Nieuws Detailhandel
Bier, blote borsten en blitse baard: barbiers zijn booming
Bier en slappe klets bij de knipbeurt, blote vrouwen aan de wand op de wc. Bij barbier Kei Scherp in Oss weten ze na vijf jaar wel wat de mannelijke klanten behaagt. Maar achter deze platte mancave schuilt een doordacht bedrijfsconcept.

Joep Arts voelt zich met zijn barbierszaak Kei Scherp helemaal thuis tussen de kroegen en restaurants. Foto: Lonneke Arts
De barbiers schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. In het Osse centrum hebben zich er recent nog twee gevestigd. Kei Scherp, gevestigd tussen de drukke kroegen en restaurants, zette vijf jaar geleden als eerste de toon. Toen waren de meeste mensen nog onbekend met het fenomeen. Of eigenlijk alleen met deze ruige verschijningsvorm van de herenkapper. Want dat is wat een barbier is, aldus het AD.
Opleiding tot barbier gevolgd
,,Ik heb het altijd interessant werk gevonden”, vertelt Joep Arts. ,,Maar het was in mijn jeugd nou niet bepaald stoer om als jongen voor kapper te leren. Naar school gaan was toch al niet aan mij besteed. Ik was in mijn laatste jaar 78 procent ongeoorloofd afwezig”, blikt hij met een ondeugende glimlach terug.
Arts ging op de bouw werken, maar voelde daar weinig waardering. ,,Toen kwam ik in een kledingzaak te staan. Het contact met de klanten vond ik leuk, maar ik miste het werken met m’n handen. Iets creëren. Ik heb m'n hart gevolgd en ben toch een opleiding tot barbier gaan volgen. Ben nog elke dag zo blij dat ik dat gedaan heb.”
''Zelfs al knip en scheer je als de beste, dan nog wil dat niet zeggen dat je een goede barbier bent. Je moet uitvissen wat de klant echt wil''
Kapper uit Haren zonder haren
Na een jaar in dienst bij een barbier waagde ‘de kapper uit Haren zonder haren’ de stap naar een eigen zaak. Eerst werd nog een pand gedeeld met tattooshop Six Feet Under, maar al na een jaar werd de hele ruimte in beslag genomen door de ouderwetse barbierstoelen, die voor het betere scheerwerk zo fijn achterover geklapt kunnen worden. Van drie naar zeven stoelen, met ook nog een leslokaal aan de achterzijde waar vijf barbiers in opleiding tegelijk aan de slag kunnen.
Het certificaat van Kei Scherp is misschien geen officieel diploma, maar inmiddels wel in de wijde regio erkend als bewijs van kunde. ,,Ons slagingspercentage ligt rond de zestig procent.” Je moet het dus echt wel in de vingers hebben voor je Kei Scherp-keurmerk krijgt, wil Arts er maar mee aangeven. ,,Niet alleen door de opleiding met succes af te ronden, maar ook door het veel en vaak te doen. En zelfs al knip en scheer je als de beste, dan nog wil dat niet zeggen dat je een goede barbier bent. Je moet uitvissen wat de klant echt wil. Als je dat op de man af vraagt, krijg je meestal te horen: doe maar iets, beetje kort aan de zij- en achterkant en bovenop wat langer. Als je in overleg tot een kapsel komt dat beter past, heb je een klant voor het leven.”
''Vaak begint het met klets, maar soms wordt het ook best serieus''
Naar buiten met lege en verzorgde kop
Sowieso moet je als barbier goed kunnen luisteren en reageren, aldus Arts. ,,Vaak begint het met klets, maar soms wordt het ook best serieus. Tiny van Dinther, een van mijn klanten van het eerste uur, heeft het eens mooi opgeschreven. ‘Je gaat na een knipbeurt weg met een lege én verzorgde kop.’ Hij heeft trouwens ook de naam Kei Scherp bedacht. Ik zie hem eigenlijk meer als een vriend dan als klant. Die scheidslijn vervaagt hier al snel.”
In het relatief korte bestaan van Kei Scherp beleefde de Osse barbier al heel wat hoogte- en dieptepunten. Zoals het boksgala dat in 2019 bij café D'n Dort in Berghem werd georganiseerd voor het goede doel. De ‘boksende barbier’ haalde er 5.100 euro mee binnen om een nieuwe duofiets voor dagbesteding de Maalderij in geboortedorp Haren mee te bekostigen. Daarna volgden de ‘verschrikkelijke coronajaren’, waarin de zaak liefst negen maanden gesloten bleef. De klanten hielden Kei Scherp toen op de been door in het vooruit al wat knipbeurten te bestellen en af te rekenen.
Tweede filiaal
Amper twee jaar later is dit slechts een herinnering en heeft Kei Scherp een tweede vestiging, in Eindhoven. Als het aan Arts ligt zullen er meer filialen volgen, in eerste instantie vooral in Brabant. Ook nu, bij het vijfjarig bestaan, worden er weer activiteiten op touw gezet om de klanten te plezieren en tegelijk geld op te halen voor het goede doel. In dit geval gaat de opbrengst van een motortoertocht op 3 september naar Bon Appetit, een groep Osse minima die voedsel onder elkaar verloot. ,,Als ondernemer wil je ook iets bijdragen aan de maatschappij.”
Lees ook: Jonge ondernemer Dani (21) komt naar de klant toe in zijn mobiele kapsalon