Nieuws Dienstverlening

Herenkapper terug van weggeweest en heet barbier: voor hippe ma(n)nen

Het aantal barbiers in de winkelstraat loopt fors op. Waren het er twee jaar geleden nog geen vierhonderd, nu zijn dat er meer dan zevenhonderd. Volgens kappersorganisatie ANKO gaat dit niet ten koste van 'reguliere kappers', want de barbier bedient een geheel eigen doelgroep.

Eva Schouten (NU.nl) 10 augustus 2021

Barbiers in opkomst

Het aantal barbiers neemt jaar op jaar toe. De ondernemers richten zich op veelal hippe jongens met strak opgeschoren kapsels en baardlijntjes Foto: Unsplash

,,Barbiers zijn de herenkappers van weleer, een beetje opgepimpt met bier, leer en scheermessen", zegt Gonny Eussen van de kappersbelangenorganisatie ANKO tegen NU.nl. Voor veel mannen is de barbier de enige kapper die ze nog zien. ,,De doelgroep bestaat uit veelal hippe jongens met strak opgeschoren kapsels en baardlijntjes." In het kielzog van de populariteit van baarden en opgeschoren koppies liften de barbiers mee.

Lees ook: Eindelijk weer drukte bij de kapper: ‘We hebben de beste maanden van het jaar moeten missen’

Uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KVK) blijkt dat Nederland begin 2017 nog maar iets meer dan 100 barbiers, of barbers zoals ze zich ook wel noemen, telde. Nu zijn dat er 732. ,,Dat is nog maar een indicatie", aldus de KVK. ,,Het kan ook zo zijn dat ondernemers zich in de praktijk presenteren als barbier, maar nog ingeschreven staan als herenkapper."

Barbier is over komen waaien uit Amerika

Volgens de ANKO is het fenomeen van de barbier komen overwaaien uit de VS en later het Verenigd Koninkrijk. Vandaar dat ze zich ook wel als barbershop presenteren. Dat het aantal met name de laatste tijd fors oploopt, ziet Eussen ook. ,,We zien een enorme toename. Er is nu ook een verkorte opleiding tot barbier, dus dan hoeven ze niet de hele kappersopleiding te doorlopen."

"Er is nu ook een verkorte opleiding tot barbier, dus dan hoeven ze niet de hele kappersopleiding te doorlopen"

Gonny Eussen van kappersorganisatie ANKO

Komst barbier geen effect op kappersomzet, aantal kappers groeit sowieso fors

De strakke kapsels en baardjes die bij de barbier gecreëerd worden, gaan volgens Eussen niet ten koste van de ‘kappersomzettaart’ als geheel, maar dragen er ook niet veel aan bij. ,,Deze specifieke doelgroep gaat wel vaker, maar geeft per bezoek minder uit." De grotere salons lijden er ook niet echt onder. ,,Vrouwen die uitgebreid naar de kapper gaan, doen dat bij de salons."

Die geven per bezoek juist weer veel meer uit. Uit de KVK-cijfers blijkt dat het aantal kappers, ongeacht voor welke doelgroep, sowieso al jaren toeneemt. "Dat komt ook doordat er steeds meer zelfstandigen bijkomen, zoals in alle sectoren", verklaart Eussen de grote toename.

Lees ook: We durven weer te ondernemen: aantal nieuwe bedrijven op oude niveau

Het aandeel barbiers op het totaal groeit duidelijk ook. Sinds 1 januari vorig jaar kwamen er net iets meer dan 2.000 kappers bij, dat zijn er nu op een haar na 32.000. Het aandeel barbiers op het totaal groeide in diezelfde periode van 1,6 procent naar 2,3 procent.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws