Aangeboden door NBOV

Branded Content Detailhandel

Deze bakker bakt ze allergenenvrij bruin

Ze heeft eigenlijk twee passies: de bakkerij en het onderwijs. Jarenlang werkte ze in bakkerijen en ging daarna het onderwijs in, waar ze les gaf aan toekomstige bakkers. Daar miste ze tóch het ambachtelijke werken in de bakkerij. Nu heeft ze haar eigen bakkerswinkel.

Anke Derkse 19 april 2023

MTW 3828 debeeldredacteur

De Beeldredacteur

Nadat ze uit het onderwijs was gegaan vond Monique Rab het fijn om thuis bij haar zoontje te blijven. Zelf had ze inmiddels een tarwe-intolerantie ontwikkeld en haar beide zoontjes mogen geen melk, een allergie die ze van hun vader hebben geërfd. ‘’Met vier gezinsleden die geen gewone bakkersproducten kunnen eten, vatte ik het plan op om te gaan bakken voor deze steeds groter wordende doelgroep.”

Eerst deed ze dat in haar eigen keuken. Via Facebook kreeg ze echter steeds meer klanten. De woning van Monique kent op de benedenverdieping een winkelbestemming die op dat moment niet werd gebruikt. Eén en één is twee en ze besloot er een bakkerij van te maken. Na ruim een half jaar verbouwen kon ze in het paasweekend van 1 april 2021 de deuren van bakkerij Van de Bakker in Vlaardingen openen.

Ik ben heel creatief en ben dol op taarten en koekjes. Het hele sfeertje in de bakkerij vind ik heerlijk.

Monique Rab

Passie al van kinds af aan

Waar het vandaan komt is voor Monique een raadsel, maar van kleins af aan heeft ze iets met een bakkerij. ‘’Ik ben heel creatief en ben dol op taarten en koekjes”, verklaart ze haar passie. ‘’Het hele sfeertje in de bakkerij vind ik heerlijk.”

Toen Monique besloot om zelf een bakkerij te beginnen, moest ze nog wel wat bijleren. Ze is opgeleid als patissier, maar wilde daarnaast broodproducten gaan maken. Dat vereiste enige bijscholing, maar heeft ze nu ook in de vingers. ‘’Het was best schrikken voor me toen mijn huisarts me vertelde dat ik een tarwe-intolerantie had. Nu maak ik brood van uitsluitend haver, mais en boekweit; glutenvrije granen. Ook mensen zonder zo’n allergie vinden mijn broden, baguettes en worstenbrood lekker.”

De Beeldredacteur

Winkel met stagiairs

Van de NBOV heeft Monique veel steun gehad bij het opstarten van de bakkerij zoals advies over de inrichting, maar ook over personeel. Aangezien Monique maar drie dagen open is, kan ze geen vast personeel aantrekken. Ze geeft nog één dag in de week les op het Albeda College en heeft haar eigen studenten als stagiair werken. ‘’Zo kan ik mijn beide passies combineren en de nieuwe generatie opleiden.” Monique is lid van de vrouwenvakgroep van het NBOV. De meeste vrouwen staan in de winkel, maar drie van hen staan net als Monique in de bakkerij. ‘’We komen een paar keer per jaar bij elkaar en bespreken dan allerlei zaken, van het verwerken van chocola tot personeelsbeleid. Het geeft veel herkenning en dat is fijn.”

Tips van Monique

‘’Als jij erover denkt om een bakkerij te beginnen, ga dan eerst een week stage lopen. Het is een andere cultuur dan op de meeste werkplekken en je hebt andere werktijden. In de bakkerij komen elke week dezelfde dingen terug. En niet onbelangrijk: weet wat je (al) wel kunt en wat niet. Een bruidstaart maken vergt veel vakmanschap. De NBOV kan je daar prima bij helpen.”