deze middag vooral niet-moslims die in de zaak een burger eten: Surinamers, autochtone Nederlanders en Oost-Europeanen. Als je er niet oplet, valt het halalkarakter van Family Burger trouwens nauwelijks op. Het interieur en de hamburgers vertonen grote gelijkenis met die van andere grotere fastfoodketens. Dat is niet gek, want zowel Ben Addi als zijn partner Youssef zijn ooit bedrijfsleider geweest bij Burger King.
GoedkoperZe hebben daar uitgebreid ervaring opgedaan. "We hebben hier ook een Whopper, alleen heet die hier Big Brother", vertelt Youssef lachend. "En de Big Mac hebben we ook. Alleen heet die bij ons Twin Brother Burger. Er is wel een verschil: wij zijn veel goedkoper", klinkt het trots.
Bij concurrent Halal Fried Chicken (HFC), die onlangs zijn eerste vestiging op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam opende, geldt hetzelfde. "Wij zijn een mix van McDonald's, KFC en Burger King", vertelt woordvoerder Nacima Qnioun. Klanten kunnen volgens haar alle burgers krijgen die ze bij andere grote ketens ook hebben. Ook hier zijn de klanten erg enthousiast.
FranchiseHet concept van HFC slaat zelfs zo goed aan, dat er binnen 2 jaar al vier filialen bij zijn gekomen. "Wij kregen al op de dag van de opening zo'n twintig telefoontjes van mensen die een franchise wilden starten, terwijl we nog niet eens waren begonnen." De eigenaren, drie jonge Turkse Nederlanders, wilden hun bedrijf eerst zelf tot een succes maken. "Maar de markt groeit zodanig, dat we zelf niet overal kunnen zijn. Die franchise-ondernemingen komen er dus hoe dan ook."
Abdelhakim Chouaati van De Halalwijzer, een website over alles wat met halal te maken heeft, verwacht dat het aantal halalburgerzaken de komende jaren alleen maar nog verder groeit. Hij heeft daar ook een goede verklaring voor. "De eerste generatie ging bijna nooit uit eten. Die vertrouwen alleen wat ze zelf koken en hebben geen buiten-de-deur-eetcultuur. De tweede en derde generatie moslims daarentegen wel, die zijn meer op de autochtoon gaan lijken. Zij gaan voor kwaliteit en willen ook die ervaring en beleving buiten de deur. En waar vraag is, krijg je een markt."
NichemarktMaar waarom springen grote ketens daar dan niet op in? "Omdat het een nichemarkt is. Je hebt veel consumenten die niets met halal te maken willen hebben, ook omdat daar veel misverstanden over bestaan." Grote ketens zijn bang voor de discussie hierover, merkt hij.
Retaildeskundige Cor Molenaar noemt de opkomst van deze nieuwe ondernemingen een 'positieve ontwikkeling' voor de Nederlandse winkelstraten. Hij vindt het ook niet meer dan logisch, gezien de steeds groter wordende vraag naar dit soort producten. "Die grote ketens worden vanuit Amerika aangestuurd. Die willen hun producten aanbieden aan heel Nederland en niet aan kleine groepen. Dat biedt mogelijkheden voor kleine zelfstandige ondernemers en kleine ketens."