Nieuws Actueel

De Sherlock Holmes van Den Haag

Posten in de schaduw van een boom met alleen de lichtpunt van een sigaret die oplicht in het avondlicht, een koffer vol plaksnorren en pruiken: wat klopt er van dit romantische beeld van het werk van een privédetective? Privédetective Raymond Dörr moet lachen. "Het is vooral veel wachten: daar bestaat negentig procent van mijn tijd uit", vertelt hij in De Posthoorn.

Tanja Verkaik | Foto: Jos van Leeuwen 24 augustus 2016

Phprive21108

"En iemand volgen zonder gezien te worden. En in mijn koffer zitten geen plaksnorren, wel een camera", zegt Dörr, die al jaren Dörr Bedrijfsrecherche B.V. runt vanuit Rotterdam en het Lange Voorhout in Den Haag. "Stel je voor dat ik achter je rijd en de ene keer heb ik een gekke pruik op en even later een plaksnor: dat valt juist op. Ik weet dat de AIVD en BVD vroeger wel met koffers rondliepen vol pruiken en plaksnorren. Eigenlijk moet uiterlijk niet uitmaken, zolang je maar afstand houdt tot de degene die je volgt. Ook al heb je geel haar of een clownsneus op."

Discretie

We spreken af in de ontvangstruimte van Dörr, een kamer waar zomaar een scène voor de nieuwste Sherlock Holmes-film opgenomen kan worden. De ruimte hangt vol schilderijen, een harnas en een kroonluchter. Tachtig procent van de zaken die hij en zijn team aanpakken, zijn zakelijk. "We zijn een soort commerciële politie en doen zaken die de politie niet mag of kan doen. Ons product is geheimhouding en discretie."

Vreemdgangers

Het werk omvat met name zaken zoals het nagaan of een oud-werknemer zich aan zijn concurrentiebeding houdt, ziekteverzuim en bedrijfsdiefstal. De overige twintig procent draait om privézaken, zoals het nagaan of iemand vreemdgaat. "Het is mooi als je zaken van het hart kan oplossen." Eén van die zaken zal hij nooit vergeten. "Een vrouw die al dertig jaar getrouwd was, vermoedde dat haar man vreemdging. Dit uitte ze aan haar zus. Die bleek al dertig jaar met haar man vreemd te gaan. Dan vind ik je als man en zus behoorlijk slecht. Een schrijnende zaak. Ik ben zelf romantisch van aard: zoiets doe je niet als je getrouwd bent."

Gelukkig valt er ook genoeg te lachen als privédetective. Daders van bijvoorbeeld bedrijfsdiefstal worden ook door hem verhoord. "Hoor en wederhoor is belangrijk. Een man zei een keer dat zijn hoofd op een ander lichaam was geplakt nadat hij de camerabeelden zag. Ik nam net een slokje water en kwam niet meer bij. Ik proestte het water er zo weer eruit.

Ouderwetse speurneus

Dörr is een 'old school' detective, die liever op de ouderwetse manier speurt. Een tracker onder de auto kan volgens hem ook lui maken of mankementen vertonen. "Maar het kan handig zijn om te kijken waar gestolen goederen naartoe worden gebracht. Het is - gek genoeg - toegestaan. Vooral vanwege de verkeersveiligheid." Om die reden moet een privédetective volgens hem bovengemiddeld goed kunnen rijden en over veel geduld beschikken. "Ik volg een auto altijd met twee man. Als de een opvalt, kan de ander het overnemen."

Dörr heeft rechten gestudeerd, stukken geschreven over crime voor bladen en gewerkt als portier en bij de douane. Via via is hij gepolst door een Rotterdams detectivebureau. "Ik dacht ‘why not?’." Later startte hij zijn eigen bureau. "Het werk is onregelmatig. Als veel mensen liggen te slapen, zijn wij op pad. Het mooiste vind ik het oplossen van bijzondere puzzels en creatief zijn binnen de wettelijke mogelijkheden. Niet iedereen houdt het vol, stelt hij. "Als je gewend bent om moord-en doodslagzaken op te lossen, dan is het volgen van een huisvrouw die vreemdgaat saai. Wachten moet wel je tweede natuur zijn."

Dure grap

Dure grap, een privédetective? "75 euro per uur exclusief btw. Het is wel een luxe dienstverlening. Als je iemand een dag volgt, gaat het hard." De meeste klanten komen uit het MKB. Op zijn website staan referenties van onder meer gemeenten, een hotelketen en advocatenkantoor. Een privézaak kan soms al binnen een paar uur opgelost worden en levert dus minder op. "Maar iemand een maand volgen in Spanje, daar zeg ik geen nee tegen", lacht hij. "Maar ik ben eigenlijk niet anders dan een bakker of slager. Ik lever een dienst", besluit hij.

Dörr Bedrijfsrecherche B.V. is gevestigd aan het Lange Voorhout 25. Het bedrijf is ook gespecialiseerd in het terughalen van gegevens op harde schijven, het terughalen van verwijderde sms-jes en in handschriftenanalyse.