Nieuws Digitalisering

Betaaldiensten overheid naar CM.com: ‘Geweldig, je naam op die bankafschriften'

De betaaldiensten voor de Nederlandse overheid worden binnenkort via het Bredase CM.com geregeld. Het gaat om miljoenen digitale transacties per jaar. ,,Geweldig dat je op een bankafschrift van een boete straks onze naam ziet staan.”

John Bas (AD) 26 april 2021

Jeroen glabbeek cm com cm ondernemersnieuws ondernemen

Jeroen van Glabbeek (cm.com).

Op het hoofdkantoor van CM.com aan de Konijnenberg in Breda heerst euforie, beschrijft het AD. Vanaf november dit jaar levert het beursgenoteerde bedrijf de betaaldiensten zoals iDeal, pinbetalingen en creditkaart aan de Nederlandse ministeries en departementen.

Vertrouwen

Algemeen directeur Jeroen van Glabbeek van CM.com: ,,Ook overheden gaan steeds meer over op mobiel betalen en via internet. Ik ben er echt trots op dat ons deze internationale aanbesteding is gegund. Het straalt wat uit als ook de Nederlandse regering met jou als bedrijf wil werken omdat zij vertrouwen heeft in jouw systeem.”

Lees ook: Coronacrisis stuwt opbrengsten techbedrijf CM.com

Met zijn zakenpartner Gilbert Gooijers deed Van Glabbeek mee aan de tender voor de gezamenlijke opdracht van elf ministeries en bijbehorende departementen. Daar werkte de overheid tweeënhalf jaar aan. Er is vooralsnog getekend voor vierenhalf jaar, met een optie tot verlenging voor in totaal maximaal acht jaar. De verwachting is dat het aantal transacties via CM Payments gaat oplopen naar zo'n 11 miljoen stuks in 2024. En daarmee met honderden miljoenen euro's per jaar.

Groei met versturen sms'jes

Hun bedrijf werkt al langer samen met de Nederlandse overheid, bijvoorbeeld als het gaat om sms'jes voor DigiD en reserveringen voor een coronacheck of de vaccinaties. CM.com - zeshonderd medewerkers in een twintigtal landen - verzorgt ook mobiele berichten en betalingen voor onder meer voetbalclubs, automerken, musea en evenementen.

Lees ook: Met deze techniek wil Lowlands de rijen bij festivalbars verleden tijd maken

CM gaat zowel het internetverkeer van betalingen aan het Rijk (met name iDeal) afhandelen als het afrekenen via een pinautomaat. De komende maanden maakt het Rijk die overstap naar het netwerk van CM Payments. Met de bedoeling vanaf november definitief aangesloten te zijn op de computersystemen van het bedrijf dat in 1999 begon als ClubMessage. Dat regelde aanvankelijk de sms-berichten voor de Vlaamse discotheek Highstreet, die Van Glabbeek en Gooijers als jongelingen frequenteerden.

Van een paar eurocent tot een dubbeltje voor een transactie

,,En straks komt onze bedrijfsnaam te staan op de rekening die je krijgt voor een nieuw paspoort of andere documenten. Kun je ministeries met een QR-code mobiel betalen. Of kom je ons bedrijf tegen op een ambassade in het buitenland waar we een pinautomaat faciliteren. Geweldig voor ons, dat je na een online-betaling van een bekeuring voor een snelheidsovertreding van het Centraal Justitieel Incassobureau CM Payments ziet staan, in plaats van ING.”

Volgens Van Glabbeek is zijn bedrijf wat betreft programmatuur en personeel al helemaal berekend op de klus voor deze mega-opdracht. CM.com wordt per afhandeling betaald. Dat varieert van doorgaans een paar eurocent tot een dubbeltje voor een transactie, tot vastgestelde percentages voor ingewikkelder betalingsopdrachten.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws