Nieuws Actueel

De vooruitzichten voor 2016 in 60 sectoren

Van onze redactie 18 januari 2016

Havenrotterdam1065 1

De Nederlandse economie trekt in 2016 de opgaande lijn door, concludeert ING. Bijna alle bedrijfssectoren groeien. De hoogste groei is te vinden in de bouw en de zakelijke dienstverlening. De detailhandel en horeca profiteren van de toenemende koopkracht.

Hoogste groei in zakelijke dienstverlening en bouw De omzetten in de zakelijke dienstverlening nemen in 2016 snel toe. De sector profiteert van de breder gedragen economische groei, waarbij bedrijven vaker hun diensten inschakelen. Door de betere woningmarkt wordt de opleving in de bouw bijna volledig gedragen door de woningbouw.

Koopkrachtplus positief voor horeca en detailhandel De horeca en detailhandel profiteren in 2016 van het toenemende vertrouwen bij consumenten. Het vooruitzicht is ook goed door verder herstel van de koopkracht. In de detailhandel stijgt het volume naar verwachting in 2016 met twee procent.

Binnenlandse vraag laat transport bloeien Door de toenemende consumptie maken wegtransporteurs een opleving door. De groei in de bouw geeft een extra zet doordat circa een kwart van het wegtransport hieraan gelinkt is. Ook de binnenvaart ziet de vracht toenemen door de aantrekkende bouwvolumes.

Industrie: last van terugval opkomende economieën Nu de economische groei in de opkomende markten wat tegenvalt, maakt het productieniveau een meer zijwaartse beweging. De verwachte groei voor de industriële productie is voor 2016 1,5%.

Zorg: meevallende bezuinigingen In de zorg wordt minder bezuinigd dan eerder verwacht. Desondanks groeien de zorgvolumes in 2016 naar verwachting niet.

Vergelijk de groei per branche: