Nieuws Dienstverlening

Nuriya Assadi maakt haar droom waar: een kapsalon in Zutphen

Toen de Afghaanse Nuriya Assadi met haar man en zoontje naar Nederland vluchtte, wist ze al wat ze hier wilde gaan doen, schrijft De Stentor. En nu is het zo ver, ze opent haar eigen kapsalon.

ROELAND BOUW | FOTO JAN HOUWERS 19 september 2017

JD VP Kapster

,,Als ik de mogelijkheid krijg, dan wil ik kapster worden", had Nuriya Assadi tegen zichzelf gezegd. Dat was zeventien jaar geleden. Inmiddels is ze vijf jaar professioneel haarstylist en binnenkort gaat een nog grotere droom in vervulling: haar eigen kapsalon. 'Nury's Salon' opent zaterdagmiddag aan de Laarstraat in Zutphen.

Nieuw leven

In 2000 nam Assadi het vliegtuig vanuit Kaboel naar Schiphol. Daar begon een 6,5 jaar durende tocht door elf asielzoekerscentra, waaronder het azc in Zutphen. In 2007 kreeg ze in Limburg een verblijfsvergunning. Het lot bracht haar naar Warnsveld, waar ze een huis kreeg toegewezen. ,,Als je een huis krijgt toegewezen, dan kan pas je echte leven beginnen." Dat echte leven bestond uit een kappersopleiding in Apeldoorn en Deventer, waar ze met hulp van Het Plein kon gaan studeren.

Lees ook: Hoe groente- en fruithandel Aartsenfruit zelfs na 110 jaar nog groeit

Talent

Assadi was een getalenteerde studente en haalde versneld haar diploma. Aan het eind van haar stage begon ze in een Deventer kapsalon. ,,Twee jaar geleden dacht ik: ik kan eigenlijk ook wel voor mijzelf beginnen. Ik had het er goed naar mijn zin, maar ik kreeg minder uren en ik wilde meer zekerheid." Bovendien wilde ze de droom van een eigen kapsalon achterna. Anderhalve maand geleden viel haar oog op het pand aan de Laarstraat. ,,Toen ik langsliep, zag ik dat het leeg was. Ik dacht: ik moet even contact opnemen, want het lijkt me een heel leuke plek."

Locatie

Assadi dacht altijd al aan een pand in de Spittaal- of de Laarstraat. Echt in het centrum zag ze nooit zitten. ,,Veel mensen vinden het niet fijn om naar de kapper te gaan en dan door de stad te lopen. Hier kunnen ze gewoon hun auto in de buurt parkeren." De deal was snel rond en met hulp van vrienden werd het pand binnen een maand verbouwd tot kapsalon. ,,Ik heb zulke goede buren en kennissen, zo veel mensen hebben mij geholpen."

Mogelijkheden

Assadi is van mening dat je tegenwoordig meer moet zijn dan alleen kapster. Ze heeft daarom ook opleidingen gedaan op het gebied van nagelstyling, visagie en permanente make-up. En in haar nieuwe salon biedt ze een behandeling 'Oosters ontharen' aan.