Aangeboden door Jumbo

Branded Content Actueel

De yay’s en nay’s van lunchen op de zaak

Buffelen voor de baas is één ding, maar dat gaat pas echt lekker als er tussen de middag ook een goede buffelmozzarella op de lunchtafel staat. Voordat het zover is, zijn er nog wel wat zaken af te tikken. Want, wie dekt en wie ruimt af? Wat deel je wel en niet tijdens de bammen? En is het handig als de baas mee luncht of juist niet? Dit zijn de zes geboden rond het middagmaal.

Jumbo 25 september 2019

Lunchenopdezaak Jumbo RTLZ

1. Het is net werken

Wil je meer uit je lunch halen dan alleen een volle maag, kijk dan goed waar je precies aanschuift. We zijn van nature geneigd om altijd op dezelfde plek te gaan zitten. Steeds naast de gezelligste collega bijvoorbeeld, of lekker dicht bij het maisbrood.

,,Maar hoe leuk is het om ook eens naast die jongen van finance te gaan zitten met wie je altijd mailt. Dat maakt je samenwerking de rest van de week meteen een stuk leuker," tipt zakelijke etiquettespecialist Lilian Woltering. ,,Bovendien hoor je dan ook eens hele andere verhalen. Of je kiest bewust een keer voor de stoel naast de baas. Kun je meteen je vakantieplannen in de week leggen."

2. Denk na bij wat je deelt

Prima om een avocado te delen met Debby van Debiteurenbeheer, maar verder geldt: denk aan wat je deelt. Je collega’s zie je in de meeste gevallen vaker dan je vrienden, of - voor de fulltimers - zelfs nog meer dan je eigen partner. Logisch dus dat je na verloop van tijd veel van elkaar weet. Een vergroter van de werkvreugde, maar ook een risico.

,,Zeuren over je man, schateren om je mislukte date of zuchten dat die biertjes je wel heel hard raakten dit weekend, is niet altijd handig," betoogt Woltering. ,,Je ziet die mensen immers morgen ook weer. Houd het liever luchtig. Dat geldt trouwens ook voor doorpraten over werk tijdens de lunch. Discussies en beleid zijn voor na de boterham."

3. Wees lekker sociaal

Als vliegen op de stroop aanvallen op de knakworsten, avocado’s en gevulde eieren is nergens voor nodig natuurlijk. ,,Hou het een beetje sociaal aan tafel. Als je met het hele zwikkie aan een tafel zit, maak dan niet in je eentje het hele bakje filet americain leeg. Eerlijk zullen we alles delen toch? Of bestel gewoon genoeg voor iedereen, da’s nog beter."

Ook sociaal: eten en laten eten. Dus alle 'Eet je nu alweer kipfilet?' of 'Jij hebt veel Nutella!' opmerkingen kun je gewoon inslikken. ,,Roepen hoeveel calorieën er in de ketchup bij die tosti zitten is ook echt niet nodig."

4. Zoveel mensen, zoveel smaken

Hoe krijg je nou voor iedereen iets lekkers op tafel? Check bij je collega’s wat ze lekker vinden en maak hier een standaard lijstje van. Dit kan heel simpel als je een account hebt bij bijvoorbeeld Jumbo.com. Zo bestel je met één druk op de knop alle boodschappen die je nodig hebt. En je kunt er elke keer iets verrassends bij zoeken om de hele bups (en jezelf) extra te verwennen. Dat is niet alleen heel gemakkelijk, maar het levert je ook nog eens blije snoeten op. Zit je gezellig met de hele toko te glunderen aan tafel.

5. Doekje d’r op

,,Wie als laatste de tafel verlaat, moet het schoon achterlaten", daarin is Woltering heel duidelijk. ,,Het gebeurt maar al te vaak dat iedereen schaapachtig naar de officemanager kijkt wanneer het gaat om de vaatwasser of de kruimels op tafel, maar die verantwoordelijkheid ligt toch echt bij jezelf. De officemanager is geen opvoeder."

6. Let op het we-gaan-weer teken

Sociaal pauzeren is een boost voor de productiviteit later op de dag. Zeker wanneer je het eerste gebod een beetje goed in de smiezen hebt, kun je tijdens de lunch in een heerlijk gesprek (wel met je mond leeg!) verzeild raken. Prachtig voor de verbroedering, en perfect als je net de doelen voor volgend jaar met de baas doorneemt. Zit je na een uur nog te kakelen, dan kom je in een schemergebied. ,,Je wilt niet de indruk wekken dat je de kantjes ervan afloopt natuurlijk. En ook voor het afruimen van de tafel is het onhandig als je blijft plakken. Over het algemeen kun je stellen dat zodra iemand de pakjes vleeswaren op een stapeltje legt, of de melk na een half uur weer langzaam richting koelkast gaat, dat de lunchtijd op zijn einde is." Stille cues dus.

Lunchen jullie ook samen en wil je weten hoe je je zakelijke boodschappen snel en voordelig kunt bestellen? Kijk dan eens op Jumbo.com. Jouw Jumbo is er nu ook voor de zakelijke boodschappen.