Nieuws Actueel

Deze Brabantse bedrijven maken slim gebruik van iPhone-succes

De nieuwe iPhone-modellen zorgen niet alleen voor een stijgende omzet bij Apple. Ook lokale techbedrijven in Eindhoven pikken een graantje mee door slim in te spelen op de laatste ontwikkelingen, schrijft het ED. Bijvoorbeeld chipfabrikant NXP en Zens, leverancier van draadloze opladers.

Harrie Verrijt | Foto: Jurriaan Balke 22 september 2017

Zens

Chipfabrikant NXP verkoopt momenteel waarschijnlijk vele miljoenen near field communication- chips aan Apple. Dit type chip, bestemd voor data-uitwisseling op korte afstand, bouwt Apple in in zijn iPhone-modellen 7, 8 en X. De laatste twee werden onlangs gepresenteerd. Ook nieuwere telefoons van andere merken met Androidbesturing hebben zo'n NFC-chip.

Waarom 'waarschijnlijk'? Niet iedereen is het erover eens dat NXP alle NFC-chips voor Apple levert. De Chinese website ichunt.com noemt de Oostenrijkse chipfabrikant AMS als leverancier, terwijl voor de iPhone 6 NXP nog wel werd genoemd als exclusieve leverancier.

Lees ook: Waarom je de nieuwe iPhone X wel / niet moet kopen

Zelf wil NXP niets kwijt over welke chips het bedrijf levert aan Apple. Volgens kenners is het Eindhovense bedrijf nog steeds een van de 200 belangrijkste leveranciers van Apple.

Gigantisch

Ook andere Eindhovense bedrijven spinnen garen bij het succes van Apple. Zo ziet Zens, leverancier van draadloze opladers, een enorme doorbraak van zijn apparaten. Volgens Erik Plasmans, een van de twee topmannen van het bedrijf, is de vraag gigantisch.

"We hebben onze apparaten op elektronicabeurs IFA in Berlijn gepresenteerd en daar al heel veel respons gekregen. Van telefoonbedrijven zoals KPN bijvoorbeeld, die bij de iPhone graag ook opladers willen leveren. We hebben daar gemerkt dat we als kleine speler inmiddels wel een heel bekende naam hebben. In de afgelopen weken kregen we evenveel bestellingen als in het hele eerste kwartaal van dit jaar."

NXP heeft daarbij een gereedschapsset gepresenteerd voor ontwikkelaars. Daarmee kunnen zij gebruiksvoorwerpen voorzien van tags, kleine chipjes die door de NFC-chips in de telefoons kunnen worden herkend en uitgelezen.

NXP spreekt van de mogelijkheid om miljarden producten voor consumenten en industrie te verbinden met het internet. De chipjes kunnen nu via het nieuwe besturingssysteem iOS11 van Apple worden uitgelezen.

Creativiteit

NXP wil met zijn gereedschapsset bereiken dat ontwikkelaars van software voor iPhones en andere telefoons hun creativiteit gebruiken. Met apparaten en software kunnen ze in diverse markten aan de gang. NXP denkt hierbij aan consumentenelektronica, slimme voorzieningen in huis, voedsel en drank, mode, cosmetica, medicijnen, speelgoed en dergelijke.

We hebben gemerkt dat we als kleine speler inmiddels een heel bekende naam hebben.

Erik Plasmans, Zens