Nieuws Detailhandel

Dit Betuwse dorp heeft na 40 jaar weer een ‘winkel’

Veertig jaar geleden sloot de laatste winkel in het Gelderse Ravenswaaij. Sinds zaterdag kunnen mensen er echter weer iets kopen: kaas en noten. Niet in een winkel, maar wel in een automaat.

Eric Wijnakker (de Gelderlander) 26 oktober 2022

Kaas automaat ravenswaaij niels vernooij betuwe 2

Niels Vernooij bij zijn nieuwe kaasautomaat in Ravenswaaij. Foto: William Hoogteyling

Het was zaterdag druk bij de kaasautomaat in Ravenswaaij. Niet heel gek: veertig jaar geleden sloot de laatste winkel in het dorp. Ondernemer Niels Vernooij (23), eigenaar van de automaat, ziet kansen: ,,,We gaan misschien wel meer dan alleen kaas en noten verkopen.”

Vernooij zegt in de Gelderlander te zijn ‘overvallen’ door alle belangstelling. ,,En de grote blijdschap van de klanten dat er buiten de kersentijd eindelijk weer iets te koop is in Ravenswaaij. Ze komen ook uit Rijswijk, Zoelmond en nog verder weg.”

Lees ook: ‘Vegetarische slager’ Jaap Korteweg onthult tosti met... melkvrije kaas

Kaas rondbrengen

Met hulp van zijn familie heeft Vernooij een tuinhuisje gebouwd op het erf, een voormalige varkenshouderij, van zijn ouders aan de Donkerstraat. ,,Ik verkoop kaas uit Stompetoren, die ik ook verkoop in mijn winkel in Wateringen. Ik was de laatste tijd gewend om kaas en noten rond te brengen bij klanten in en rond Ravenswaaij als ik ’s avonds thuiskwam. Dat werden er de laatste tijd zoveel dat ik dacht: dat kan slimmer, ook om mijn avonden nog een beetje vrij te houden. Vandaar dus de automaat, waar mensen op tijden dat het hen schikt altijd terecht kunnen.”

De automaat werkt 24 uur per dag. ,,Natuurlijk werk ik met camerabeveiliging, maar ik hoop dat het gewoon kan. Voor geld hoeven eventuele dieven niet te komen: ik werk alleen met contactloos pinnen.”

"Ik dacht: dat kan slimmer. Vandaar dus de automaat, waar mensen op tijden dat het hen schikt altijd terecht kunnen"

Niels Vernooij

Verkoop van streekproducten

De drukke start heeft er al toe geleid dat Vernooij denkt aan het verkopen van streekproducten. ,,Die zijn natuurlijk altijd gewild. Ik ben al benaderd door producenten of ze hier hun spullen in de automaat kunnen verkopen. Daar denk ik al serieus over na. Eerst even genieten van het succes met mijn kaas en noten. Maar inderdaad: dit smaakt naar meer.”

Lees ook: Tijmen (13) verkoopt eieren aan de deur: ‘Ik zit nu op 900 à 1000 eieren per week’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws