Nieuws Actueel

Delibugs wil eetbare insecten aan de man brengen

Eetbare insecten. Veel mensen moeten er niet aan denken. Het Lelystadse bedrijf Delibugs ziet er handel in, maar makkelijk is het niet. Het oogt namelijk niet echt aantrekkelijk, zo'n krekellolly. Dat schrijft het AD.

HERRE STEGENGA | Foto: Freddy Schinkel 18 oktober 2016

Delibugs Lelystad

Voorzichtig de vleugels lostrekken en eten maar. In twee hapjes is ie weg, de sprinkhaan. Hoe hij smaakt? Niet slecht. Krokant, verre familie van de pinda. En dan is er de krekellolly. Als je de zoetigheid hebt weggezogen, blijft een stokje over met daaraan het insect. Oogt niet bepaald aantrekkelijk. Dat geldt ook voor zo'n potje met gedroogde meelwormen ham/kaas: niet voor iedereen. En toch wil het Lelystadse bedrijf Insect Europe BV groot worden met dit soort producten. ,,Wij gáán met z'n allen insecten eten!" zegt directeur Ger van der Wal stellig.

Waarom insecten?

Ze zijn 'heel erg gezond', zegt Van der Wal. ,,Ze bevatten voedingsstoffen die ook in vlees en vis zitten." Verder zijn insecten duurzaam en efficiënt te kweken: grote schaal, klein oppervlak. En oh ja, insecten zijn lekker, zegt Van der Wal.

Maar wie eet een sprinkhaan uit een potje, een krekel aan een lollystokje?

Tja, je moet een drempel over. ,,De consument gelooft best dat het gezond is, maar hoeft het niet te zien", weet Van der Wal inmiddels. En dat biedt Delibugs wel: insecten met alles erop en eraan.

Is het rendabel?

Nog niet. Het bedrijf bestaat nu vijf jaar, draait een omzet van pakweg een ton, maar schrijft nog geen zwarte cijfers. Volgens Van der Wal gingen de eerste jaren gepaard met bloed, zweet en tranen. ,,Letterlijk." Zo werd een paar keer een krekelkolonie weggevaagd. Door iets in het voer, 'een moederdier met ellende' of een menselijke fout. Van der Wal: ,,Voor ons was het ook nieuw, het kweken van krekels." Verder had Delibugs een 'vechtrelatie met de bank', zegt hij. En dan is er de onwetendheid bij het publiek. ,,Onze grootste vijand. Maar het doel verandert niet: We gaan met z'n allen insecten eten!"

Maar hoe dan?

Met eerdergenoemde producten alleen redt het bedrijf het niet. Daarom boort Insect Europe BV ook andere markten aan. Zusterbedrijf BugsforPets verkoopt, als eerste in Europa, diervoeding op basis van insecten. En webwinkel Insectable levert relatiegeschenken en kerstpakketten. Verder zet het bedrijf de komende jaren fors in op krekelpoeder.

Krekelpoeder?

Ja, Van der Wal en zijn zes medewerkers zijn naar eigen zeggen verliefd geworden op dit 'eiwitrijke product'. In het bedrijf in Lelystad worden inmiddels op grote schaal krekels gekweekt. Krekel in poedervorm is een prima halffabrikaat, aldus Van der Wal. ,,Als basis voor sauzen, soep, repen en veel meer producten." Het voordeel is: je ziet geen krekel. Een vorige week afgeronde crowdfunding heeft 176.000 euro opgebracht, terwijl er 150 mille nodig was. Kortom, het bedrijf kan investeren in poeder. ,,We moeten volume draaien."

Ze blijven erin geloven?

Zeker. Van der Wal verwacht dat de omzet omhoog zal schieten en dat er over twee jaar winst wordt gemaakt. ,,Over vijf jaar moet in 5 procent van alle producten in de supermarkt insect zijn verwerkt", zegt Van der Wal. ,,Daar mag u mij aan houden."

Gerelateerde artikelen

Utrecht krijgt zijn eerste krekelteler

Over 20 jaar heel gewoon: een ijsje met insectendip

Delhaize stopt verkoop van insecten