Nieuws Digitalisering
De toekomst? Albert Heijn test kassaloze robotwinkel op Schiphol
Een winkel zonder kassa en zonder medewerkers. Albert Heijn heeft zijn eerste robotsupermarkt geopend op Schiphol. Met de winkel wil het bedrijf de kassaloze winkel perfectioneren. De containerwinkel van AH to go staat sinds maandagochtend pontificaal op het plein voor Schiphol Plaza.

De automatische containerwinkel van AH to go op Schiphol Plaza. ©Lin Woldendorp
Het is, zelfs voor een 'to go', een bescheiden zaak: 14 vierkante meter groot. En, in tegenstelling tot de drie reguliere vestigingen op Schiphol Plaza, zomaar binnenlopen is er niet bij. De klant zal eerst zijn pinpas (of smartphone met betaalapp) langs de deur moeten strijken.
Greep uit het AH to go-assortiment
Eenmaal binnen is het vrij winkelen. In het wandbrede koelschap staat een greep uit het AH to go-assortiment, van verpakte sandwiches tot sapjes en yoghurts. Daartegenover twee lage schappen met ongekoelde waar. Verder niets. Geen kassa, geen medewerker, alleen boodschappen.
Het is nog een proef, maar wel een met een volwaardige winkel. ,,We willen vooral ontdekken of de technologie het doet," zegt projectleider Jasper Hoogers in Het Parool. ,,We hebben van een eerste test met medewerkers bij ons hoofdkantoor in Zaandam geleerd dat de theorie ook in de praktijk werkt. Maar we hebben toch onze klanten nodig om alles echt te beoordelen."
''Met twaalf camera's in het plafond word je voortdurend aan gedrag en bewegingen herkend''
De techniek achter de winkel klinkt bedrieglijk simpel. ,,De betaalpas die je bij binnenkomst scant, wordt door het systeem gekoppeld aan de klant," zegt Hoogers. ,,Met twaalf camera's in het plafond word je voortdurend aan gedrag en bewegingen herkend."
Slimme schappen
Het systeem weet ook waar in de winkel welk product staat. Camera's boven het schap zijn zelfs in staat om te zien met welke hand iets wordt gepakt. ,,En dan hebben we nog slimme schappen die registreren wat je pakt en ook of je iets terugzet."
Lees ook: Nieuwe proef Albert Heijn: Deze robot brengt je eten thuis
In principe kan de klant daarna het winkeltje uitlopen, maar AH heeft gekozen voor nog een tussenstap. ,,In Zaandam bleek dat mensen het toch prettig vinden om te controleren of alles goed gaat. Je controleert nu eerst op een scherm of je bon klopt, dan druk je op een betaalknop en daarna loop je naar de deur. We denken dat in de toekomst, als mensen hieraan gewend zijn, ze meteen naar buiten lopen." Het aankoopbedrag wordt meteen afgeschreven.
Hoofdbrekens
De camera's registreren geen exact beeld, maar herkennen individuele gedaantes. De winkel is in staat meerdere klanten van elkaar te onderscheiden. ,,We hebben in Zaandam getest hoe goed het systeem mensen uit elkaar kan houden, door dezelfde collega's naar binnen te sturen in telkens een andere outfit. Of een groep die elkaar stevig vasthoudt. Dat waren best leuke tests. We hebben het maximum nu op drie personen tegelijk gezet."
Die proeven zorgden nog wel voor wat hoofdbrekens. ,,Sommige mensen houden heel beleefd de deur voor een ander open. Dan reken je wel ook af voor de mensen die je hebt binnengelaten. Dat staat nu duidelijk aangegeven."
Festivals en evenementen
Hoewel het geen uitgangspunt is, bespaart AH met de robotwinkel op personeel. Hoogers: ,,In principe kun je dit 24 uur onbemand neerzetten. Je hebt alleen iemand nodig die van tijd tot tijd het assortiment bijvult. Omdat dit een proef is, staan er nog permanent mensen bij."
De proefwinkel staat tot eind januari op de luchthaven, daarna gaat AH de resultaten beoordelen. Hoogers wil nog niet veel kwijt over de toekomst. ,,Dit is niet per se bedoeld voor AH to go. Het zou ook kunnen dat dit bij Albert Heijn zelf landt."
''In principe kun je dit 24 uur onbemand neerzetten. Je hebt alleen iemand nodig die van tijd tot tijd het assortiment bijvult''
Ook kunnen zelfstandige robotwinkels neerstrijken in nieuwbouwwijken waar nog onvoldoende mensen wonen voor een reguliere supermarkt. En ook voor evenementen of festivals zou de containerwinkel een oplossing kunnen zijn. ,,Zo ver is het nog lang niet. Met deze proef willen we eerst de techniek vervolmaken."
Kassaloos winkelen
AH lijkt met zijn robotwinkel de Amerikaanse rivaal Amazon te volgen, die januari vorig jaar in de VS met verwante proefwinkels kwam. Dat zijn er nu 21, met nog 3 in de pijplijn, maar Amazon beweerde eerder al in 2021 3000 robotsupers te willen openen. In tegenstelling tot bij de AH-winkel moeten Amazon-klanten zich aanmelden en een app downloaden om te kunnen winkelen bij Amazon Go.
Amazon
Toch was Amazon niet de eerste met kassaloze winkels. Albert Heijn had najaar 2018 de primeur, met een eenvoudiger alternatief: Tap to go. AH to go-klanten scannen daarbij met een pasje of smartphone-app het product in het schap, waarna de aankoop vanzelf wordt afgerekend. Tap to go wordt al in een aantal Amsterdamse vestigingen gebruikt.
De nieuwe robotwinkel is daar geen alternatief voor, maar een eventuele aanvulling. Grootste verschil is dat voor de volledig automatische winkel altijd toegangscontrole nodig is, wat haaks staat op de open inrichting en brede toegangen van AH to go's. Tap to go heeft dat probleem niet en kan eenvoudig in bestaande zaken worden ingevoerd.