Nieuws Detailhandel

Nationaal kruidenboteroffensief leidt tot verkoop op zestig locaties

Het recept is uiteraard geheim, maar hun ambachtelijke kruidenboter mag iedereen proeven. Daarom zijn chef-kok Niels Huisman en serveerster Kim Toes vanuit het Eetcafé 't Centrum een offensief gestart. Ze beschikken inmiddels over zestig verkooppunten en zijn nog lang niet uitgeraasd.

Pieter van der Laan (AD) 23 februari 2022

Kruidenboter niels huisman kim toes eetcafe centrum

Niels Huisman en Kim Toes van Eetcafé 't Centrum met hun ongeëvenaarde kruidenboter. Foto: Frank de Roo

Het idee om de mensheid met kruidenboter te bestoken was eigenlijk uit nood geboren, schrijft AD. Tijdens de eerste lockdown in maart 2020 zochten eigenaar, koks en personeel van Eetcafé ‘t Centrum in Bergambacht naarstig naar nieuwe afzetmarkten.

Meteen overstag na kruidenboter geproefd te hebben

,,Dat kreeg steeds vastere vormen toen we merkten dat onze kruidenboter letterlijk in de smaak viel”, zegt chef-kok Niels Huisman. ,,Eerst hier door verkoop vanuit een kraampje voor de deur en vervolgens op een vaste plek in de Plusmarkt verderop in het dorp. Daarna rolden we ons concept uit naar andere supermarkten, markthandelaren, kaas- en delicatessenwinkels.”

Hij vervolgt: ,,Kim en ik gingen in de auto langs bij geïnteresseerde ondernemers en winkeliers. Hoe verder van huis; hoe lastiger het was om hen te overtuigen van ons product, maar we hebben steeds doorgezet. Je vindt de boter nu ook bijvoorbeeld op Tholen, in Hoogezand en in Deventer. Als klanten onze boter eenmaal hadden geproefd, gingen ze meteen overstag.”

"Een leek kan deze kruidenboter niet kopiëren. Je hebt vrijwel zeker de benodigde kruiden niet in huis en je moet uiteraard de juiste verhoudingen hanteren"

Niels Huisman, horecaondernemer en mede-eigenaar ambachtelijke kruidenboter

Succes met kruidenboter smaakt naar meer

Zijn rechterhand Kim Toes, die normaal gesproken in de bediening werkt, was best te porren voor het marketing-avontuur. ,,Er was tijdens de lockdown toch niets te doen in het eetcafé. Ik hou niet van stilzitten. Ik ben best trots op wat we met de kruidenboter hebben bereikt. En het succes smaakt naar meer.”

De bijzondere mix van roomboter, kruiden en specerijen stond dertig jaar geleden na lovende reacties al met grote letters in het receptenboek van de eetgelegenheid. Kok George van Muiden was destijds de bedenker van de oranje kruidenboter die louter voor de gasten van Eetcafé ‘t Centrum bestemd was. ,,Toen werd er al links en rechts geïnformeerd naar onze ingrediënten”, weet Huisman. ,,Dat was zinloos. Een leek kan deze kruidenboter niet kopiëren. Je hebt vrijwel zeker de benodigde kruiden niet in huis en je moet uiteraard de juiste verhoudingen hanteren.”

Aanwezigheid op een beurs voor voedingsspecialisten in Houten in september 2021 zorgde voor een versnelling van de afzet. ,,We stonden als een verdwaald restaurant tussen vertegenwoordigers van allerlei delicatessenzaken. Dat was niettemin prima promotie die bijdroeg aan de bekendheid van de kruidenboter”, zeggen beide initiatiefnemers.

Lees ook: Nazdrowje! Drie jonge ondernemers scoren met hun Nul30 Vodka

Kruidenboterproductie voor commerciële doeleinden uitbesteed

De keuze is nu tussen kant en klare boter en zakjes kruidenbotermix die je kan meenemen op reis om dat te mengen met ongezouten boter. Vanwege de forse opschaling hebben Huisman en Toes de productie voor commerciële doeleinden overgedragen aan Laban Foods in Bodegraven. ,,Een eigen productieruimte voor grootverbruik in Bergambacht was geen optie”, zegt de chef-kok. ,,Je hebt er nauwelijks tijd voor en moet bovendien aan allerlei strenge eisen voldoen. Via Laban is ook de distributie geregeld. Het is voor ons niet haalbaar om in de auto voor een beperkt aantal potjes boter naar Noord-Holland of Friesland af te reizen.”

Op het kantoor van Niels Huisman hangt een landkaart van Nederland met zestig vlaggetjes. Tussen de werkzaamheden in de keuken of restaurant trachten ze nieuwe verkooppunten te veroveren. Kim Toes heeft vorige week zelfs kruidenmix op haar skivakantieadres in Oostenrijk uitgedeeld. ,,In dat hotel komen veel bekende Nederlanders zoals Gerard Joling en Jan Smit. Misschien wordt onze kruidenboter ooit een keer genoemd op televisie.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws