Nieuws Dienstverlening

Dagbesteding voor mensen tussen wal en schip in

Ouderen en eenzame mensen die tussen wal en het schip vallen. Dat is de doelgroep die Paula Harmelink voor ogen heeft met Erve Harmelink, schrijft de Tubantia. De dagbesteding opent begin februari de deuren.

BIANCA LUCAS | FOTO CARLO TER ELLEN 8 december 2017

830590

"Iedereen moet zich er goed voelen", zegt Paula Harmelink beslist. "Belangrijke uitgangspunten zijn antwoorden op de vragen 'wat willen de mensen, wat vonden ze vroeger leuk en wat nu?'

Aandacht

Voor de eigenaresse van het in aanbouw zijnde Erve Harmelink is het klip en klaar: geen poespas of hiërarchie maar zorg en aandacht in de strijd tegen eenzaamheid. "In mijn werk op de spoedeisende hulp in het MST in Enschede, kom ik steeds vaker eenzame ouderen tegen", vertelt de Fleringse. ,,Er wordt een beroep gedaan op de kinderen, maar die kunnen de vaak intensieve zorg niet altijd aan. Dat zette mij aan het denken. Door tijd en aandacht te besteden aan deze doelgroep, kun je veel veranderen, daarvan ben ik overtuigd.

Lees ook: Nieuwe zorgaanbieders krijgen eindelijk weer kans in Twente

Bovendien is het de laatste jaren lastiger geworden om naar een verzorgingshuis te gaan. Vanwege ruimtegebrek en de gewijzigde regelgeving voor wonen in een verzorgingshuis. De regering wil dat mensen langer thuis blijven wonen. En dan te bedenken dat de grote golf van 80-plussers er nog aan zit te komen."

Fundering

Die overpeinzingen van Paula deden haar besluiten het roer om te gooien. Na 20 jaar te hebben gewerkt in het ziekenhuis, slaat ze met Erve Harmelink een andere weg in. "Naast ons huis stond vroeger een schuur. De fundering zat nog in de grond en in samenspraak met mijn man kwam ik op het idee om er een dagbesteding te realiseren. Met het uitdragen van een eigen missie en visie. Vorig jaar zomer ging Paula in gesprek met de gemeente waarna het balletje aan het rollen kwam. Het gebouw staat er inmiddels. Momenteel worden de ruimtes afgewerkt en ingericht.

Veilig

Paula: "Er komen twee huiskamers met twee keukens en een rustkamer. We creëren een huiselijke, gezellig sfeer met relaxfauteuils en een grote tafel met stoelen. In de keukens gaan we samen met de bezoekers maaltijden bereiden en nuttigen. Volgend voorjaar krijgt de moestuin vorm en wordt de weide ingericht voor hobbydieren en fruitbomen. Rondom het erf komt een veiligheidssysteem met detectoren. We hebben plek voor zo'n 30 personen, die worden opgedeeld in twee groepen. Iedereen is welkom, wel kijken we naar de samenstelling van de groep. Want veilige zorg staat voorop", geeft Paula aan.

Ervaring

"Daarom wil ik graag werken met mensen die ervaring hebben in de zorg en die verpleegtechnische handelingen mogen verrichten, zodat we tevens mensen met een medische achtergrond kunnen verwelkomen. Bijvoorbeeld degenen die uit het ziekenhuis worden ontslagen na een heupoperatie. Daarnaast zoeken we vrijwilligers die met de gasten een wandeling kunnen maken, een keer met ze naar de markt willen of een ander uitje. Vaak is gewoon 'er zijn' al voldoende. Jonge mensen zijn gewend om de hele dag bezig te zijn, te rennen en te vliegen. Ouderen hebben die behoefte niet. Bij ons zijn ze in feite al uit, ze kunnen contact leggen met andere bezoekers en worden vermaakt. Wij zorgen voor diversiteit."

Zonder indicatie

"Wij bieden dagbesteding op basis van PGB budget. Een medewerker van het zorgloket binnen de WMO bekijkt of iemand in aanmerking komt voor dit budget. Een indicatie om onze dagbesteding te bezoeken is niet per se noodzakelijk", laat de initiatiefneemster weten. "Stel dat er geen indicatie afgegeven wordt, maar iemand wil wel gebruik maken van de dagbesteding om de mantelzorgers te ontlasten, dan is dit mogelijk. Hierbij is het de bedoeling om samen te werken met een fysiotherapiepraktijk, een pedicure en kapper om zo zorg op maat te kunnen bieden."

Diensten

"Mogelijk sluiten nog meer disciplines aan, wij staan hier zeker voor open. Onze diensten moeten een toevoeging zijn op de levenskwaliteit van onze gasten." Paula heeft er zin in. "Mijn huidige baan vind ik nog altijd prachtig, maar heftig tegelijk. Het is een hele stap. Spannend om nu deze weg in te slaan. Ik hoop dat we mensen blij kunnen maken zodat ze zeggen: 'fijn, morgen mag ik weer naar Erve Harmelink'.

Ik wil graag werken met mensen die ervaring hebben in de zorg

Paula Harmelink | Eigenares Erve Harmelink