Nieuws Dienstverlening
Zo bespaar je kosten met een virtueel adviesgesprek
Energiebesparing zit soms in een klein hoekje. Nuon helpt de klant de mogelijkheden thuis op te sporen, schrijft de Volkskrant. De adviseur komt niet in levenden lijve langs, maar via de smartphone.

Naomi van As mag dan een van de beste hockeyers ter wereld zijn, een groot fortuin heeft haar dat kennelijk niet opgeleverd. Zoveel valt op te maken uit het filmpje vanuit haar niet al te grote Amsterdamse woning, dat op het YouTube-kanaal van Nuon is te zien. Nog duidelijker is dat de 34-jarige Van As met een paar simpele ingrepen flink op haar energieverbruik kan bezuinigen.
Energiescan
De oud-international van het vrouwenhockey laat in de promotievideo van het energiebedrijf een enenergiescan-op-afstand uitvoeren. Ze loopt met haar smartphone door haar woning, terwijl een adviseur van Nuon via een videochat meekijkt. 'Mag ik even een blik achter de bank werpen?', vraagt adviseur Hester aan Van As. Hester ziet dan dat Van As' gordijnen voor de centrale verwarming hangen. 'Je gordijnen komen helemaal tot aan de grond. Mijn advies is de radiator onbedekt te laten zodat die maximale warmte kan afgeven.'
Lees ook: Hele wereld aan de groene energie door dansje te wagen op Rotterdamse vloer
Meer dan duizend klanten van Nuon hebben net als Naomi van As de afgelopen tien maanden een energieadviseur 'virtueel' over de vloer gekregen. De energiescan via de smartphone past in het streven van Nuon zijn klanten te behoeden voor een jaarrekening die onverwacht hoger uitvalt dan verwacht, zegt Neef.
Vier keer per jaar geeft het bedrijf een seintje, waaruit de consument kan opmaken of hij misschien meer stroom en gas gebruikt dan waarop zijn termijnbedrag is gebaseerd. Klanten met een slimme meter ontvangen zes keer per jaar verbruikskostenoverzichten. Het overzicht maakt ook duidelijk hoeveel een huishouden verbruikt ten opzichte van andere huishoudens. Wie met zijn tweetjes dezelfde hoeveelheid energie verbruikt als een gemiddeld huishouden van vijf gezinsleden, heeft mogelijk een probleem.
Binnenzwembad
We komen soms voor verrassingen te staan, zegt Jorien Kooij, een van de energieadviseurs van Nuon die via de videochat klanten adviseert over hoe ze kunnen bezuinigen. 'Ik had eerder dit jaar een klant met een opvallend hoge stroomrekening. Toen we een rondgang door het huis maakten, werd pas duidelijk hoe dat kwam: ze hadden een binnenzwembad dat 24 uur per etmaal verwarmd werd. Ik heb ze geadviseerd die verwarming 's nachts uit te zetten', aldus Kooij. Ze voegt er aan toe: 'Dat zie je niet elke dag'.
Ook klanten zonder een binnenbad of jacuzzi kunnen op hun energienota besparen, blijkt uit het filmpje met Naomi van As. Het gaat soms om kleine ingrepen. 'Ik zie dat je een eenknopsmengkraan hebt', signaleert adviseur Hester bij een blik in de keuken. 'Die staat nu op de stand warm. Maar wist je dat je elke keer als je die kraan aanzet de cv-ketel laat aanslaan? Draai hem daarom altijd naar de koude stand terug. Dat is een heel simpele ingreep, die meteen voordeel oplevert.'
Tochtvlaag
Van As krijgt in het YouTube-filmpje ook het advies de deur van de gang naar haar woonkamer steeds dicht te doen. Haar thermostaat hangt namelijk vlak naast de deur. 'Telkens als er een tochtvlaag langskomt, geeft de thermostaat een seintje aan de cv-ketel om harder te gaan branden.' Van As' logerende zusje moet de oplader van haar telefoon uit het stopcontact halen als ze die niet gebruikt.
Jorien Kooij volgde een training van drie dagen om klanten via de videochat te woord te staan. Nuon paste het principe toe dat Amerikanen omschrijven als eat your own dog food: de energiescan werd uitgetest op collega's. Voor een videogesprek googlet Kooij het adres van de klant, zodat ze op StreetView de buitenkant van het huis kan zien. Ze checkt het bouwjaar en het woonoppervlak op mijnwoning.nl. Dat is nuttige voorkennis: 'Woningen die voor de jaren zeventig zijn gebouwd, werden niet geïsoleerd.' De adviseur kan ook zien wat het huishouden per jaar aan energie verbruikt.
Privacy klanten
Kooij en collega's beperken hun inspectie tot de woonkamer en de keuken, omdat daar de grootste energieverslinders staan of hangen. 'Ook al hangt er een televisie, de slaapkamer hoeven we niet te zien. Je kunt door de ouderdom van het toestel of het model wel inschatten of het veel stroom vreet. Als iemand een hoge stroomrekening heeft, vragen we bijvoorbeeld wel of die persoon een waterbed heeft.'
Nuon waakt over de privacy van zijn klanten. 'We bewaren geen videobeelden', zegt locatiemanager Neef. 'Klanten bepalen ook zelf wat ze willen laten zien.' Het is inderdaad wel vreemd om zomaar bij onbekenden naar binnen te kijken, zegt Kooij. 'Klanten beginnen er soms ook zelfs over: toch wel gek dat ik je nu zo rondleid door mijn huis.'
Lees ook: Moordende concurrentie noopt energiebedrijven tot nieuw verdienmodel
Proef op de som
Ook in de goed geïsoleerde Amsterdamse tussenwoning van uw verslaggever valt te besparen op energie, zo blijkt uit een praktijktest met de Nuon Energiescan. De grootste besparing die adviseur Herman via de smartphone in de woning uit 1997 ziet is de koelkast: die is al ouder dan tien jaar. Een nieuwer, zuiniger model kan volgens hem zo 100 euro per jaar schelen in de stroomkosten.
De fluitketel op de inductiekookplaat is misschien in te wisselen voor een elektrische waterkoker, zeker voor de enkele koppen thee die 's avonds worden gezet. In een stalen fluitketel is niet goed te zien hoeveel water erin zit - vaak zetten mensen te veel water op. In veel lampen en armaturen zitten nog oude gloeilampen: een vervanging door led kan stroom besparen. Het probleem dat lampen met een dimmer dan vervaarlijk flikkeren is te verhelpen door de juiste dimmer te installeren. En die desktop-pc in de studeerkamer, is die echt nodig? Want een laptop, zegt Herman, verbruikt gemiddeld vier keer zo weinig stroom.
Eye-openers
Algemene indruk na afloop van de adviessessie: een videochat met persoonlijke adviezen werkt, ook al loopt een eerste afspraak soms spaak op technische problemen. Van tevoren is ook onduidelijk hoe lang de scan duurt: 20 tot 30 minuten meldt de website, 45 minuten stelt de web-app. Een aantal opmerkingen die Herman maakt over onze energieverspilling zijn geen verrassing voor ons. Andere adviezen zijn wel eye-openers. Zoals de wetenschap dat een eenknopsmengkraan onnodig warm water 'trekt' als je hem voor koud water opendraait vanuit de 'warme' stand. Herman adviseert hem consequent in de 'koude' stand terug te zetten, telkens als je heet water hebt getapt.
Een dag na de video-inspectie stuurt Herman een rapportje met aanbevelingen. Helaas is dat een algemene opsomming van energiebesparende maatregelen. De adviezen die specifiek op onze situatie sloegen, verdrinken daarin. 'Dat kan een verbeterpunt zijn', zegt locatiemanager Martin Neef.