Nieuws Digitalisering

Gebrek aan kennis vormt grootste barrière bij digitalisering mkb

De digitalisering van je bedrijf; voor de één is het vanzelfsprekend er tijd en geld in te steken en voor de ander is het een gebed zonder einde. Gelukkig kent ons land vooral mkb-ondernemers die tot de eerste groep behoren. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 85 procent van de mkb-organisaties al serieus met het digitaliseringsproces bezig is. Tweederde van de bedrijven wordt echter gehinderd door een gebrek aan technische kennis.

Robbert Daalder 6 april 2022

Digitalisering mkb techniek it

Foto: Shutterstock

Laten we bovenstaande cijfers eerst even in perspectief plaatsen. Het mkb vertegenwoordigt ongeveer 99 procent van de bedrijven in Nederland en 70 procent van de beroepsbevolking. Dat 85 procent van de mkb-organisaties zich in een digitale transformatie bevindt of in de nabije toekomst gaat bevinden, is een positief gegeven. Om de bv Nederland echter in optimale gezondheid te krijgen én te houden, is het essentieel dat tweederde van de mkb-ondernemers afrekent met de belemmeringen op de weg naar verdere digitalisering.

Gebrek aan interne kennis en vaardigheden

Uit het onderzoek dat Amazon Web Services (AWS) liet uitvoeren, blijkt dat dit belemmering zijn die vooral ontstaan door het gebrek aan interne kennis en vaardigheden (48 procent). ,,Als belangrijkste gevolgen van deze kennis barrière geeft 50 procent van de bedrijven aan dat ze specifieke processen tussen afdelingen niet kunnen stroomlijnen”, zegt Angelina Best van Kampen van AWS tijdens haar presentatie bij Cupola XS (techcampus voor digitalisering, innovatie en groei). ,,45 procent geeft aan niet snel genoeg te kunnen innoveren of niet efficiënt te kunnen samenwerken (42 procent).”

,,Ook heeft het tot op zekere hoogte gevolgen voor hun marketingpositie. Iets meer dan een kwart geeft aan achter te zullen lopen op de concurrentie (27 procent) of nieuwe producten niet tijdig te kunnen introduceren (26 procent).”

Angelina Best van Kampen, Amazon Web Services. Foto: Archetype

Mkb-ondernemer heeft de juiste mentaliteit

,,Dat terwijl het met de mentaliteit van ondernemers echt wel goed zit”, vult Mike Rijkers aan. Hij bouwt bij Cupola XS aan een platform met een community en programmering gericht op het versnellen van de adoptie van digitale technologieën in het mkb. ,,Dat is wel gebleken tijdens de coronacrisis. Mijn schoonvader wilde van niets weten toen ik zei dat hij toch eens aan thuisbezorging moest gaan denken als extra service bij zijn restaurant. ‘Ik heb ervoor gekozen om gastheer te zijn, niet om eten bij mensen thuis te bezorgen’, zei hij continu.”

"Van de bedrijven die reeds in een digitale transitie zitten, heeft ruim 70 procent zo’n externe partner bij de implementatie betrokken"

Angelina Best van Kampen, Amazon Web Services

,,En daar had hij ook gelijk in. Toch kwam de échte ondernemer in hem bovendrijven op het moment dat de crisis los barstte. Zondag moest hij dicht, maandag was hij aan het bezorgen. Zonder erover te praten was hij dus wel al bezig met de voorbereidingen die bij thuisbezorging komen kijken. Kennis daarover moet je vergaren bij andere ondernemers die jou voorgingen. IT-specialisten kunnen je wel van alles uitleggen, maar de ervaring leert dat ondernemers onder elkaar het meeste van elkaar opsteken. Daarbij is het erg belangrijk dat je weet wat er speelt en welke mogelijkheden er zijn om daar zo goed mogelijk op in te spelen.”

Mike Rijkers. Foto: Archetype

Lees ook: ‘Juiste technologie maakt bedrijven vijf keer succesvoller’

Externe IT-partners als onderdeel van de oplossing

Best van Kampen geeft aan dat mkb-bedrijven niet alleen zijn in hun digitaliseringsproces. Ze hebben externe ondersteuning om een succesvolle digitale transformatie op te bouwen en uit te voeren. De meeste bedrijven die zijn ondervraagd, realiseren zich dat het belangrijk is om een externe IT-partner in te schakelen om hun digitale strategie en activiteiten te ondersteunen.

,,Van de bedrijven die reeds in een digitale transitie zitten, heeft ruim 70 procent zo’n externe partner bij de implementatie betrokken. De partijen die nog niet aan hun digitalisering zijn begonnen maar dit op korte termijn wel van plan zijn, zegt slechts 26 procent niet van plan te zijn de hulp van een externe IT-partner in te schakelen.”

Grote verschillen in offertes

Rijkers: ,,Bij het inschakelen van externe specialisten zien we dat ondernemers met offertes te maken krijgen die ontzettend ver bij elkaar vandaan kunnen liggen. Als je zelf niet goed genoeg in de materie zit, weet je niet wat de potentie van de benodigde techniek is, wat je aan een SEO-bureau kan vragen of wat een redelijk bedrag is om te investeren.”

"Digitaliseren is kansen benutten. En daarvoor moet de actiemodus worden aangezet. Iets dat lukt door er met andere ondernemers die verder in het digitaliseringsproces zitten over te praten"

Mike Rijkers, Cupola XS

Over investering gesproken: een andere belangrijke uitkomst van het onderzoek is dat mkb-bedrijven meer gebruik willen maken van de cloud, maar de investeringen in trainingen vrezen. En dat terwijl de cloud als aanjager voor de digitalisering van mkb-bedrijven wordt beschouwd.

De cloud als belangrijk onderdeel van digitalisering

,,Voor meer dan tweederde van de ondervraagde bedrijven is het migreren van diensten naar de cloud een belangrijk onderdeel van hun digitale transformatie”, zegt Best van Kampen. ,,Vooral bedrijven met meer dan vijftig werknemers zien de cloud als een oplossing voor hun digitale uitdagingen. Maar ook voor cloudmigratie lijkt gebrek aan interne kennis en beperkte vaardigheden van IT-personeel een barrière. Om deze reden kiest 20 procent er zelfs voor om helemaal geen gebruik te maken van clouddiensten, terwijl deze de technologie optimaal voor bedrijven kan laten werken.”

Lees ook: Meer bezoek naar je webshop? Hiermee win je de digitaliseringsslag

Best van Kampen zegt dit vooral opvallend te vinden voor groteren bedrijven met tweehonderd tot tweehonderdvijftig medewerkers (50 procent). ,,Zij geven eveneens aan dat een tekort aan externe cloudspecialisten hen in de weg staat (50 procent). Voor kleinere bedrijven van tien tot vijftig werknemers spelen de kosten een belangrijke rol. Voor 30 procent is dit een reden om niet voor de cloud te kiezen.”

Digitalisering levert geld op

,,Er wordt vaak gedacht dat digitalisering in het algemeen vooral geld kost”, besluit Rijkers. ,,Onterecht. Onderaan de streep levert het juist geld op. Er is een hoop onwetendheid en daar moet natuurlijk verandering in komen. De drempel moet lager. Men moet kunnen zien wat het hem of haar concreet oplevert als er tijd en geld in wordt gestoken. Het is onderdeel van een cultuurverandering die in gang is gezet. Digitaliseren is kansen benutten. En daarvoor moet de actiemodus worden aangezet. Iets dat lukt door er met andere ondernemers die verder in het digitaliseringsproces zitten over te praten.”

Het complete rapport met daarin de onderzoeksresultaten kun je hieronder downloaden.

Download pdf: Onderzoek naar het digitaliseringsproces van het Nederlandse MKB

Rabobank deed eveneens een onderzoek naar digitalisering binnen bedrijven en kwam tot de conclusie dat zij vaker winstgevend zijn zodra er (zwaar) wordt ingezet op digitaliseren. Je leest er hier alles over.

Over het onderzoek van Amazon Web Services (AWS)

AWS heeft een online onderzoek laten doen onder mkb-bedrijven met tien tot tweehonderdvijftig medewerkers in verschillende branches. Het doel was inzicht te krijgen in de digitale transitie en het gebruik van clouddiensten. Er zijn in totaal vijfhonderd interviews met IT-besluitvormers afgenomen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws