Nieuws Actueel

De sociale missie van Ben en Jerry's

IJs van Ben & Jerry's valt in de smaak. Zozeer zelfs dat de fabriek in Hellendoorn er sinds gisteren een extra productielijn bij heeft. Grote baas Jostein Solheim vloog over vanuit Amerika om bij de opening te zijn, zo schrijft de Tubantia.

Laurien van Ulzen 20 juni 2017

Ben Jerry CEO

Cookie Dough, Chunky Monkey of Caramel Chew Chew. Het zijn de populaire ijssmaken van Ben & Jerry's. Niet veel mensen weten het, maar alle Ben & Jerry's ijsjes die in Europa worden verkocht zijn gemaakt in Hellendoorn.

Opening vierde lijn

Of zo'n fabriek niet juist in een grote stad thuishoort, zoals Amsterdam of Londen? Voor CEO Jostein Solheim is Hellendoorn niet meer dan logisch. ,,Het past juist heel goed bij Ben & Jerry's." Het Amerikaanse bedrijf komt uit Vermont en daar zijn erg veel melkveehouders, legt Solheim uit. ,,De mensen daar zijn down-to-earth, nuchter, net als de mensen hier." De opening van de vierde productielijn was voor hem aanleiding weer eens langs te komen in Hellendoorn. ,,Ik ben hier al zo'n vier of vijf keer geweest, denk ik." De Noorse Solheim is een goedlachse, nuchtere man. De grote baas van de ijsgigant opende de productielijn gewoon in spijkerbroek.

Een nieuwe productielijn, betekent dat dat de zaken goed gaan?

,,Dat kun je wel zeggen, ja. Het is natuurlijk mooi om meer ijs te mogen maken, maar een ander bijkomend voordeel is de werkgelegenheid die ermee wordt gecreëerd. Er staan nog veel vacatures open. We willen bij Ben & Jerry's altijd iets goeds doen voor de maatschappij."

Een onderdeel van de sociale missie?

,,Bij Ben & Jerry's staan we voor waar we in geloven. We nemen vaak een standpunt in. Of je houdt van ons of je vindt ons niks. We zetten ons actief in voor het klimaat, vluchtelingen en het homohuwelijk. We waren erbij toen de wet werd ondertekend voor het homohuwelijk in de VS."

Lees ook: Samenwerkende robots zijn kans voor de Nederlandse economie

Is die missie nog belangrijker geworden sinds Trump president is?

,,Wat vooral mooi is om te zien is, dat mensen zelf ook actiever worden. In tijden van zulke sterke polarisatie wordt juist de behoefte om voor je waarden te vechten groter. Ik zeg niet dat de aanstelling van Trump iets goeds is, maar het motiveert mensen wel om te vechten voor de waarden die wij ook hebben. Het klimaatakkoord van Parijs bijvoorbeeld. Wij zorgen nu samen met veel andere instanties dat de regels uit dat akkoord alsnog worden nageleefd. We hebben er zelfs een ijsje voor gemaakt: Save Our Swirled."

Het begon met Ben Cohen en Jerry Greenfield, spreekt u die nog wel eens?

,,Zeker! Zij zijn nog actief betrokken bij het bedrijf, maar ze hebben verder geen zeggenschap. Daar kiezen ze zelf voor, ze vinden zichzelf niet geschikt als directeur. Eens in de maand lunchen we samen. Dan gaan we naar een goedkope plek. Als je ooit arm bent geweest, dan vergeet je dat nooit. Het duurde even voordat het met hen klikte. Je bent toch één of andere hoge pief van Unilever, dus ze zijn eerst sceptisch. Inmiddels hebben we een heel goede band. Ik ben zelfs op Ben's bruiloft geweest."

What's next?

,,Morgen vertrek ik naar Londen, waar we onze internationale vluchtelingencampagne lanceren, niet geheel toevallig op Wereld Vluchtelingen Dag."