Op het eerste gezicht lijkt het misschien dat Prinsjesdag de bedrijven in Den Haag alleen maar profijt oplevert. Dat is dus niet waar. Door de drukte en de daarbij behorende strenge veiligheidsmaatregelen, inclusief afzettingen, zijn sommige winkels, restaurants, musea en andere uitspattingen in de Haagse binnenstad niet te bereiken en dat zorgt juist voor verlies.
Maar de winnaars zijn wel veruit in de meerderheid. Ze draaien overuren om extra gebakjes en kroketten te maken en jacquets te strijken, maar dat levert wel extra inkomsten op. Ook de hotels en restaurants varen wel bij de toestroom van bezoekers. Hier een aantal plussen en minnen op een rij.
Lees ook: Topeconoom Baarsma: ‘Stop met vaste contracten, alleen nog contracten voor pakweg 5 jaar’
MAISON KELDER: 500 taartjes voor de Kamers
De bakkers van hét Haagse gebakshuis is het al decennia 'gegund' taartjes te maken voor de Eerste en Tweede Kamer: vijfhonderd van de beroemde hazelnootgebakjes met voor deze gelegenheid een oranje 'touch'. Rob Marijs, manager bij de bakkerij, vermoedt dat ze worden gegeten na de Troonrede. ,,Wij leveren ze altijd al vóór acht uur 's morgens af.'' Ook in de eigen winkels doen de taartjes met oranje knipoog het op deze dag extra goed.
MAURITSHUIS: Maar drie uurtjes open
Prinsjesdag een topdag voor het Mauritshuis? Je zou het denken. Het museum staat aan de ingang van het Binnenhof en de Glazen Koets rijdt er vlak langs. Dus bestaat er een mooier tijdsverdrijf voor mensen die uren op een glimp van de koning en koningin staan te wachten? Helaas. Het Mauritshuis is wel open, maar pas na 15.00 uur en dan tot 18.00 uur. Voor drieën is het vanwege de drukte 'logistiek' niet mogelijk om bezoekers toe te laten. ,,Maar we komen in ieder geval wel veel in beeld."
DUNGELMANN: Koninklijke kroket is extra in trek
Natuurlijk hoor je op Prinsjesdag een koninklijke kroket te eten. Dungelmann in de Hoogstraat, op steenworp afstand van het paleis Noordeinde, heeft er genoeg liggen. De slagerij maakt voor deze bijzondere gelegenheid 1.500 à 2.000 kroketten en gehaktballen meer dan voor een normale dinsdag. De nieuwe koninklijke kroket, die sinds de inhuldiging van Willem-Alexander in 2013 bestaat, is smeuïger van smaak dan de traditionele 'croquet' van Dungelmann. Eigenaar Raf Massaro ziet als hij om 7.00 uur 's ochtends in de zaak is, de eerste bezoekers van Prinsjesdag al voorbijlopen. Toch gaat hij net als op andere dagen pas om 9.00 uur open. Want eerder, weet hij, zullen de meeste mensen waarschijnlijk nog geen trek hebben in een kroket.
VAN KLEEF: Oranjebitter ook op Prinsjesdag
Oranjebitter is vooral populair op Koningsdag, maar ook vandaag wordt het wel cadeau gedaan en geserveerd. Vijftig flessen zijn er besteld bij slijterij/distileerderij Van Kleef aan de Lange Beestenmarkt. Dat steekt wel schril af bij de duizenden exemplaren, die ter gelegenheid van de verjaardag van de koning op 27 april over de toonbank gaan. Buiten de officiële gelegenheden, Willem-Alexander drinkt meestal ook een oranjebittertje tijdens de veteranendagen, wordt het nauwelijks verkocht. De drank is, zoals de naam al verduidelijkt, bitter, erg bitter zelfs. Een medewerkster van Van Kleef verklapt dat champagne en prosecco met een scheutje oranjebitter een lekkere oranje Kir Royal geeft.
VISKRAAM BUITENHOF: Geen haring voor de koning
Vandaag zal er geen waarschuwing klinken voor de klanten die een haring of een ander visje kopen. Geen pas op voor meeuwen! De populaire viskraam aan de Hofvijver is namelijk dicht. Peter Pronk en zijn collega's zouden op zo'n drukke dag heel graag open zijn, maar wegens de strenge veiligheidsmaatregelen is hun kraam voor het gewone publiek niet te bereiken. ,,Ja, nou loopt de koning ook zijn harinkje mis."
Het kost ze zeker een paar duizend euro, maar ze willen het vanwege hun goede verstandhouding met de gemeente niet verhalen. ,,Ach, het is maar één dag. En nu kunnen we zelf iets leuks doen."
HUIJER EVENING DRESS: Chauffeurs halen gehuurde jacquets op
De vrouwen in het lang, de mannen in jacquet, dat is de overduidelijke dresscode voor de Ridderzaal op Prinsjesdag. De ministers, leden van de Eerste, Tweede Kamer en Raad van State en de ambassadeurs die geen eigen jacquet hebben, huren er meestal een bij Huijer Evening Dress aan de Koninginnegracht. Daar stonden er gisteren ongeveer vijftig klaar om opgehaald te worden, meestal door de chauffeurs van de hoge heren. Vandaar dat het de enige maandag in het jaar betreft dat de zaak open is. De kostuums zullen morgen weer worden teruggebracht, maar het komt voor dat het op de dag zelf al gebeurt. ,,Dan komt er een chauffeur binnengestoven en vraagt: ben ik de eerste?", vertelt eigenaresse Marieke Greve.