Nieuws Detailhandel

Stijging omzet en vacatures in detailhandel

Het gaat goed met de omzet en het aantal openstaande vacatures binnen de detailhandel. Zo werd in het eerste kwartaal 4,8 procent meer omzet geboekt dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

De Ondernemer | Bron: CBS 6 juni 2017

E commerce 402822 1920

Ook het aantal vacatures stijgt. Ondernemers hopen hierdoor het aantal werknemers te kunnen uitbreiden. Dit blijkt uit cijfers van het CBS uit de Kwartaalmonitor detailhandel.

Meeste omzet naar fysieke non-food winkels

De meeste omzet gaat naar fysieke winkels in non-foodartikelen: het eerste kwartaal kwam 4,1 procent hoger dan het jaar daarvoor. De verkoop nam toe met 3,4 procent. Winkels binnen de voedings- en genotmiddelen boekten 3 procent meer omzet dan het jaar daarvoor. Deze stijging is vooral te verklaren door de ruim 3 procent meer omzet van supermarkten. Binnen de foodsector gaat het om 1,2 procent en bij speciaalzaken om 1,1 procent meer omzet.

Online verkoop en multi-channeler

De grootste omzet blijft binnen de detailhandel toch bij de online verkoop: 14,8 procent meer dan een jaar eerder. Maar ook de omzet bij Multi-channeler (bedrijven met zowel een fysieke winkel als een webshop) zien hun winst met 16,4 toenemen. Iets meer dan bij enkel webshops, waarbij de omzet groeide met 13,4 procent.

Lees ook: Onderzoek Staat van het MKB: bedrijfsleven herstelt na harde klappen

Stijging vacatures

Ook goed nieuws voor werkzoekenden binnen de detailhandel: het eerste kwartaal van 2017 heeft het hoogste aantal openstaande vacatures sinds 1997, zo’n 20.000. Ook verwacht per saldo ruim 11 procent van de detailhandelsondernemers een verbetering van de werkgelegenheid in het tweede kwartaal van 2017.