Nieuws Actueel
De zon maakt het verschil voor deze Brabantse ondernemers
Hamburgers en ijs zijn niet aan te slepen en het stadsstrand trekt weer zonaanbidders aan, schrijft het Brabants Dagblad.

Ein-de-lijk is er een flinke dot ‘tropisch weer’ op komst. Was het Tilburgse stadsstrand op zondag - vanwege het herfstweer - nog gesloten, op deze dinsdagmiddag zitten er al zo’n 120 man op het stand. Bruine lichamen in wording glinsteren van de zonnebrand, een jongetje bouwt een zandkasteel en het stadsstrand slaakt een broeierige zucht van verlichting.
JankenBegin deze maand kon eigenaar Paul de Kanter nog wel janken. "In mei en juni net zoveel neerslag als normaal in één jaar", vertelt hij. "Van de vijf maanden dat we iedere dag open gaan, hebben we inmiddels al dertig dagen de deuren dicht moeten houden." Op een tropische zondag kán het stadsstrand gerust 1000 man trekken, alleen zijn er tot nog toe maar twee tropische dagen geweest. Geen wonder dan ook dat De Kanter ‘kei blij’ is met de vooruitzichten. "Net zoals iedereen met een terras of buitenactiviteit natuurlijk."
Met nog een paar tropische weken - als die in het verschiet liggen - kan het stadsstrand ook naar het eind van de allerlaatste editie toewerken. Na vier jaar valt het doek voor het strand op de huidige locatie. "Het concept gaat Tilburg niet zomaar verlaten", blikt De Kanter vooruit. "We houden het zand, de gemoedelijkheid, het extreem laagdrempelige. Maar wel op een andere locatie, het is tijd om te vernieuwen. Iedere stad heeft nu onderhand wel een stadsstrand...." Hij lacht: "Misschien is het tijd voor de eerste stadsjungle van Nederland."
Tilburg BraaitZover is het nog lang niet. Deze zaterdag en zondag is er Tilburg Braait. Vanaf 17 uur staan er barbecues klaar. Bezoekers mogen zelf eten meenemen en het gratis komen ‘braaien’. En op 1 oktober is er het Allerlaatste Feestje. Al ruim de helft van de 2000 kaarten is verkocht. "Het zal dan vast zonnig zijn, en anders kunnen de mensen prima dansen in een poncho."(tekst loopt verder na foto)
IJssalon MatteoMooi weer? Joost Coolegem van ijssalon Matteo in Oisterwijk haalt dan iedere dag 80 liter rauwe melk bij een lokale boer om ijs te maken. Maar hoeveel liter ijs er per dag doorheen gaat, durft de ijsmaker niet te zeggen. "We hebben 35 smaken, sommige bakken - tussen de vijf en zeven liter - gaan er meerdere keren per dag doorheen."
Je zou het bijna een slechte zomer kunnen noemen, zegt de ondernemer. "Als je de twee voorgaande zomers er naast legt. Maar die waren dan ook uitzonderlijk goed. Al met al is het een redelijke zomer hoor, al lopen we ietwat achter op vorig jaar." Het mag op dinsdag dan haast tropisch zijn, de drukte is van te voren niet in te schatten. "Het is iedere dag anders, al zie je natuurlijk na 15 uur veel mensen langskomen. Als mensen bij het Staalbergven vertrekken. Vanaf dat moment tot 17 is het altijd wel drukker. Een tussen 19 en 21 uur, vlak na het eten."
Meer ijsConcurrentie? Die is er niet, zegt Coolegem. "Er zijn in vijftien jaar tijd drie ijsverkooppunten in Oisterwijk bijgekomen, maar het is alleen maar drukker geworden. Mensen hebben iets te kiezen, zo moet je het denk ik zien. En men eet meer ijs."
Slagerij Jean LeJeuneOf er nu ijspegels aan het dak hangen of de mussen er van af vallen: het is altijd 12 graden in de werkruimte van slagerij Jean LeJeune aan de Willem II-straat in Tilburg. Bij die temperatuur kunnen de slagers het vlees verwerken - en blijft het vers - zonder dat de werknemers het te koud hebben. De zomer gaat binnen haast geruisloos voorbij.
"Niet buiten komen, anders doet het pijn", grijnst Jean-Maurice Lejeune. ‘Automatische koeling’, prijkt er op een bord in de winkelruimte. Het is reclame van vroeger, de slager schat dat het uit 1920 stamt. "In mijn vaders tijd was het nog zo dat er hier ijsblokken werden afgeleverd om het vlees te koelen. Dan kwamen de klanten iets halen en legden ze het thuis in de kelder."
HamburgersDe zomer dringt in de winkel wel door: er worden dagelijks circa 400 hamburgers verkocht. "Barbecue hè? En dat is veel voor een slagerijtje met onze omvang." Sukadelapjes maakt LeJeune nog wel, maar voor het ‘wintervlees’ zijn er eigenlijk geen kopers. Of het een slechte zomer was, dat weet LeJeune in september. "Als dan de eerste klanten langskomen voor balkenbrij en bloedworst wordt het buiten te snel koud."