Nieuws Dienstverlening
Uitvaartonderneming Milly heeft bijzondere positie op bijna verzadigde uitvaartmarkt
Het is niet echt een sector waarin je veel verschillende trends zou verwachten, maar ook in de uitvaartbranche zijn tegenwoordig veel smaken te vinden. Volgens het CBS groeit het aantal uitvaarten per jaar door de vergrijzing en daarmee groeit ook het aantal bedrijven en de keur aan soorten uitvaarten. Dat ondervinden ook de dames van Uitvaartonderneming Milly in Amsterdam. Zij bieden bijzondere uitvaarten aan en zijn zelf eigenlijk ook een uitzondering in de branche. “De meeste uitvaartondernemers zijn oudere, witte mensen.”

De uitvaartbranche is de laatste tien jaar flink in beweging. Volgens onderzoek van het CBS is het aantal bedrijven in deze sector gestegen met 80 procent.
Kleine ondernemingen
Dit merkt ook Whitney Tan-A-Kiam, één van de twee eigenaresses van Uitvaartonderneming Milly. “Naast de grote drie, Yarden, Dela en Monuta, zijn er steeds meer nieuwe kleine uitvaartondernemingen. Wij hebben er, doordat we een diverse doelgroep aantrekken, niet perse last van.” Ze lacht. “Het zijn eerder ‘concullega’s’, door de samenwerkverbanden die er wel eens uitrollen.” De dames hebben gemiddeld 1 tot 4 begrafenissen per maand. “Wij rennen onze eigen race.”
Oma Milly
Tan-A-Kiam (31) heeft Uitvaartonderneming Milly samen met haar zus Nekeycha (28) in 2015 opgezet, nadat hun oma Milly was overleden. “Tijdens het regelen van haar begrafenis merkten we dat de begrafenisondernemer niet zo betrokken was. “We wisten niet wat we allemaal konden doen en kwamen er pas achteraf achter dat veel meer mogelijk was.” Dat kon beter vonden de zussen en besloten daarom zelf in de uitvaartsector te stappen. “We zijn opleidingen gaan volgen en er vol voor gegaan.”
Toename
De toename in ondernemingen komt volgens het CBS omdat het aantal overledenen al jaren aan het stijgen is. Door de vergrijzing zal dit alleen maar verder groeien. Maar dat is volgens Peter van Schaik, eigenaar van de ondernemerswebsite Uitvaart.nl, niet genoeg om de markt weer recht te trekken. “Er zijn op het moment meer ondernemingen dan uitvaarten. Iedereen mag zich uitvaartondernemer noemen. Er wordt voorgehouden dat het een gouden business is, maar de markt raakt verzadigd.” Vooral de kleine uitvaartondernemers die goed geworteld zijn in de samenleving kunnen overleven, volgens Van Schaik. “Daar is Uitvaartonderneming Milly een prijzenswaardig voorbeeld van.”
Vergrijzing
Volgens Van Schaik loopt de vergrijzing niet zo snel op als dat wordt voorgespiegeld. “Het aantal sterfgevallen ligt al jaren op 145.000 per jaar. De grote groei gaat nog komen, maar dat kan nog wel even duren. Aangezien er nu al veel ondernemingen zijn bijgekomen, komt er een ware prijzenslag.” Het is volgens hem een vicieuze cirkel. “Doordat de concurrentie groeit, raken de gevestigde uitvaartondernemers begrafenissen en dus inkomsten kwijt. Zij moeten personeel ontslaan, die zelf weer een kleine onderneming beginnen.”
Kosten
De kosten voor een gemiddelde begrafenis ligt tussen de 6000 en 10.000 euro, maar volgens Van Schaik zal daar verandering in komen. “Er is een verdringingsmarkt nu en dat zie je in de prijzen terug. Ik zie nu al offertes voorbijkomen van 4000 euro.” Met deze kaalslag kan er ook niet meer garant gestaan worden voor kwaliteit, denkt hij. “Als de prijs zo achteruit gaat, zal de kwaliteit ook niet verbeteren. Uiteindelijk zal dat wel weer normaliseren, maar de markt gaat zeker veranderen.”
Individualiteit
De meeste van deze uitvaartbedrijven zijn klein. Dat komt doordat er steeds minder mensen eenheidsworst willen. “Er is meer ruimte voor individualiteit in begrafenissen”, zegt Tan-A-Kiam. “Niet iedereen wil meer samenkomen in een foyer en achteraf koffie met cake serveren. Het kan nu grootschalig met apart vervoer of juist heel intiem en ingetogen. Steeds meer mensen kiezen voor een uitvaart wat bij de overledene past.”
Doelgroep
Een unique selling point heeft Uitvaartonderneming Milly al door de jonge leeftijd en de multiculturele achtergrond van de twee zussen. “De meeste mensen in deze branche zijn oudere en witte mensen. Er zijn wel meer ondernemers met een andere afkomst, maar je ziet ze niet veel.” De doelgroep is daardoor breed georiënteerd. “Wij richten ons niet per se op jongere mensen of mensen van een multiculturele achtergrond, maar vaak komen ze wel bij ons uit. Jongeren willen een andere uitvaart. Waar ouderen vaak een ingetogen en traditionele uitvaart willen, willen jonge mensen een uitvaart die echt staat voor het leven dat ze hebben geleid, met veel mensen en bijvoorbeeld muziek.”
Van Schaik kent Uitvaartonderneming Milly, van zijn website. “De combinatie jong, andere afkomst en vrouw zie je traditioneel gezien niet vaak in de uitvaartbranche. Al groeit het aantal wel. Daarbij regelen mensen met een niet-Nederlandse afkomst de uitvaart vaak zelf, bijvoorbeeld in het land van herkomst. Er komt een generatie aan die dat niet meer wil, maar wel sommige tradities in ere wil houden.”
Keuze
En de keuze is reuze qua uitvaartmogelijkheden. Zo biedt Uitvaartonderneming Milly de mogelijkheid van alternatieve kisten aan, zoals de boekenkastkist. Deze is gedurende je leven te gebruiken als boekenkast, en daarna kun je erin begraven worden. Ook qua vervoer is er veel meer mogelijk dan alleen een rouwwagen. Zo kun je met een truck of een bus naar je laatste rustplaats worden gebracht, maar ook Leentje de koe met daarachter een platte kar is een optie. De locatie en invulling van de dienst kan ook worden aangepast. Een gymzaal en een uitvaartclown behoren daarbij ook tot de mogelijkheden. Bij een crematie kan het as in een ballon om vervolgens verstrooid te worden in de atmosfeer. Natuurlijk een voor de hand liggende keuze als je astronaut bent geweest, maar wordt er in het algemeen vaak voor deze andere opties gekozen? “Deze trends zijn niet de norm, nee. Het kan namelijk een stuk duurder worden als je voor extra opties kiest. De gebruikelijke begrafenis heeft daardoor wel voorrang. Als er iets alternatiefs wordt gekozen, is dat toch vaak vervoer.”
Onderscheiden
Volgens Van Schaik komt dit grote scala aan keuze ook door de toename van ondernemers. “Iedereen wil zich onderscheiden en komt met een milieuvriendelijke, autismevriendelijke of gayuitvaart. In feite is dat niet nieuw, want een goede uitvaartondernemer luistert naar de wensen van de klant en past de uitvaart daarop aan. Al deze varianten zijn ook mogelijk zonder het marketingpraatje eromheen, want uiteindelijk is dat gewoon het werk van de uitvaartondernemer.” Dat is ook wat Tan-A-Kiam aangeeft. “Uiteindelijk gaat het om een luisterend oor. We trekken er een paar uur voor uit om met de nabestaanden alle wensen te bespreken en we zijn eerlijk over prijzen, verzekeringen en wat er binnen hun budget haalbaar is.”
Toekomst
Niet alleen de prijzen, maar ook de uitvaarten zullen verder veranderen denkt Van Schaik. “Ik denk dat de wens van de consument zal veranderen. Ze wil niet meer alles wil laten bepalen door de uitvaartmaatschappij, maar wil zelf meer bijdragen aan de uitvaart. De regie wordt verplaatst naar de consument. Uitvaartondernemers die het gaan afleggen, zijn de bedrijven die zich verzetten tegen de nieuwe consumenten die zich heel bewust informeert.” De standaarden gaan verdwijnen, zegt ook Tan-A-Kiam. “De uitvaarten gaan nog persoonlijker worden. Daar spelen wij al op in door meer interactie met de klant. Zo hebben we online bijvoorbeeld ‘de gekke vraag van de week’. Dan kunnen mensen alle vragen stellen die ze in hun hoofd opkomen. Open communicatie, dat is de toekomst.”
Er is meer ruimte voor individualiteit in begrafenissen