Nieuws Actueel
De Pelikaan verkoopt koffie en thee, en emotie
Lang voor het succes van de koffie- en theespeciaalzaken was er al De Pelikaan, nu 200 jaar. In het archief zitten nog de theemelanges van families van voor 1900, schrijft de Stentor. "Onze klanten wonen overal."

Koffie- en theeschenkerij De Pelikaan viert feest. Niet alleen kreeg de familie Wassink opnieuw voor 25 jaar het predikaat 'Hofleverancier', deze week vierden zij bovendien het 200-jarig bestaan. Met een bezoekje van de burgemeester, maar bovenal samen met al die klanten die De Pelikaan in Zutphen al generaties lang trouw zijn.
Die trouwe klanten, dat zijn er nogal wat. "De bestellingen komen vanuit de hele wereld. Vanochtend kreeg ik nog een bedankje van een meneer uit Californië. Toen hij in Zutphen was had hij voor een van zijn dochters een theemuts meegenomen. Die wilden zijn andere kinderen eigenlijk ook wel. Dus heeft hij ons gebeld en hebben we hem nog drie theemutsen gestuurd", vertelt Geert Wassink, die samen met echtgenoot Johan Wassink De Pelikaan bestiert. "Onze klanten wonen overal. Mensen die emigreren en dan met de koffie of thee van hier een stukje Zutphen meenemen. Families die al generaties lang hun eigen theemengsel hier komen halen. Hoe leuk is dat, een eigen familiethee?"
LevensverhalenAl sinds begin vorige eeuw stuurt De Pelikaan haar koffie en thee het hele land door. "Dan werd er een folder rondgestuurd met een gefrankeerde briefkaart erbij en kwam de postbode een week later een stapel ingevulde briefkaarten met bestellingen brengen. We hebben heel oude klanten die nog steeds brieven sturen. Krijgen we hele levensverhalen op papier en dan ergens aan het eind van zo'n brief nog even een bestelling", lacht Johan. "We doen er vaak een pak koekjes bij. Klein gebaar, maar het wordt enorm gewaardeerd", vult echtgenote Geert aan.
Het is typerend voor De Pelikaan, waar het besef dat service het verschil moet maken heel duidelijk aanwezig is. "Natuurlijk moeten onze producten goed zijn, dat spreekt voor zich, maar als de service niet voorop staat leg je het af. Nu zie je weer een tendens dat mensen graag naar een speciaalzaak gaan, maar wij hebben ook zware jaren gehad. Begin jaren zeventig, met de opkomst van de grote supermarkten bijvoorbeeld. In die tijd had je nog zo'n 400 koffiebranderijen in Nederland. Nu zijn er nog 16, 17 over. Ik ben er trots op, dat wij in het geweld van al die snelle handel en bonusaanbiedingen nog altijd bestaansrecht hebben, dat we met een speciaalzaak als dit onze boterham verdienen."
KoninklijkEveneens trots zijn de Wassinks op het predikaat 'koninklijk' dat zij sinds 1991 mogen voeren. Een titel die tegenwoordig niet meer aan de winkel, maar aan de eigenaren wordt gegeven, waarmee het daadwerkelijk een beloning voor de eigen inzet is. "We verkopen een stukje emotie. De kleindochter die hier komt nadat haar oma is overleden en op zoek is naar de thee die ze daar altijd dronk. Wij hebben een archief dat teruggaat tot voor 1900, met alle theemelanges van families."
"Rond de Tweede Wereldoorlog werd het hele jaar door de thee gebracht naar de kastelen in de omgeving. Een keer per jaar kwam de koets voorrijden en kwamen de kasteelheren betalen. Dan lag het geld op een dienblad en moest je er zelf afhalen wat er verschuldigd was. Zelf raakten ze het geld niet aan. Onze koffie en thee was vroeger voorbehouden aan de hogere klasse. De eerste eigenaren van De Pelikaan werkten ook niet zelf in de winkel. Daar hadden ze bediendes voor." Dat geldt zeker niet voor Johan en Geert, die samen met hun medewerkers, waaronder tegenwoordig 'derde generatie' zoon Luc, dagelijks zelf hard aan het werk zijn.