Nieuws Actueel
Derde stadsbrug moet vliegwiel zijn voor Rotterdam-Zuid
Rotterdam krijgt een derde en later mogelijk zelfs een vierde stadsbrug, en meer logica in het wegennet, meldt het AD. Om de binnenstad te ontlasten en Zuid te 'verheffen'. Maar wie gaat dat betalen? 'We rekenen op de overheid.'

Het hing al enige tijd in de lucht, maar is sinds gisteren officieel: de gemeente Rotterdam zet de komende jaren alles op alles om een derde stadsbrug te bouwen. In West, zodat Charlois en Delfshaven met elkaar verbonden worden. "Een onmisbare schakel", in de woorden van wethouder Pex Langenberg (verkeer, D66).
HindernisOnmisbaar, omdat zo'n oeververbinding de binnenstad - neem het vaak overbelaste 'verkeersriool' op de 's-Gravendijkwal - ontlast en de achtergestelde zuidoever een noodzakelijke duw in de rug geeft. De Nieuwe Maas, decennialang de levensader van de havenstad Rotterdam, blijkt zowel een fysieke als een mentale hindernis te zijn, met alle sociaal-economische gevolgen van dien.
Vooral op Zuid is sprake van 'vervoerarmoede', aldus Langenberg, die gisteren zijn Stedelijk Verkeersplan 2016-2030 ontvouwde. "Daarmee bedoelen we niet dat mensen daar geen geld hebben voor vervoer, maar uit onderzoek blijkt dat inwoners van Zuid amper hun eigen wijk uitkomen in vergelijking met inwoners van de noordoever. Hun actieradius is minder groot en die willen we vergroten."
Gulle handVraag is echter wie de kosten, geschat op 200 miljoen euro, voor zijn of haar rekening gaat nemen. Langenberg rekent op de gulle hand van Europa en de rijksoverheid. "Uiteraard zullen we zelf ook een substantiële bijdrage leveren, maar alleen kunnen we het niet betalen."
De hoop is grotendeels gevestigd op een positieve beoordeling van het bid, dat de initiatiefnemers van de World Expo 2025 twee maanden geleden in Den Haag hebben ingediend. Schaart het kabinet zich dit voorjaar achter het voornemen om een gooi te doen naar de Wereldtentoonstelling, dan ontkomt Rotterdam niet aan de bouw van een westelijke brug. Het epicentrum van de World Expo is immers voorzien in het westelijke havengebied, zoals de Merwe-Vierhavens.
ToekomstvisieZonder oeververbinding is Rotterdam volgens kenners op voorhand kansloos bij de toewijzing in 2018. Leendert Bikker, aanjager van het ambitieuze Expo-naar-de-Maasstad-plan, rekent op 21 miljoen unieke bezoekers, vergelijkbaar met de editie van afgelopen jaar in Milaan. Langenberg: "Die enorme toestroom moeten we faciliteren."
Ook over het water, nu nog grotendeels het domein van tientallen watertaxi's die dagelijks over de Nieuwe Maas scheren. In de gisteren vrijgegeven toekomstvisie benadrukt het college eveneens de noodzaak om, veel meer dan nu het geval is, gebruik te maken van vervoer over water. "Als stad willen we daar de komende jaren meer geld voor vrijmaken", aldus Langenberg.
PontjeConcreet betekent dat onder meer dat het voorgenomen pontje tussen Charlois en Katendrecht er definitief komt. De verbinding Feijenoord-Kralingen blijft behouden. Ook onder de grond voorziet het stadsbestuur mogelijkheden. Zo kan 'de Maastunnel op termijn een belangrijk onderdeel vormen van het verbindende ov-hoofdnetwerk'.
Via tal van discussiebijeenkomsten daagt Langenberg bewoners de komende maanden uit om met suggesties te komen. "Wij staan open voor alle geluiden, maar één ding is zeker: de auto verliest terrein. Het ov, de fietser en de voetganger krijgen voorrang in Rotterdam."
Stadsontwikkelaar Vincent Taapken nam gisteren alvast een voorschot. Niet de westelijke, maar de oostelijke brugvariant heeft volgens hem prioriteit. 'Maak plannen Kop van Zuid fase 2 af!', twitterde hij.