Aangeboden door Luminis

Branded Content Digitalisering

Wat moet ik nú doen om voorbereid te zijn op de digitale toekomst?

Wil jij leren van bedrijven die, zelfs in moeilijke tijden, weten te groeien dankzij technologie? Dan past het businessevent van Luminis op de Smart Business Roadshow in jouw straatje. Tipje van de sluier? Bert Ertman, VP Technology bij Luminis: „Bedrijven die technologie omarmen zijn sneller in staat te anticiperen op veranderingen, voorspellen klantgedrag, bedienen klanten digitaal en zijn niet of nauwelijks afhankelijk van fysieke locaties.”

Crissy Mulder 14 oktober 2022

Bert Ertman Luminis

Bert Ertman, VP Technology bij Luminis. Foto: Luminis

Bert Ertman is een internationaal bekende spreker op het gebied van enterprise architectuur en cloud. Hij is auteur voor O'Reilly en ontving meerdere awards voor innovatieve toepassingen van technologie. Tegenwoordig helpt hij klanten van Luminis met het omarmen van moderne cloud technologie zoals die van AWS. Speciaal voor De Ondernemer deelt hij enkele inzichten die de bezoeker van de Smart Business Roadshow op 2 november krijgt.

De wereld verandert, verander mee!

De hoofdboodschap van de Smart Business Roadshow? „De cloud is een enorm krachtig instrument dat ‘democratisering’ in het technologielandschap teweeg brengt. Of je nu een klein of groot bedrijf runt, iedereen heeft toegang tot dezelfde technologie. Helaas is er nog té veel IT op de klassieke manier geïmplementeerd, waardoor tal van ondernemers flinke kansen laten liggen. De wereld verandert, verander daarom mee!”

''De snel veranderende wereld vraagt om software die continue met veranderingen om kan gaan''

Bert Ertman, VP Technology Luminis

Volgens Ertman is de tijd van standaardsoftware, die ongewijzigd jaren meekon, voorgoed voorbij. „De wereld is steeds onvoorspelbaarder. Je hoeft maar naar het nieuws te kijken en je ziet die wereld veranderen. Deze wijzigingen hebben impact op de manier waarop jij als ondernemer geld verdient. Dat betekent dat jij je steeds sneller moet aanpassen om te kunnen overleven. Heb je een goed businessidee? Dan moet je er razendsnel bij zijn om een deel van de markt te veroveren. Dat vraagt om software die continue met veranderingen om kan gaan.”

Software is als een flatgebouw

De VP Technology vergelijkt zijn vakgebied graag met de bouw. „Stel je voor, je zet een flatgebouw neer van twintig verdiepingen. Na een paar weken kom je erachter dat de twaalfde verdieping niet deugt. Dan heb je pech, want die kun je er niet zomaar even tussenuit slopen. Datzelfde geldt voor software. Realiseer je dat op de oude wijze? Dan heb je pech. Bouw je software die met veranderingen om kan gaan? Dan blijf je de concurrentie voor.”

Data is de nieuwe olie

Kortom: „Wil jij als ondernemer overeind blijven staan? Dan moet je innovatief zijn door veel te experimenteren, met name met data.” Ertman ziet die data als de nieuwe olie. „Data geeft niet alleen waardevolle inzichten in je businessmodel, maar leidt ook tot de ontwikkeling van nieuwe businessmodellen, op basis van inzichten. Dan moet je echter wel experimenteren met die data. Vroeger moest je daar zelf systemen voor aanschaffen en software voor laten ontwikkelen. Nu heeft een cloudprovider, zoals AWS, dat allemaal al voor je klaarstaan.”

Pay as you go

Verzin jij vandaag de dag een experiment? Dan kun je dat volgens Ertman morgen al uitvoeren. „Wordt dat experiment niets? Dan trek je de stekker eruit en kost het je verder niks. Werkt het wel? Dan heeft AWS voldoende software klaarstaan om jouw business op te schalen.”

''Vroeger moest je een flinke investering doen om te kunnen experimenteren. Vandaag de dag betaal je pas als je ook daadwerkelijk op gaat schalen''

Bert Ertman, VP Technology Luminis

Dit noemt Ertman een ‘pay as you go-model’. „Dit model maakt grootschalige experimenten – en daarmee veel kans op innovatie - mogelijk zonder grote financiële risico’s. Vroeger moest je een flinke investering doen om te kunnen experimenteren. Vandaag de dag betaal je pas als je ook daadwerkelijk op gaat schalen. Dat is de democratisering van het technologielandschap, waar ik al over sprak. Of ook wel; een disruptie van het economisch model, waarin we normaal gesproken diensten naar de markt brengen. De limiet is je fantasie.” Ertman sluit af: „Je hoeft natuurlijk niet voor de Cloud te kiezen, maar wat als je concurrentie het wel doet?”

Kom naar de Smart Business Roadshow

Meer leren? Kom naar de Smart Business Roadshow op woensdag 2 november in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Laat je inspireren door keynote spreker Peter Hinssen én de sustainable fashion inspiratiesessie van Dr. Jan Mahy, Michiel van der Heijden van Research Solutions en Angelina Best van Amazon Web Services (AWS). Deelname is kosteloos en het aantal plekken is beperkt, dus meld je direct aan.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws