Nieuws Detailhandel
Dordtse supermarktondernemer gaat warme avondmaaltijd bezorgen: ‘Gemak wordt steeds belangrijker’
Gemak dient de mens en de Dordtse supermarktondernemer Pel 't Lam (52) is zich daar sterk van bewust. Deze winter wil hij vanuit zijn twee PLUS-winkels dan ook warme maaltijden gaan bezorgen. ,,Geen ingewikkelde of haute cuisine-achtige maaltijden, maar gewoon een gezonde, verse avondmaaltijd.’’

't Lam zit inmiddels 27 jaar in het vak, maar de afgelopen zeven jaren hebben supermarkten op zijn kop gezet weet de Dordtse ondernemer. Een paar voorbeelden: boodschappen laten bezorgen werd een gewoonte, nieuwe online-supermarkten dienden zich aan , net als maaltijdboxen-aanbieders als HelloFresh, de vegan-trend en het ‘foodservice'-aanbod dijde ook nog eens verder uit.
Inspringen op zaken die klanten willen
Bij dat laatste moet je denken aan salades waar je alleen nog maar de bijgevoegde dressing en croutons hoeft toe te voegen, maar ook de in de super bereide maaltijden voor in de oven thuis. 't Lam in het AD: ,,De ontwikkelingen gaan zo snel en komt er zoveel nieuws bij. Je moet telkens alert zijn, inspringen op zaken die jouw klanten willen en die passen bij je winkel.’’
"Mijn vader gaf me de tip om elke klant te behandelen of het mijn enige is. Dus dan passen wij daar wel een mouw aan voor mensen die digitaal minder vaardig zijn""
De warme maaltijden die hij wil laten bezorgen vanuit zijn winkels in Dubbeldam en Stadspolders horen daar bij. ,,We denken aan vijf of zeven verschillende maaltijden die via Thuisbezorgd kunnen worden besteld en dan brengen onze eigen koeriers die op de fiets in de wijk rond.’’ Mochten bijvoorbeeld ouderen die niet digitaal vaardig zijn ook een warme, verse hap willen bestellen dan bezweert ‘t Lam dat het ook telefonisch te regelen is. ,,Mijn vader gaf me de tip om elke klant te behandelen of het mijn enige is. Dus dan passen wij voor deze senioren daar wel een mouw aan.’’
Lees ook: Hoe Johan van Marle met zijn Uitgekookt.nl Nederland aan de gezonde snelle maaltijd krijgt
Gemak wordt steeds belangrijker
Het is ook een uitbreiding van zijn verse pizza-bakactiviteiten waarmee hij in 2018 in winkelcentrum Damplein begon en die hij afgelopen zomer - plus wraps, sushi en maaltijdsalades - uitspon naar winkelcentrum De Bieshof. Die producten kunnen worden afgehaald, maar ze worden tussen 16.00 en 20.00 uur desgewenst net zo makkelijk bezorgd. ,,Gemak maar ook vers en gezond, wordt steeds belangrijker. Net als de factor tijd; het aantal minuten dat we in de keuken kokend doorbrengen wordt steeds kleiner. Nogal wat gezinnen leven als eenpersoonshuishoudens waarbij de gezinsleden op verschillende momenten eten en dan weer verder gaan naar sport of andere activiteiten buiten de deur. Dan zijn onze verse maaltijden heel handig.’’
"De moderne consument bedenkt dat hij nú wil eten en beslist vlot waar hij dat voedsel haalt"
Hoewel de prijs van de nieuwe warme maaltijden nog ‘onderdeel van het denkproces’ is, bestrijdt de supermarktuitbater dat ze duur genoemd kunnen worden. Immers een teer punt in deze prijzige tijden. ,,Ja, alles zelf snijden, koken en bakken kost het minst. Maar als je alleen woont, ben je met het kopen van alle ingrediënten die we in een verse maaltijd stoppen denk ik óók dat bedrag kwijt. Dan heb je wel meer voedsel, waar je meer dagen achtereen van kunt eten of wat je kunt invriezen - maar niet iedereen kan of wil dat.’’
Lees ook: Crisp rondt overname Eetfabriek af en blijft doorgroeien in turbulente wereld van knettervers eten
Gemaksvoedsel
Momenteel ziet hij in zijn supers ook helemaal geen afnemende belangstelling voor gemaksvoedsel, waar de verse (warme) maaltijden onder vallen. ,,Al zie ik meer mensen switchen van A-merken naar huismerken. En er zal ook best vaker een bal gehakt worden gekozen in plaats van een biefstuk.’’ ‘t Lam denkt zelfs dat de ‘druk op de portemonnee’ zijn branche kan helpen om meer gemaksvoeding te verkopen.
,,De moderne consument bedenkt dat hij nú wil eten en beslist vlot waar hij dat voedsel haalt, nuttigt of waarvandaan het bezorgd gaat worden. Mensen weten dat zo’n verse maaltijd - al dan niet bezorgd - van ons minder kost dan uit eten gaan en heel geregeld ook goedkoper is dan thuisbezorging vanuit een horeca-concept.’’
Lees ook: Horecaondernemers helemaal klaar met Thuisbezorgd: 'Dan bezorg ik liever niet meer'