Nieuws Actueel
Deze uitvinding leverde Deventers bedrijf Rendisk klanten als Google op
Met dure Engelse kostscholen, luxe resorts in het Midden-Oosten en Google als klant heeft het Deventer bedrijf Rendisk met de 'waste unit' een enorm succesnummer te pakken. Dat meldt de Stentor.

Maak van voedselresten in één klik compost. Reduceer het tot slechts acht procent van de omvang. Een klein Deventer bedrijfje heeft een wereldvinding, een grootse vinding op milieugebied.
Waste unit
De eerste 'Waste Unit' werd verkocht voordat het voedselafvalsysteem echt bestond. De mannen van Rendisk uit Ruurlo hadden alleen een lege box bij zich op de grote beurs HOST in Milaan. Ze wisten dat het kon. Maar moesten nog even de juiste onderdelen bij elkaar brengen én de belangstelling peilen.
Lees ook: Deze ondernemer pleit voor echte duurzaamheid en sociale en psychologische vitaliteit
Bij Google in Tel Aviv werd over 340 meter een systeem gebouwd om voedselafval te transporteren. Het was een grote leerweg. De Nederlanders lieten het afval vacuüm naar beneden zuigen, centrifugeerden vocht en vetten eruit. Slechts droge korrels bleven over, een vijfde van de originele omvang en geschikt om compost van te maken. Het prototype staat bij Ikea in Delft.
Kostbare aangelegenheid
Een nog verdere reductie tot acht procent is de nieuwste vinding van Rendisk. In Ikea in Saudi-Arabië draait het al. In het nieuwe Jakarta-hotel in Amsterdam komt het. ,,Maar dat is echt een kostbare aangelegenheid. Onze stelregel is dat als er geen composteerder binnen vijftig kilometer van je zit, het haalbaar is. Anders moet je het gewoon naar het compostbedrijf brengen, zoals bij ons Aterro in Wilp.''
Start-up
Ondertussen is afval geen afval meer en volgt het kleine bedrijfje uit de Achterhoek de grote bedrijven der aarde. Jansen noemt zijn Rendisk nog steeds een start-up. Maar ondertussen gaat er wel al drie miljoen per jaar in om. Per dag gaat wereldwijd 25.000 kilo voedselafval door hun systeem dat gereduceerd wordt tot minder dan 5.000 kilo waardevolle grondstof. Het bedrijf wil de omzet naar vijf miljoen brengen.
A1
Zutphenaar Jan Jansen zit tegenwoordig meer in het buitenland dan in Nederland. Rendisk is net met moederbedrijf Metos van Ruurlo naar Deventer verhuisd. Langs de A1 kan het bedrijf de dromen waarmaken die al gloren. Waar het grote Metos bij de top-drie leveranciers van grootkeukens ter wereld behoort, bestaat Rendisk pas een paar jaar. Uit nood geboren zelfs. Want Metos verloor arbeid aan Oost-Europa. De roestvrijstalen werkbanken voor de keukens worden tegenwoordig daar gemaakt.
Spoelkeukens
,,Metos is van oorsprong van de spoelkeukens. Alle transportsystemen, de lopende banden, bij Ikea bijvoorbeeld, zijn al van ons. We zagen de worsteling met afval in keukens. Dus bedachten we een systeem waarbij je het voedsel zo van de werkbank afschuift. Het voedsel gaat door de shredder en kan vervolgens door smalle buizen naar waarheen je wilt. In de afvalruimte wordt vervolgens vooral het vocht onttrokken. Het scheelt de bedrijven heel wat afvalcontainers.''
Ikea
Niet gek dus dat de grote sprong met Ikea gemaakt werd. ,,We volgen Ikea'', lacht de Zutphenaar eenvoudig. Hij heeft inmiddels al veertig filialen over de hele wereld voorzien van zijn vinding, inclusief de grootste vestiging van de woonwarengigant in Zuid-Korea.
Koeweit
Jansen bouwde het systeem in de wereldwijde conceptstore van Ikea in Delft. En zette zijn vinding daarmee in de etalage voor alle Ikea's ter wereld. De eenvoud en de dienst die het milieu bewezen wordt spreekt aan. Bedrijven, hotels, resorts, scholen installeren omdat ze milieubewust zijn, maar ook uit simpeler beweegredenen: er is veel minder ruimte voor afvalopslag nodig. ,,De universiteit in Koeweit. Honderdduizend studenten, ongelooflijk.''
Amerika lonkt
Europa, het Midden-Oosten, Azië: ze liggen aan de voeten van het bedrijfje uit Nederland. Amerika lonkt. ,,We draaien proef in Porterhouse in New York. Wat een belevenis. Het mooiste steakrestaurant van New York. Als dat lukt gaan we meedraaien in Hudson Yards, het grootste particuliere nieuwbouwproject ooit, midden in New York.''
Het scheelt bedrijven heel wat afvalcontainers