Nieuws Detailhandel
Politie traint ondernemers in aanpak winkeldieven: ‘Je betrapt een dief, maar wat doe je dan?’
Of winkeldiefstal een groot probleem is? Nou reken maar, zegt Sjoerd Barends van Intersport in Goes. Zijn sportzaak behoort tot de risicogroep, net als schoenenwinkels en parfumerieën. Winkeldieven azen bij hem op merkkleding. ,,Voetbalshirts, trainingspakken. Bijna alles van Adidas of Nike is in trek.”

Archiefbeeld: Amsterdamse agenten slaan een winkeldief in de boeien. Foto: ANP
Sinds 1 juni is er dertien keer aangifte gedaan van winkeldiefstal in Goes. ,,Maar van ondernemers hoor ik dat het er waarschijnlijk veel vaker voorkomt”, zegt Jos-Pieter de Lange van het politieteam Oosterscheldebekken tegen het AD. Lege verpakkingen in de schappen en afgescheurde labels op de vloer zijn daarvan de stille getuigen.
Veel last van winkeldieven
De Goese middenstand heeft naar verhouding veel last van mensen die zonder te betalen spullen meenemen. De politie heeft met ondernemersvereniging OOG een project opgezet om deze vorm van criminaliteit terug te dringen. Woensdag was een training in het opmerken van winkeldiefstal in een aantal zaken in het centrum.
''We willen met de mensen van de winkel ook het gesprek aangaan wat je daarna doet. Je betrapt een dief, maar wat doe je dan?''
De Lange heeft het project opgezet met OOG, waarvan Barends bestuurslid is. Omdat de praktijk de beste leerschool is, gingen enkele politieagenten in burger woensdag zelf op het dievenpad. ,,Bij een aantal winkels hebben we een diefstal in scène gezet. Doel is dat de eigenaar of het winkelpersoneel de diefstal opmerkt. Maar we willen met de mensen van de winkel ook het gesprek aangaan wat je daarna doet. Je betrapt een dief, maar wat doe je dan?”
Proef van politie
De politie bellen natuurlijk! Dus toen bij Intersport de twee nepdieven een badpak wilden pikken, gingen twee wijkagenten poolshoogte nemen. Het project is niet alleen bedoeld om de winkeliers te trainen. Ook politieagenten moeten gewend raken aan nieuwe regels die sinds 1 september bij wijze van proef worden gehanteerd binnen de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant. Blijkt uit de politie- en justitiegegevens dat de meerderjarige winkeldief nog niet eerder is betrapt op winkeldiefstal, heeft hij of zij de diefstal alleen gepleegd, geen geweld gebruikt of bedreigingen geuit, bekent hij of zij de diefstal, is de buit onbeschadigd teruggegeven aan de winkelier en gaat het om een buit van maximaal 60 euro (supermarkt), danwel 100 euro (andere winkels), dan handelt de politie alles ter plaatse af.
Lees ook: Dieven kwellen Nederlandse winkeliers: 1,8 miljard verlies
Met een waarschuwing en een aantekening op het strafblad is voor de debuterende winkeldief de kous niet af. Tenminste als de winkelier van zijn rechten gebruik maakt, legt De Lange uit. ,,De winkelier kan de dief een winkelverbod op te leggen al dan niet in combinatie met betaling van een schadevergoeding van 181 euro.” De pilot binnen de eenheid Zeeland-West-Brabant duurt een jaar. Met deze aanpak hoopt de politie tijd en mensen vrij te maken. Die vrij gespeelde capaciteit wordt ingezet bij de bestrijding van zwaardere vormen van criminaliteit.
Rollenspel bij Intersport
In het rollenspel bij Intersport viel de diefstal niet binnen de voorwaarden van de pilot. Hier was sprake van een duo. Diefstal in vereniging dus. In zo'n geval worden de dieven toch meegenomen naar het bureau en komen in de molen van de strafvervolging terecht.
,,Beetje wegmoffelen, beetje de rug keren.” Ondernemer Barends is alert op dit soort verdacht gedrag in zijn zaak. En zijn eigen onderbuikgevoel dat iets niet in de haak is speelt ook een rol. De ondernemers zijn blij met het project dat samen met de politie is opgezet.
Groep-app ondernemers Goes
Maar de winkeliers doen al veel zelf. Barends noemt wat maatregelen: ,,Je artikelen beveiligen, camerabeveiliging en je personeel scherp houden op winkeldiefstal.” De Goese ondernemers hebben een groep-app waarin ze kunnen waarschuwen voor verdachte types. ,,In die groep zitten heel veel ondernemers,veel politieagenten en ook mensen uit de horeca. Zo kunnen we continue verdachte situaties in de gaten houden en heel snel met de politie schakelen. Dat werpt zijn vruchten af. Soms kan een verdachte persoon bij jou wel niets hebben gedaan, maar bij de volgende winkel kunnen ze wel toeslaan. In plaats van tien dingen, worden er dan maar drie dingen gejat. Dat is al winst.”
Lees ook: Schrikbarende cijfers cybercriminaliteit: mkb'ers onderschatten gevaren flink